Uutiset

Kuljetuskalusto

Iveco Stralis XP uudistui

Iveco Uusi Stralis XP on ulkoisesti lähes muuttumaton. Autoon on tullut uudistuksia sähköjärjestelmään, huoltokohteisiin pääsemiseen ja alustan rakenteisiin. Parhaiten uudistukset näkyvät omistajan kukkarossa ja kuljettajan arkityössä. Uudessa Stralis XP:ssä on polttoainetalous kohdallaan, mutta meno maistuu. Koeajettu

Puoliperävaunun irrottamiseen ja kytkemiseen ei liikaa tilaa jää. Perävaunun kylmäkone vie vähästäkin tilasta osansa. Käyntiä helpottaa kunnon portaat ja kävelysilta.

puoliperävaunuyhdistelmä oli lastattu reiluun 40 tonnin kokonaismassaan, joten vetäjä joutui välillä töihin koeajolenkillä.

Iveco Uusi Stralis XP puoliperävaunuyhdistelmän koeajosta jää päällimmäisenä mieleen moottorin vetokyky, sen nöyryys ja vaste kaasujalalle. Suora kuutosmoottori on teholtaan 353 kilowattia eli 480 hevosvoimaa. Enemmän itse ajamiseen vaikuttaa moottorin vääntömomentti. Lukemana 2 300 newtonmetriä ei ole lukemana markkinoiden huippua, mutta vääntö pysyy samana moottorin kierroslukualueella 925 – 1 500. Tasaisesti ja värinöittä vääntävä moottori tuntuu kuljettajalle saakka. Kun riittävän tehokas ja hyvin vääntävä moottori on yhdistetty 12-nopeuksiseen vaihteistoon, ajaminen on helppoa. Vaihteiston päävalinta tapahtuu kojetaulusta automaattivaihteisesta tutulla valikolla (D, N tai R). Moottorin ja vaihteiston välissä on oikea kytkin. Sitä käyttää Ivecon ohjelmoima robotti. ZF:n vaihteistona on synkronoitu. Vaihteistovalikon auto- ja semi-vaihtoehdot ovat käytössä D- ja R-asennoissa. Niillä pärjää maantiekuljetuksissa. Lisäksi on erikseen heijaus- ja hitaan ajon toiminto. Näillä lisämahdollisuuksilla pärjää maantien ulkopuolellakin. Iveco New Stralis XP:n saa HiTroniX -vaihteistolla liikkeelle pehmeästi. Vaihteet vaihtuvat ilman turhia edestakaisin kytkentöjä. Ajamista auttaa lisätoiminnat. Vakionopeussäädin, jossa on lisäapuna edessä ajavan ajoneuvon nopeuden tunnistus ja valitun välimatkan pito, toimii loogisesti. Kuljetusyrittäjä arvostaa maaston tuntevaa järjestelmää Hi-Cruisea. Se ennakoi pois turhat kiihdytykset ja jarrutukset. Kuljettaja tottuu vakionopeussäätimen vauhdin säätelyyn nopeasti. Voimalinja mahdollistaa rullaustoiminnan.

Älykkäät ratkaisut säästävät

Iveco Uusi Stralis XP myydään nimikkeellä TCO2 Champion. Se korostaa taloudellisuutta ja päästöjen alentamista. Älykkäästi Iveco

Puoliperävaunun kytkemistä helpottaa ilmajousituksen säätö. Ajoasennon palautus onnistuu nappia painamalla.

pyrkii päästöjä eli polttoainetta vähentämäänkin. Sähköjärjestelmän laturi ei lataa, kun ajoneuvo tarvitsee tehoa esimerkiksi ylämäessä. Lataaminen on mahdollista, kun voimantarve on vähäisempi tai jos jännite alenee liikaa. Sama koskee paineilman tuottoa. Pakokaasujen kierrätysjärjestelmä Smart EGR pyrkii hakemaan polttoaineen kulutuksen kannalta optimaalisuutta. Taka-akseli on entistä kevyempi rakenteeltaan ja saanut entistä harvemman välityssuhteen. Koeajetun auton perävälityssuhteella 2,47 moottori kiersi suurimmalla vaihteella noin tuhat kierrosta minuutissa suomalaisessa maantienopeudessa. Se olisi liian alhainen lukema vähemmän vääntävälle moottorille, mutta ei New Stralis XP 480:lle. Koeajon kulutusmittaus perustui ajotietokoneen lukemaan. Se oli hieman päälle 30 litraa sadalla kilometrillä. Kyseessä oli suomalainen keväinen ajokeli, räntää satoi vain vähän.

Tilaa kuljettajalle, mahdollisuuksia yrittäjälle

Ivecon uusi Stralis XP on houkutteleva puoliperävaunun vetoauto niin kuljettajalle kuin kuljetusyrittäjälle. Tilaa ja ominaisuuksia riittää. Alkuvuoden myyntilukemat todistavat Ivecon onnistuneen uudistuksissaan. Maahantuonnista kerrotaan, että raskaita Ivecoja myydään myös metsäpoluille. Koneenkuljetusalusta-ajossa olevaan viisiakseliseen

Päivittäiset tarkistuskohteet ovat Ivecossa hyvin esillä.

Iveco Trakkeriin voi hyvinkin Suomen pienemmillä teillä törmätä. Iveco on suuri kuorma-autojen valmistaja Euroopassa, joten potentiaalia riittää.

Verkossa

www.iveco.fi

Lue seuraavaksi