Uutiset

Kuljetuskalusto

Kögel, vahva saksalainen perinteisessä Suomessa

Kögel-perävaunujen maahantuontia on Suomessa moni koettanut, mutta harvalla toimijalla on riittänyt puhtia lähtösuoraa pidemmälle. Viimeisen vuoden ajan maahantuontia ja markkinointia jälkimarkkinoineen on hoitanut Ekeri Oy, joka huolehtii saksalaisvaunujen markkinoista Suomen ohella myös Ruotsissa ja Norjassa. Lähtölaukauksen kajahdus osui tilaan, missä tuotteiden kysyntä oli korkealla ja toimitusajat pitkiä. Ensimmäisen kierroksen jälkeen maailma makaa tyystin toisella tavalla, mikä näkyy myös kuljetuskaluston kysynnässä. Kaikesta myllerryksestä huolimatta Ekeri Oy:n toimitusjohtaja Mikael Eklund on erittäin tyytyväinen menneeseen vuoteen.

– Kaiken kaikkiaan vuosi on ollut meille mielenkiintoinen ja opettavainen, mutta myös haasteellinen.

Eklundin mukaan Kögelin kaltaisen, suuren valmistajan prosessit on hiottu erittäin toimiviksi. Muun muassa perävaunun valmistumista voi seurata internetissä reaaliaikaisesti valmistenumeron perusteella. Viime vuoden aikana Kögel valmisti noin 30 000 perävaunua, eli viikoittain tehtaan portista ajettiin ulos noin 600 perävaunua. Tuollaiset valmistusmäärät edellyttävät loppuun saakka hiottua toimintamallia.

Reilun vuoden kokemuksella Eklund on kantanut romukoppaan ajatukset saksalaisen toimintamallin jäykkyydestä ja palveluhaluttomuudesta.

– Päinvastoin olemme yllättyneet Kögelin edustajien asenteesta ja palvelualttiudesta. Kysymyksiin vastataan nopeasti joko puhelimella tai sähköpostilla, asiat eivät huku organisaation rattaisiin, vaan ne hoidetaan saman tien.

Varastosta ja linjalta

Eklundin mukaan Suomessa on pyritty pitämään hetitoimitukseen valikoima yleisempiä varastovaunuja, joiden lisäksi kalustoa on tilattu myös asiakkaiden tarpeiden ja vaatimusten mukaan.

– Tehdas tarjoaa perävaunuihin verrattain laajasti eri varustevaihtoehtoja, jotka ovat kilpailukykyisesti hinnoiteltuja. Uusien varusteiden tai kokonaan uudenlaisen vaihtoehdon saaminen tuotantoon on sen sijaan osoittautunut vaikeaksi, summaa Eklund Kögelin toimintamallia.

Suosituimmaksi vaihtoehdoksi niin Suomessa kuin Norjassakin on noussut Strong Maxx-vyökapellivaunu, jonka mitoituksessa on huomioitu skandinaaviset kokonaismassat ja kolmiakseliset takateliveturit. Eklundin mukaan käyttäjät ovat muutenkin kiitelleet tuotteiden laatua ja toimivuutta sekä räätälöintivaihtoehtojen määrää. Viime vuoden kysynnästä huolimatta myös toimitusajat pysyivät luvatuissa yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.

Kögel-perävaunuja toimitettiin suomalaisautoilijoille ensimmäisen vuoden aikana reilut 40 kappaletta. Tavoitteena oli 50 vaunua, määrä joka vielä kesällä näytti täysin realistiselta.

– Syksyn aikana muuttunut talouden tilanne näkyy myös perävaunukaupassa. Olosuhteisiin nähden olemme kuitenkin erittäin tyytyväisiä ensimmäiseen yhteistyövuoteen, painottaa Eklund.

Perinteisen kaupankäynnin ohella Ekeri on ottanut varovaisia askeleita myös perävaunujen rahoitukseen.

– Tarjoamme asiakkaillemme niin käytettyä kuin uuttakin kalustoa kilpailukykyisellä kuukausierällä. Parhaillaan tutkimme myös vaihtoehtoja huoltoleasing-toiminnan aloittamisesta, paljastaa Eklund.

Kaikki ne tarvitsevat varaosia

Kögel on ollut vahvan ja luotettavan perävaunun maineessa niin Suomessa kuin Venäjälläkin. Tämä maine yhdessä Ekerin hyväksi havaitun palveluverkoston avulla on helpottanut tuotteiden markkinointia niin Suomessa kuin muuallakin Skandinaviassa.

– Ruotsalaiset ovat tunnetusti hiukan hitaampia uusien tuotteiden omaksumisessa, joten siellä menekki on ollut Suomea ja Norjaa maltillisempi. Ruotsin markkinat vajosivat muutoinkin muuta Skandinaviaa syvemmälle menneen syksyn aikana, harmittelee Eklund.

Perävaunujen maahantuonti ja myynti on verrattain vaivatonta työtä, joskin pitkäjänteinen työ huolto- ja korjaustoimintoineen onkin jo haastavampi laji.

– Perävaunuja saa toki Saksasta erittäin edullisesti, joskin silloin puhutaan lähinnä standardivaunuista. Kaikki Kögel-perävaunut ovat kuitenkin tervetulleita Suomeen, koska jokainen niistä vaatii jossain vaiheessa varaosia, joiden hankinnassa käännytään useimmiten organisaatiomme puoleen.

Kolpin korjaamon yhteydessä sijaitsevassa varaosavarastossa pyritään pitämään kaikkein yleisimmät osat tällä vuosituhannella valmistettuihin perävaunuihin. Johan Österholm, joka hoitaa After Sales-osastoa, on erittäin tyytyväinen saksalaisen päämiehen toimintaan varaosien toimitusnopeudessa.

– Normaalisti saamme osat Suomeen muutamassa päivässä. Erikoisemmilla, tilaustyönä tehdyillä osilla toimitusaika saattaa venyä viikkoon, mikä on mielestäni nopeaa sekin.

Österholmin mukaan Kögel-osia on lähetetty suomalaiskäyttäjille lähes päivittäin, mikä osoittaa kannan olevan verrattain suuri.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi