Uutiset

Kuljetuskalusto

Kiitokorin uutuudet ihastuttavat Göteborgissa

Kirjastoauto sähköistyi ja virittää mielikuvituksen Päästöt ovat nollassa, mutta fantasian taso hipoo korkeuksia Göteborgin kahdessa uudessa kirjastoautossa. Äskettäint toimitettujen autojen perustana on Volvon sähköbussi, johon kausalalainen erikoiskorivalmistaja Kiitokori Oy on toteuttanut täysin uudenlaiset, mielikuvitusta kutkuttavat sisätilojen ratkaisut.

Värikkäiksi ja hauskoiksi teipatut autot ovat ensimmäiset laatuaan koko Ruotsissa. Göteborgilaisia on ilahduttanut autojen päästöttömyys, jonka ansiosta niillä pystyy palvelemaan myös keskustan asukkaita. Vanhoilla diesel-kirjastoautoilla ei ole ollut pääsyä näille alueille ympäristövyöhykkeitä koskevien rajoitusten takia. Asiakkaat ovat kiittäneet myös matalaa lattiaa, joka helpottaa kaikkien asiakasryhmien liikkumista.

”Vastaanotto Ruotsissa on ollut erittäin positiivinen. Käyttäjät ovat ottaneet innostuneesti vastaan autot, jotka raikkaasti rikkovat perinteisiä käsityksiä kirjastoautoista”, iloitsee Kiitokorin tehtaanjohtaja Peter Sandin.

Satumetsään ja sukelluksiin

Satumetsän rauhoittavaa tunnelmaa kirjastoautossa. Kirjoja voi poimia luettavaksi hyllyistä, jotka on muotoiltu puunrungon muotoon.

Göteborgin kirjasto halusi suunnata uudet autonsa erityisesti lapsille ja nuorille. Kirjastoväen toimeksianto oli selkeä: jotain uutta pitää keksiä, jotta nuorempia käyttäjiä saadaan houkuteltua sisään ja lukuharrastuksen pariin.

”Suunnittelun osalta meille annettiin vapaat kädet. Olemme ennenkin tehneet hedelmällistä yhteistyötä lähellä toimivan Lahden Muotoiluinstituutin kanssa. Kirjastoautojen sisätilojen suunnittelijaksi valikoitui ajoneuvomuotoilijaksi opiskeleva Atte Nurminen”, Sandin kertoo.

Suunnittelija Atte Nurminen kehitti kumpaankin autoon oman teemansa. Toinen vie taianomaiseen satumetsään ja toinen merellisen Göteborgin hengessä sukellusveneen kyytiin. Kumpikin auto on toteutettu teemansa mukaiseks teippaust, sisätilojen muotoiluja sekä värivalintoja myöten. Autoissa on varusteena RGB-valojärjestelmä, jonka valoilla voidaan muokata sisätilojen ilmettä.

Hyllyjen osalta perinteistä kirjastoautoa edustaa matalalattiainen etuosa, jossa kirjahyllyt ovat tuttuun tapaan seinillä. Takaosista löytyvät sisustuksen erikoisimmat ratkaisut.

Rauhoittavan vihreässä satumetsässä on puita, joiden rungoista voi poimia luettavaa. Sukellusveneessä taas putkimainen muotoilu ja punainen väritys kutsuu syvyyksien seikkailuun, jossa jännityskin on läsnä. Teemat toistuvat myös yksityiskohdissa. Esimerkiksi sukellusvene-teeman autosta löytyy syvyysmittareita ja pyöreä kurkistusikkuna.

Sukellusveneessä vai kirjastoautossa? Vai avaruusaluksessa? Mielikuvitukselle riittää virikkeitä.

”Göteborgin autot ovat herättäneet valtavasti kiinnostusta vientimaissamme sekä Suomessa. Luonnollisesti sähkö käyttövoimana kiinnostaa laajalti, ja vähintään yhtä paljon huomiota ovat herättäneet uudenlaiset sisustusratkaisut. Olemme 55 vuoden aikana valmistaneet noin 700 kirjastoautoa. Tästä alkaa kirjastoautojen uusi aika”, ennustaa Peter Sandin.

Lue seuraavaksi