Uutiset

Kuljetuskalusto

Kipsiä peltoon Tatralla – J & T Pajunen Oy

Aikaisemmin tutustuimme, miten kipsiä käsiteltiin kaivukoneella Siilinjärven kipsikasalla toimitettavaksi Lounais-Suomeen. Nyt kävimme katsomassa, kuinka tämän kipsin levitys tapahtuu Varsinais-Suomessa. Naantalilainen Kuljetusliike J & T Pajunen on levittänyt menneen kesän aikana monta laivalastillista kipsiä lähialueen pelloille. Koko levitysurakka tehtiin varta vasten työhön hankitulla Tatra Phoenix Euro 6 -kuorma-autolla.

Tavallisesti kaupankäyntitilanteessa ovat vastakkain innokas myyjä ja ehkä vähemmän innokas asiakas. Tällä kertaa tuo ensimmäinen puuttui kokonaan, mutta jälkimmäinen oli sitäkin innokkaampi. Pajusella alettiin jo viime vuoden lopulla kehitellä ajatusta kuorma-autoalustaisesta levittimestä.

Niinpä yrityksen kalustovastaava Tero Haapanen alkoi tosissaan metsästää maailmalta sovellukseen sopivaa alustaa kuluvan vuoden tammikuussa. Johtoajatuksena oli kuorma-auto erillisjousituksella. Aikansa internetin ihmeellisessä maailmassa seikkailtuaan mielenkiintoinen kohde löytyi Tšekeistä, Tatran tehtailta. Kyseessä oli tehtaan esittelyauto, joka oli varustettu juuri tarpeellisella lisävarusteella. Tatra Phoenix Euro 6:ssa oli asennettuna OMSI:n jakolaatikko, joka mahdollistaa moottorin kaikkien tehojen hyödyntämisen mekaanisen voimanulosoton kautta. Alusta itsessään sisälsi 8×8-akseliston eli kaikki pyörät vetävät tarvittaessa. Maantieajo sujuu 8×4-asetuksilla takapään kiinteiden taka-akselien vetäessä. Tärkeintä kuitenkin oli, että auto oli erillisjousitettu.

Tatra Phoenix Euro 6 8×8 moottorina 12,9-litrainen Paccar MX-13, tehoa 510 hv (375 kW), vääntöä 2 500 Nm. Alusta on täysin erillisjousitettu. Levityshommia varten auto on varustettu ZDT:n levittimellä ja Hiabin nosturilla. Kokoonpanon omapaino on 20 tonnia.

Nopeasti Suomeen

Keskustelu ja kirjeenvaihto sujui Tatran tehtaiden kanssa asiallisesti ja nopeasti, mikä johtikin sitten äkkiä ostopäätökseen. Niinpä auto saatiin ajoon Lounais-Suomeen jo toukokuussa. Suomeen toimitusta edelsi vielä kokoonpanon varustelu tšekkiläisvalmisteisella ZDT-levittimellä, jonka lavakoko on 14 kuutiometriä. Levitin asennettiin autoon valmistajallaan, jonka jälkeen auto kävi vielä Tatran tehtailla viimeistelyssä.

Yhden ehdon tehdas kuitenkin asetti auton Suomeen toimitukselle. Kaupan synty edellytti Suomessa toimivaa Tatran huolto-organisaatiota, jollaista ei ennen tätä päivää ollut. Sellainen löytyikin nopeasti. Liedossa toimiva Pekant Oy:llä on kokemusta merkistä ja siinä paljon käytetystä DAF:in tekniikasta. Näin huollot, takuuasiat ja varaosat oli ratkaistu, ja auto voitiin toimittaa Suomeen. Auton mittarissa oli maahan tullessaan muutama kymmenentuhatta kilometriä, mutta toimitus sisälsi tehtaan täyden takuun.

Tero Haapanen kiittelee myös auton helppoa rekisteröintiä. Tehdas toimitti etukäteen kaikki tarvittavat dokumentit. Ensirekisteröimättömänä maahan saapuneen auton kilvitys sujui konttorilla kivuttomasti. Haapasen mukaan kilvet jo odottivat katsastuskonttorilla auton mennessä sinne maahantuontikatsastukseen.

Viljami Hedenström vietti kesän Tatran hytissä. Kipsiä ja muuta levittyi Varsinais-Suomen pelloille paljon. Vielä varsin nuori kuljettaja pärjäsi hyvin ison levitinkokoonpanon kanssa. Levitystöitä tehtiin aina kahdessa vuorossa, kun kelit sen sallivat.

Ja sitten levityshommiin

Suomessa kokoonpanoon lisättiin ennen töihin lähtöä vielä käytetty Hiabin nosturi. Uutta ei olisi ehtinyt saada ennen kesän rientoja. Näin Tatra oli valmis kovaan työhön. Sen urakkana olikin kipsin levitys pelloille. Toimenpide liittyy ympäristöministeriön rahoittamaan hankkeeseen, jolla pyritään vähentämään fosforin huuhtoutumista Lounais-Suomen pelloilta Saaristomereen. J & T Pajusen urakkana oli kuljettaa kipsi Naantalin satamasta levityskohteisiin ja suorittaa sitten itse levitys. Siirtokuljetus tehtiin talon täysperävaunuyhdistelmillä ja levitys Tatralla.

Levityskausi on kuitenkin aika lyhyt, joten talveksi Tatra valjastettiin maansiirtohommiin. Levittimen ja nosturin tilalle vaihdettiin maansiirtolava. Ensimmäisen kerran vaihto vei noin työpäivän. Seuraavalla kerralla Haapanen uskoo sen sujuvan jo paljon nopeammin. Talviasetuksiin kuuluu myös OMSI-jakolaatikon asettaminen ”lepo-asetuksiin”, jolloin se ei rasita autoa eikä kytkeydy vahingossa päälle.

Kipsin ohella Tatralla levitettiin myös kalkkia ja lehmänlantaa. Pajusen levitysreviiri oli Laitilan ja Paraisten välinen rannikkoseutu. Kuntatasolla eniten kipsiä meni maahan Vehmaalla. Tiedonkeruuta varten levitin on varustettu Trimblen koneohjausjärjestelmällä, joka taltioi karttapohjalle kaikki levitystapahtumat myöhempiä tarkasteluja varten.

Leveä rengastus mahdollistaa peltoa vahingoittamattoman ajon. Edessä 445/65 R22.5 ja takana 600/50 R22.5. Rengastus on levein mitä tehtaalta saa maantienopeuksille. Tatran voi rekisteröidä myös traktoriksi, jolloin alle saa leveämpääkin ”donitsia”, mutta ajonopeudet putoavat tuolloin.

Tatran etuja

Haapanen sanoo epäilijöitä riittäneen, kun Tatra nähtiin ensi kertaa kustannuspaikallaan. Suomessa kun ei tehdä tiettävästi peltolevityksiä missään kuorma-autolla. Epäiltiin myös suuria pintapaineita ja työn sujuvuutta. Pintapaineet on kuitenkin todistetusti todettu alhaisiksi, jolloin maaperän tallaantuminen todella vähenee. Tatran alla on leveimmät renkaat, jotka tehtaalta saatiin tieajoon kelpaavaksi. Renkaiden karkeasta kuvioinnista huolimatta maantieajo sujuu kokemuksien perusteella hyvin äänettömästi ja tärinöittä.

Pajusen Tatra ei kuitenkaan ole tarkoitettu jatkuvaan maantie- tai asfalttipinta-ajoon, vaan toiminta painottuu pelloille ja peltoteille. Siellä leveärenkainen ja erillisjousitettu Tatra on omimmillaan. Levitysnopeus on keskimäärin 20 kilometriä tunnissa. Ajo on tällöin hillityn tasaista. Haapasen mukaan jopa 27 km/h:n levitysnopeus on mahdollista ja meno yhtä tasaista. Ongelmana vain ovat Lounais-Suomen peltokoot. Pienillä lohkoilla ei pääse hyödyntämään huippunopeutta. Erillisjousitus tuo oman vakautensa etenkin peltoteillä ajettaessa ja peltoliittymillä ”vekslatessa”. Haapanen sanoo kokeilleensa erillisjousitusta sarkapeltoa siksakkia ajellen. Ojien ylittämien vinottain sujui tasaisen huomaamattomasti.

Varsinainen etu kuorma-autolevityksestä saadaan toiminnan joustavuudella. Pajusen tapauksessa kuorma-autolla levittäminen on yhden miehen toimenpide. Kuljettaja hoitaa kuormauksen ja levityksen. Muita ei tarvita. Kuorma-auton liikkuvuus taas tuo edun pelloille sijoitettavien välikasojen sijoittelulle. Niitä tarvitaan vähemmän, koska kuorma-auton nopeuden myötä levitettävän lastin saa noudettua nopeasti vähän kauempaakin.

Monesti tietyn alueen levitys hoituu yhdellä välikasalla, aikaisempien monien kasojen sijaan. Se selkeyttää myös välikasojen tekoon liittyvää ajoa. Yhteen paikkaan voidaan kasata enemmän levitystyön siitä kuitenkaan kärsimättä. Näin myös pellon sotkeentuminen vähenee monissa kohteissa. Tatra tuo myös joustavuutta levityskohteista toiseen siirtymisiin. Kulkeminen nopeutuu traktorilevitykseen verrattuna. Näin asiakkaille pystytään tarjoamaan parempaa palvelua.

Kesä ja Tatra

Mennyt kesä oli J & T Pajuselle ensimmäinen peltolevityssesonki. Aikaisempaa kokemusta levityksestä ei ole, joten tarkkoja vertailuja traktorilevitykseen ei pysty tekemään. Tatra lisälaitteineen kuitenkin toimi moitteettomasti. Vikoja ei ilmentynyt, jos sellaiseksi ei lasketa ABS-johdon hankautumista. Sekin hoitui takuuasiana nopeasti.

Haapanen kiitteleekin lopuksi Tatra-tehtaan länsimaista toimintaa. Asiat hoituvat nopeasti ja selkeästi. Tatra valmistaa paljon ajoneuvoja juuri levityskäyttöön, joten siltäkin osin laitteiden yhteensovittaminen oli uskottavaa. Ja vaikka Suomessa levityskausi on lyhyt, pääsee tämä varsin maastokelpoinen kuorma-auto talveksi aina hyötykäyttöön maansiirtohommiin. Sielläkään ei erillisjousituksesta varmaan haittaa ole, päinvastoin.Lue seuraavaksi