Uutiset

Kuljetuskalusto

Keslalta kaksi uutta hakkurimallia

Kesla on kehittänyt entistä isomman 1060-rumpuhakkurin. Sillä vastataan haasteisiin, joita asettaa kasvava tarve mobiilihakkurin käyttöön myös terminaalihaketuksessa. Haketuskapasiteettia lisää leveydeltään metrin ja korkeudeltaan 60 senttimetrin kokoinen syöttöaukko. Erityisesti tällä on haettu tehokkuutta kokopuuhaketukseen, jossa suuri syöttöaukko helpottaa leveiden latvusten läpimenoa. Hakkurin rumpu on myös entistä suurempi ja aivan uusi konstruktio. Siinä käytetään kuitenkin Kesla-hakkuresita tuttua, hyvin leikkaavaa vinoterää.

Ensimmäinen C1060-hakkuri on menossa Norjaan. Haketusyksikkö on rakennettu Scanian päälle ja hakkuria käyttää erillinen 700-hevosvoimainen Caterpillar-moottori. Hakkurin syöttö tapahtuu Kesla 1200T-nosturilla, joka on suunniteltu erityisesti hakkuri- ja murskainkäyttöön. Nosturin hytistä on hyvä näkyvyys korkeiden varastokasojen päälle ja esteetön näkyvyys syöttöpöydälle.

Kevyt ja ketterä Kesla C645

Toinen uusi hakkurimalli on kolmiakselisen kuorma-auton päälle asennettava hakkurimalli. Ratkaisulla on haettu kompaktia kokoa, jotta sillä on helppo työskennellä ahtaillakin työmailla. Pituus ja paino on saatu pidettyä pienenä käyttämällä hakkurin voimanlähteenä kuorma-auton moottoria.

Ensimmäisen C645-hakkurin on hankkinut Vaasan seudulla haketuksia urakoiva Kurt Häggman. Hän on urakoinut vastaavalla traktorisovitteisella C645T-hakkurilla jo usean vuoden ajan. Alustana tässä uudessa hakkurissa on Volvo FH 460. Hakkurin teho on nyt selvästi suurempi aikaisempaan nähden, sillä Volvon moottorista saadaan 460 hevosvoimaa tehoa aikaisemmin käytetyn 200-hevosvoimaisen traktorin sijaan.

Häggman on laskeskellut, että auto on alustana kokonaistaloudellisempi kuin traktori. ”Olen laskenut, että auto ja nosturi kestävät kahden hakkurin iän, kun traktori menee käytännössä uusintaan samaan aikaan hakkurin kanssa. Myös työskentely on mukavampaa ja näkyvyys on parempi. Maasto-ominaisuudet eivät tosi vastaa traktorin ominaisuuksia, mutta minulle jäi edelleen toiseksi traktori-hakkuri-yhdistelmä, jolla mennään vaikeimpiin paikkoihin. Toisaalta tällä kuorma-autoalustalla hakkuri on yli neljä metriä lyhyempi kuin traktorin kanssa.”

Hakkurin ja nosturin käyttö tapahtuu kuorma-auton ohjaamosta, joka on muutettu tähän käyttötarkoitukseen. Nosturina yhdistelmässä on Kesla 800T, jossa on hakkurikäyttöä varten letkutukset puomin sisäpuolella.

Yhteistyöprojekti

Haggman on käyttänyt paljon aikaa yhdessä Keslan kanssa suunnitellessaan autohakkuria. Haggmanilla oli varsin selkeä näkemys millainen hakkurin pitää olla, mutta toteutuksessa oli monia mutkia ja hakkuria suuniteltiin lähes vuoden ajan. Esimerkiksi sopivan alustamallin löytäminen oli varsin haasteellista.

”Muitakin vahvoja vaihtoehtoja oli, mutta Volvo soveltui hytin muodon takia hyvin muutostyön kohteeksi. Volvolta sai myös vaihteiston ilman automatiikkaa, mikä on edellytys kuorma-auton oman moottorin käytölle myös hakkurin voimanlähteenä. Pitää myös antaa kiitos paikalliselle Volvo-myyjälle Vaasaan, joka on ollut innokkaasti mukana projektissa ja hoitanut osansa hyvin.”

Volvo tuli tehtaalta räätälöitynä tähän käyttöön eikä pientä hienosäätöä enempää tarvinnut tehdä täällä Suomessa. Suurin muutostyö autoon tehtiin ohjaamon muuttamisessa hakkurin käyttöön sopivaksi.

Käyttökokemuksia Haggmanille ei vielä ollut kertynyt muutaman tunnin koekäyttöä enempää, mutta ainakin siinä kaikki meni hyvin. ”Paremmin kuin olin odottanut”, kommentoi Haggman.

Valmis paketti

Keslan markkinointijohtaja Eero Lukkarinen on myös tyytyväinen uuteen tuotteeseen. ”Nyt on tehty paljon työtä parhaan kokonaisuuden aikaansaamiseksi ja seuraava hakkuri on huomattavasti helpompi rakentaa. Myös jo olemassa oleva hakkuria on nyt mahdollista käydä katsomassa oikeissa töissä, joten asiakkaan on helppo nähdä mitä on hankkimassa. Jatkossa pakettia voidaan toistaa sarjatuotantokaltaisesti.”

Kuorma-autosovellusten ohella Kesla-hakkurit soveltuvat ajokoneisiin, käytettäväksi traktorin kanssa sekä kiinteisiin sovelluksiin. Laajan tuotevalikoiman ansiosta hakkuri- ja kuormainyhdistelmät on mahdollista rakentaa erilaisten alustoiden päälle asiakkaiden toiveiden mukaan.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi