Uutiset

Kuljetuskalusto

Iveco Stralis NP ennätyspitkälle ilman tankkausta

Iveco Stralis NP 460 -kuorma-auto on kulkenut tiettävästi kaikkien aikojen pisimmän matkan yhdellä LNG-tankillisella osoittaakseen kaasuajoneuvojen soveltuvuuden tiekuljetuksiin.

Lontoosta liikkeelle lähtenyt Iveco Stralis NP 4×2 -vetoauto veti perässään kolmiakselista umpiperävaunua, ja yhdistelmän kokonaispaino oli 30 tonnia. Ylitettyään Englannin kanaalin lautalla Doverista Calais’hin, se kulki yhteensä 1728 kilometrin matkan ilman tankkausta. Tämä ylittää ajoneuvon ilmoitetun 1600 kilometrin toimintasääteen, ja on samalla uusi ennätys. Polttoainekustannuksessa syntyi noin 230 euron eli noin 40 prosentin säästö dieseliin verrattuna.

”Viime vuonna ajoimme koko Iso-Britannian saaren päästä päähän 400-hevosvoimaisella Stralis NP:llä ilman välitankkauksia, mutta tällä kertaa halusimme asettaa tavoitteen vielä korkeammalle. Meillä oli mahdollisuus näyttää kuinka polttoainetehokas Stralis NP oikeastaan onkaan, ja testata samalla uusinta 460-hevosvoimaista kaasumoottoriamme äärimmäisellä tavalla”, kertoo Martin Flach, Ivecon vaihtoehtoisten polttoaineiden johtaja.

“Täytimme tankin ennen Lontoosta lähtöä, ja pysähdyimme tankkaamaan seuraavan kerran Madridissa, kaksi ja puoli päivää lähtömme jälkeen. 100-prosenttisen maakaasun käyttö tarkoittaa, että dieselistä tai AdBlue:sta ei tarvitse huolehtia, eli kyseessä on yksinkertaisin ratkaisu sekä kaluston haltijalle että kuljettajalle.”

Reitti suunniteltiin Michelinin kehittämällä MyBestRoute:lla. Huolimatta runsaasta liikenteestä ennen Englannin kanaalia, kovasta vastatuulesta Ranskassa sekä reitin mäkisestä Espanjan-osuudesta, Stralis NP kulutti polttoainetta keskimäärin vain 22,6 kg sadalla kilometrillä.

Iveco käytti matkaa osoittamaan, että metaani on kannattava, realistinen, turvallinen ja kustannustehokas vaihtoehto dieselille, ja sen saatavuus paranee koko ajan.

Verrattuna vastaavaan Euro VI -dieseliin, maakaasua käyttävä Stralis NP tuottaa noin 90 prosenttia vähemmän NO2-päästöjä, 99 prosenttia vähemmän hiukkaspäästöjä ja 15 prosenttia – biometaania käyttämällä jopa 95 prosenttia – vähemmän CO2-päästöjä.

Stralis NP on saatavilla 4×2 ja 6×2 -vetoautoina, 400 tai 460 hevosvoiman tehoisina. Iveco tarjoaa myös keskiraskaita ja raskaita maakaasulla kulkevia kuorma-autoja sekä 3,5–7,2 tonnin Daily Natural Power -sarjan kevyitä hyötyajoneuvoja.

Lue seuraavaksi