Uutiset

Kuljetuskalusto

Jätekaappari Suomen Chicagosta

Vuonna 1982 Tapani Flaaming perusti jätehuoltotuotteisiin erikoistuneen yrityksensä. Yritys toimi aluksi rivitalohuoneiston yläkerrassa, välittäen jäteastioita ja jätepakkaajia asiakkaille. Vuonna 1990 yritys sai Norba jätepakkaajien Suomen maahantuonnin yksinoikeuden. Vuonna 1992 kuvioon tuli mukaan vaihtolavojen myynti ja markkinointi. Vuoteen 1995 asti yritys toimi Lahdessa vanhoissa Askon teollisuustiloissa.

Vuosikymmenen puolivälissä 1995, oli aika siirtyä yritykselle sopivampiin tiloihin Verstaskadulle, Lahdesta Vääksyyn johtavan tien varteen. Täällä entiset Valmetin myynnistä vapautuneet tilat täyttivät yrityksen tilavaatimukset. Yrityksen kahdessa, yhteensä 1400 neliön hallissa työskentelee tänä päivänä 11 alan ammattilaista. Yrityksen myynti, tekninen tuki ja varaosavarasto sijaitsevat näissä tiloissa.

Vuonna 2007 yhtiö myytiin Midinvest Management Oy:n hallinnoimille rahastoille. Yrityksen perustajan Tapani Flaamingin jäädessä eläkkeelle vuoden 2009 lopussa uudeksi toimitusjohtajaksi valittiin Kai Hämäläinen.

Tuotteet

Yrityksen päätuote on Hollannissa valmistettavat GeesinkNorban jätepakkaajat, joiden edustuksen yritys sai vuonna 1990. Tehdas on Euroopan kolmen suurimman jätepakkaa­javalmistajan joukossa omaten noin viidenneksen markkinaosuuden Euroopassa. Tehtaan kapasiteetti on 1500 jätepakkaajaa vuodessa. – Kyseinen jätepakkaaja on ylivoimaisesti Suomen yleisin merkki, sanoo Flaaming Oy:n toimitusjohtaja Kai Hämäläinen. Hänen mukaan yli 70 % kaikista Suomen jäteastioita käsittelevistä jäteautoista on kyseisen merkin laitteita. Yrityksen tiloista löytyy myös laaja Norba varaosavarasto, joka takaa tarvittaessa nopeat varaosatoimitukset.

Toinen merkittävä tuote on Sulo-jäteastiat, jotka suomalaisittain kotoisasta nimestään huolimatta valmistetaan Saksassa. Sulo-jäteastiat ovat ruiskupuristettuja astioita, joiden koot vaihtelevat 10-1100 litran välillä. Astiat valmistetaan läpivärjätystä, suurimolekyylisestä matalapainepolyeteenistä ruiskupuristamalla. Astioiden materiaali on syöpymätöntä, kestäen sekä pakkasta että kemikaaleja ollen pysyvästi suojattu myös UV-säteiden vaikutuksilta. Samaan kategoriaan kuuluu myös Flaaming Oy:n oma tuote TF 600- litran rotaatiovalettu jäteastia. Kyseinen astia on ainakin toistaiseksi saatavilla vain yhden kokoisena. Lisäksi Flaaming:n omavalmistuksessa ovat TF-pikakontit.

Yhtenä suurena tuoteryhmänä yritys markkinoi myös TF-vaihtolavoja. Näitä Virossa valmistettavia vaihtolavoja löytyy useisiin eri käyttötarkoituksiin. Lavavalikoima koostuu tavallisista avolavoista, sora- ja maansiirtolavoista, katto- ja lajittelulavoista sekä erikoislavoista kuten puru- ja lietelavat. Vakiolavojen tilavuudet ovat 14, 16, 20 ja 30 m3.
Kyseisten tuotteiden lisäksi Flaaming Oy:n tuotesertimenttiin kuuluvat myös kotimaiset BIOSKA biohajoavat ja muut muoviset jäte- ja suojasäkit. Kyseiset säkkikoot vaihtelevat välillä 10-1300 litraa.

Yhteistyö

Koska Flaaming Oy on keskittynyt vahvasti maahantuontiin ja markkinointiin, tarvitsee se tuotteiden valmistuksessa vahvoja yhteistyökumppaneita. Yrityksen edustamat pakkarit voidaan asentaa kaikkien kuorma-autovalmistajien tuotteiden päällirakenteeksi, mutta myyntipäällikkö Juha Holmströmin mukaan yleisimmät alustat ovat Suomessa niin tutut Volvo, Scania ja MB. Kyseisen alustan valitsee luonnollisesti asiakas.

Jätepakkariasennukset tehdää Raskoneen Vantaan toimipisteessä. Kaiken kaikkiaan kyseisen auton hankinta vie noin neljä kuukautta, josta alustan ja pakkarin osuus on noin 3 kuukautta nykyisessä markkinatilanteessa ja Raskoneella kokoaminen kestää 3-4 viikkoa, jolloin osat liitetään toisiinsa ja kokonaispaketti maalataan.

Asiakkaat

Suurimpina asiakkaina ovat luonnollisesti suurimmat alalla toimivat yritykset kuten SITA ja Lassila & Tikanoja. Toimitusjohtaja Kai Hämäläisen mukaan tärkeitä asiakkaita ovat myös yksityiset pienet yrittäjät, joiden kalustohankinnoissa Flaaming Oy pyrkii tiiviisti olemaan mukana. Käytännössä kyseiset muutaman auton yrittäjät hoitavat ison osan suomalaisesta jätekuljetuksista.

Jätepakkarin keski-ikä Suomessa on Hämäläisen mukaan noin 8-9 vuotta, mutta 15 -20 vuottakin vanhoja autoja liikenteessä näkyy. Kun pakkari vaihdetaan, niin vaihtuu pääsääntöisesti sekä alusta että päällirakenne yhtä aikaa. Uuden alustan tai pakkarin asentaminen vanhaan jäljellejäävään osaan, ei ole taloudellisesti kannattavaa. Mikäli vanha vaihdokki jää autoliikkeelle, voidaan alusta mahdollisesti käyttää jossain muussa ajossa, mutta pakkari puretaan pääsääntöisesti joko varaosiksi tai varustetaan vaihtolavavarustuksella.

Keskimääräisesti Flaaming Oy:n kautta myydään vuosittain noin 50 uutta Norba jätepakkaria, 500 vaihtolavaa ja konttia sekä 25.000 jäteastiaa. Tämän lisäksi vuodessa myydään toistakymmentä käytettyä pakkariautoa, joita myös vuokrataan kuljetusyrityksille lyhytaikaiseen tarpeeseen.

Kyseisten yrittäjien lisäksi Flaaming Oy:n asiakkaita ovat myös kuntien perustamat jäteyhtiöt, kaupungit ja kunnat, jälleenmyyjäverkostot, teollisuus ja vähittäiskauppa sekä luonnollisesti normaalit kuluttajat.

Tulevaisuus

Jätepakkareissa, Juha Holmströmin mukaan, takalastaajat ovat olleet ja ovat tulevaisuudessakin eniten käytetty lastaajatyyppi. Takalastaajiin tullaan kehittämään tulevaisuudessa erilaisia versioita, joiden kautta niiden monikäyttöisyys lisääntyy. Uutena tuotteena ovat tulleet nostureilla varustetut pakkarit, joilla suurten nosturikäyttöisten syväkeräys- ja pintajätesäiliöiden käsittely onnistuu.

Esim. Molok-jätteiden syväkeräyksen perusidea on maahan upotettu jätesäiliö. Maan sisässä, viileässä ja auringonvalolta suojassa jätteet säilyvät normaalia pinta-astiakeruuta pidempään ja pakkautuvat tiiviisti. Uusina tuotteina ovat markkinoita valtaamassa lokeropakkaajat sekä välisäiliöillä varustetut pakkarit, joilla lajiteltujen jätteiden käsittely onnistuu yhdellä ja samalla kalustolla. Uutena asiana ovat tulleet ns. välilastausasemat, jolloin jätteet siirretään maassa oleviin puristimiin jotka täytyttyään nostetaan ajoneuvoyhdistelmien kyytiin loppukuljetusta varten. Myös erilaiset erikoisvarusteet kuten pesurit sekä sivulastaajat tekevät tuloaan.

Yritys katsoo luottavaisesti tulevaisuuteen ja uskoo toimitusjohtaja Kai Hämäläisen mukaan saavansa tulevaisuudessa mahdollisesti jalansijaa myös venäläisessä jätehuollossa. Yrityksen jatkuva kehittymisen halu tarkoittaa, että uusia jätehuoltoalan tuotteita ja palveluja etsitään laajentamaan yrityksen liiketoimintaa kotimaassa.

Pentti Nurmela

Lue seuraavaksi