Uutiset

Kuljetuskalusto

Janhunen luottaa Goldhoferiin – kolmas Goldhofer rivistöön

Luotettavaa ja toimintavarmaa tekniikkaa

Heinäkuun alussa Matti Tolvanen Oy toimitti Kuljetusliike Janhuselle uuden Goldhofer STZ-VL-4-62/80 –syväkehtolavetin, joka on kolmas Goldhofer-erikoiskuljetusperävaunu Kuljetusliike Matti Janhusen kalustoon. Entuudestaan Janhusella oli vastaavanlainen syväkehtolavetti sekä viisiakselinen, hydraulijousitettu, jatkettava (12+8 m) ja tasapohjainen Goldhofer-lavetti.

Lavetin hankintaan vaikuttivat hyvät kokemukset vuonna 1999 hankitusta vastaavanlaisesta lavetista, joten tiedettiin mitä ostettiin. ”Kyseinen lavetti on ollut ja tulee olemaan käyttöasteeltaan Janhusen eniten käytetty perävaunu ja ammattikuljettajan käsissä todellinen työkalu”, toteaa Ari Janhunen. Lavetti on erittäin toimintavarma, sillä radiokauko-ohjauksen ja johdollisen ohjauksen lisäksi lavetin kaulalla on vakiona hydrauliikan manuaaliset käyttövivut ohjauksen lisäksi myös kaikille muille toiminnoille. Lisäksi lavetin hydrauliikkaa käyttää auton hydraulipumppu eikä perävaunuissa usein käytetty sähköhydraulipumppu. Perävaunussa on myös hätäkäytölle oma käsipumppu, eli jos auton hydrauliikkaan tulee jokin häiriö, niin silloinkin työt voivat jatkua. Myös Goldhoferin jälkimarkkinointi pelaa, Matti Tolvanen Oy hoitaa jälkimarkkinoinnin kiitettävästi, apu löytyy aina välittömästi sekä varaosien että tietotaidon osalta. Asiakkaalle toimitetaan lisäksi lavetin mukana aina sähkö-, jarru- ja hydrauliikkakaaviot ja varaosanumeroilla oleva varaosakirja paperisessa ja sähköisessä muodossa.

Viimeisenä valintakriteerinä Ari Janhunen kirjaa käytetyn Goldhoferin jälleenmyyntiarvon, se helppo myydä eteenpäin, koska se on Suomessakin tunnettu ja hyväksi koettu merkki.

Goldhoferin strategiset mitat

Janhusen hankkiman uuden Goldhofer STZ-VL-4-62/80 -syväkehtolavetin tyyppimerkintä avautuu siten, että S (Sattel) tarkoittaa puoliperävaunua, T (Tiefladeanhänger) tarkoittaa matalaa ja Z (Zwangslenkung) pakko-ohjattua. Seuraava kirjaimet, V (vorne abnehmbarer Schwanenhals für Frontbeladung) tarkoittaa kaulalta katkeavaa ja L (Luftfederung) ilmajousitettua. Luku 4 on lavetin akselien lukumäärä ja viimeinen lukuyhdistelmä tarkoittaa lavetin suurinta kantavuutta, 62 tonnia, nopeudella 80 km/h.

Goldhofer syväkehtolavetti on niin sanottu edestälastattava eli lavetin kaula katkeaa, jolloin kuljetettava kone voidaan ajaa lavetille sen etupäässä olevien ajosiltojen kautta, jonka jälkeen kaula ajetaan takaisin kiinni kehtoon. Tämän lavetin kaula on 35-tonninen, mikä tarkoittaa vetoautolle tulevaa maksimikuormaa. Lavetin kehto on 7500 mm pitkä, mutta sitä voidaan jatkaa 500 mm porrastuksella aina 12400 mm asti. Kehto myös levenee tarvittaessa 2,75 metristä 3,2 metriin. Rakenteeltaan kehto on niin sanottu keskipalkkinen konekehto, jonka kuormauskorkeus on ajoasennossa 440 mm reunoilla ja 550 mm keskellä. Uusi Goldhofer on varustettu ilmajousituksella, mikä ei ole ihan tavanomainen ratkaisu tällaisessa lavetissa, mutta Janhusella se on todettu kestäväksi, luotettavaksi ja edulliseksi ylläpitää.

Lavetin muu varustus on melko perinteinen: kaulalla alumiinilaidat, varapyörät, hydrauliikan käyttövivut ja levikevalot, kehdossa on irtorampit, joita pitkin koneen voi tarvittaessa ajaa peräosan päälle, sidontapisteitä on riittävästi ja sekä kaula että peräosa on varustettu omilla rasvareilla.

Uuden Goldhofer-lavetin veturiksi on hankittu uusi Volvo FH16 8×4, jonka kanssa 8-akselisen yhdistelmän kokonaispaino 80 km/h nopeudella on 90 tonnia. Lavetin omapaino on 21,8 tonnia ja vetoauton omapaino 14 tonnia, jolloin hyötykuormaksi saadaan 54,2 tonnia. Pudottamalla ajonopeus 62 km/h saadaan yhdistelmän kantavuudeksi 62 tonnia ja 40 km/h nopeudella se on 66,8 tonnia.

EasyLoad -lastausohjelma

Janhusen hankkimalla Goldhoferin Easyload-kuormitusohjelmalla voidaan helposti laskea kuljetettavan koneen tai kappaleen oikea sijoituskohta lavetin päälle, kun tiedetään paino, painopiste ja mitat sekä tukipisteet. Ohjelma laskee optimisijoituskohdan, jolloin kaikki painot ovat kohdallaan ja sallituissa rajoissa. Ohjelma poikkeaa monen muun valmistajan vastaavasta siinä, että akseli- ja pöytäpainon lisäksi se huomioi kehdon kapasiteetin, sillä lavetin ollessa täysin jatkettuna määräävänä kriteerinä on kehdon kestävyys, eivätkä akseli- ja pöytäpaino. Easyload-ohjelmaan voi liittää kaikkien yrityksessä olevien Goldhofer-perävaunujen ja niiden vetämisessä käytettävien vetoautojen tiedot, jolloin myös vetoautojen akselipainot saadaan suoraan ohjelmasta. Ohjelman antamaa tulostetta voidaan käyttää erikoiskuljetusluvan hakemisessa, mikä helpottaa kuljetuspäällikön työtä huomattavasti.

Tekniset tiedot:

Goldhofer STZ-VL-4-62/80 -syväkehtolavetti

Lavetin kokonaispituus 18259 mm

Lavetin kehdon pituus 7500 mm

Lavetin kehdon pituus jatkettuna 12400 mm

Lavetin perusleveys 2750 mm

Lavetin leveys levitettynä 3200 mm

Lastauskorkeus reunoilla 440 mm

Lastauskorkeus keskellä 550 mm

Lavetin omamassa 21800 kg

Lavetin kantavuus 80 km/h 62000 kg

Konepörssi

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi