Uutiset
”KHT-kasetissa vahvuudet voittavat”
Asvalttiasemalla lavalle putoavan asvaltin kuumuus ja ominaistuoksu tuntuvat varsin kaukaisilta ajatuksilta helmikuisena pakkaspäivänä kuljetusyrittäjä Pasi Mikkolan silmäillessä lappeenrantalaisia lumikinoksia. Pian talviset kinokset aloittavat matkanteon kohti lumenkaatopaikkaa Mikkolan vuodenikäisen Volvon lavalla.
”Auton peruskuorma kertyy Lemminkäisen lukuun ajettavasta asvaltista, sesongin ulkopuolella tehdään sitten satunnaisia töitä, joita täällä Lappeenrannan seudulla on ollut varsin mukavasti viimeisten talvien ajan”, kertoo kuljetusyrittäjänä kymmenen vuoden ajan toiminut Mikkola.
Oman yritystoiminnan Mikkola aloitti säiliöliikenteen parissa, kippiautojen pariin hän siirtyi viitisen vuotta sitten hankkimalla käytetyn kasettiyhdistelmän.
”Kaupat tehtiin autosta, mutta lopulta siinä tuli mukana myös töitä, joiden turvin päästiin alkuun”, summaa Mikkola leppoisalla eteläkarjalaisella tyylillä. Ensimmäisen kauden jälkeen oli aika päivittää kalustoa ja uusi kolmiakselinen NTM:n Ja KHT:n yhteistyönä syntynyt kasettiperävaunu rantautui tallin pihaan keväällä 2012.
Mikkolan mukana KHT valikoitui merkiksi ominaisuuksiin kuuluvien vahvuuksien ansiosta.
”Nalkkilukko on tarpeeton varuste ja kasetti tulee kyllä aina kyytiin, kunhan vetäjän saa kiinni kärryyn. Myös peite on toiminnoiltaan ja ominaisuuksiltaan erittäin onnistunut”, kertoo Mikkola Kaakkois-Suomessa yleisen merkin vahvuuksista.
Uuden vetoauton hankinta ajoittui loppuvuoteen 2013, jolloin merkiksi valikoitui Volvo paljolti toimitusnopeuden ansiosta.”Kauppaa tehtiin muistakin merkeistä, mutta myyjät taisivat olla monessakin talossa kiireisiä”, kertoo Mikkola viitaten automyyjien aktiivisuuteen – tai pikemminkin sen puutteeseen.
”Kauppaa tehtiin muistakin merkeistä, mutta myyjät taisivat olla monessakin talossa kiireisiä”, kertoo Mikkola viitaten automyyjien aktiivisuuteen – tai pikemminkin sen puutteeseen. 13-litraisella ja 540-hevosvoimaisella koneella varustettu Volvo rakennettiin ajoon valmiiksi paketiksi Riihimäellä HF-Autohuollossa. Rautajousisessa XPro-konseptiautossa on HF:n apurunko ja KHT:n lavapaketti. Väliakseli on VTA:n asentama, mutta valtavirrasta poiketen tangoilla ohjattu.
”Taisi olla ensimmäinen uuden sukupolven FH, jossa oli tangoilla ohjattu väliakseli. Takaohjaava on noussut suosituksi vaihtoehdoksi, joka ei kuitenkaan sovellu asvaltinajoon. Ei ainakaan meidän suunnalla, missä levittäjän käpälät tarttuvat takimmaiseen pyörään”, summaa Mikkola.
Loppuvuodesta 2012 alkanut puhe ja spekulointi kokonaismassauudistuksesta laittoi myös Mikkolan pohtimaan kalustoasiaa.
”Kolmiakselinen kasettiperävaunu muuttui yhdellä lakiuudistuksella vaihtoarvoltaan olemattomaksi”, harmittelee Mikkola, joka päätyi telittämään parin kauden ajan käytössä olleen perävaunun. Kolmiakselinen perävaunu kasvoi viime vuoden alkupuolella viisiakseliseksi Toplift Oy:n korjaamossa Joutsenossa. Yksiakselinen etukelkka vaihtui kaksiakseliseksi, mikä vaati perävaunun kaulan uudelleenrakentamista. Takapäähän laitettiin puolitoistametriä uutta runkopalkkia, jonka alle istutettiin kitkaohjaava akseli.
”Alkuperäisessä perävaunussa oli paraabelijousitettu harva teli, johon ei ohjaavan akselin ansiosta tarvinnut tehdä lainkaan muutoksia. Nyt kaikki jousenkorvat ja rungon välipalkit vahvikkeineen ovat alkuperäisillä paikoillaan, mikä toivottavasti tarkoittaa pitkää käyttöikää”, summaa Mikkola, jonka mukaan ilmajousitettu viides akseli yhdessä kolmannen akselin kanssa ovat ylösnostettavia.
Mikkolan perävaunuun tehtiin kaikkiaan varsin mittavat muutostyöt, joilla uudehko työkalu muuttui ajan vaatimuksia vastaavaksi. Pyörähdys tallissa osoittaa, että tässä talossa ei pelätä suuriakaan muutoksia. Toimittajan poistuttua alkoi tallissa taas tapahtua. Pienyrittäjän on osattava muuttua asiakkaiden toiveiden mukaan.
Ensimmäistä vetävää akselia painattavan ilmapalkeen lisäksi takimmaisella akselilla on Suomen Vaimennin Oy:n valmistamat nostavat iskunvaimentajat helpottamassa tyhjällä autolla tapahtuvaa liikkeellelähtöä.