Uutiset

Kuljetuskalusto

Iveco Eurocargo – tuttu runko, vanha nimi, uusi auto

Vuonna 1991 esitelty Iveco Eurocargo ei liiemmälti esittelyjä kaipaa. Italialaisvalmistajan keveät ajokit ovat verrattain tuttu näky myös suomalaisessa kaupunkikuvassa niin kaappiautona kuin kunnallisteknisiin töihin valjastettuna. Lähiliikenteeseen räätälöityjä ajokkeja on tarjolla leveä valikoima alkaen kaksiakselisesta 6 tonnin päiväohjaamolla varustetusta alustasta aina nelivetoiseen, miehistöohjaamolla varustettuun joka paikan menijään.

Ohjaamovalikoimaan kuuluvat myös makuuohjaamot, joista on tarjolla matala ja korotettu versio. Moottoriksi keveimpiin ajokkeihin tarjotaan nelisylinteristä 3,9 litran konetta, raskaammat työmyyrät saavat vauhtia kuusisylinterisestä 5,9 litran koneesta. Moottorivalikoima kattaa teholuokat 140 hevosvoimasta aina 299 hevosvoimaan saakka. Tector 4 ja Tector 6 -koneiden jatkeeksi on tarjolla useitakin vaihteistoja, niin käsin hämmennettäviä, automatisoituja kuin ihka oikeita automaattivaihteistojakin.

Komentosillan linjakkaat muodot

Eurocargon kasvojenpesun myötä merkin keveä sisar sai naamalleen isommista malleista tutun, hymyilevän ulkonäön. Käytännössä tämä tapahtui uudelleenmuotoiltujen maskin ja etupuskurin avulla. Uuden puskurin askelmat mahdollistavat tuulilasin helpon ja turvallisen puhdistamisen.

Matalaan jakoautoon ei kiivetä, vaan sinne astutaan. Eurocargon kahdella askelmalla varustettua porraskujaa voi pitää varsin onnistuneena, sillä askeljako on hyvä ja askelmat on toteutettu siten, että talvikelin lumi ja jää valuvat helposti askelman läpi maahan.

Komentosillalla avautuu varsin pirteä ja linjakas näky. Eurocargon edellisen sukupolven verrattain kulmikas muotoilu oli perua 1990-luvulta ja jälki alkoi olla jo hiukan vanhahtavan oloista, vaikka ohjaamoa uudistettiin keveästi vuonna 2003. Torinon muotoilu- ja suunnittelujaos on saanut käyttöönsä aikaisempaa terävämpiä kyniä, joilla kojelauta saatiin linjakkaampaan muotoon. Saapas nähdä, koska uusi muotoilu nousee Trakker- ja Stralis-mallien ohjaamoihin.

Suurin esteettinen ja pikkuisen käytännöllinenkin epäkohta näkyy vaihdekepin tai vaihteiston hallintakytkimien sijoittelussa. Eurocargon ohjaamossa olisi loistava läpikulkumahdollisuus ilman kojelaudasta törröttävää konsolia, joka varsinkin automatisoidun vaihteiston yhteydessä näyttää jälkiasennuspaneelille. Vaihteiston ohjauksessa käytettävät kytkimet olisi helposti voinut vetää kojelaudalle muiden kytkinten kanssa samaan rivistöön, jolloin läpikulkumahdollisuus olisi nykyistä parempi.

Automatiikka vaatisi vielä hiomista

Ilmajousitetussa istuimessa ja mekaanisesti lukittavassa ohjauspyörässä löytyy kummassakin reilusti säätövaraa, joten ajoasennon sovittamisessa ei syntyne ongelmia. Istuuduttuaan penkille etsii vasen jalka kytkinpoljinta – turhaan, koska ajokki on varustettu automatisoidulla EuroTronic-vaihteistolla.

Painallus D-kirjaimella koristellusta napista, käsijarru ylös ja kaasua. Tasamaalla lähdetään haluttuun suuntaan, mutta mäkilähtö edellyttää käsijarrun käyttöä, koska tieto kaasupolkimelta konehuoneeseen kulkee viiveellä. Mäkilähtöä voi helpottaa myös lisävarusteena hankittavalla mäkijarrulla, joka pitää ajokin aloillaan mäkilähdöissä.

Kiihdytettäessä kuusiportainen vaihteisto toimii hienosti, automatiikka heittelee isompia halkoja uuniin hienovaraisesti, joskin määrätietoisesti. Koeajokin perävälitys on selvästi sovitettu kaupunkijakeluun, sillä 80 km/h nopeudessa kierroslukumittari näyttää lukemaa 1700 r/min, joka tuo jo melua ohjaamotilaan. Kuusisylinterisen Tector-koneen maksimivääntö on käytettävissä kierrosluvulla 1250-2100 r/min, joten tuo maantievauhti osuu vääntöalueen keskivaiheille. Puhdittomaksi 251 hevosvoimaista konetta ei sovi moittia, sillä jakoraketti kulki ripeästi 10800 kilon kokonaismassasta huolimatta.

Vauhdin hillitseminen hoidetaan sähköohjatuin levyjarruin tahi ohjauspylvään viiksellä hallittavalla pakokaasujarrulla. Jarrut tuntuivat tehokkailta, joskin poljinta sai painaa melkoisella voimalla hidastuvuuden aikaansaamiseksi. Pakokaasujarru tuntui sekin tehokkaalta, mutta pakokaasujarrun, jarrupolkimen ja automatisoidun vaihteiston yhteispelissä on edelleen harjoiteltavaa; Pakokaasujarrun aktivointi jarrupolkimesta toimivaksi paransi hidastuvuutta, mutta samalla se toi risteysajoon tarpeettoman pieniä vaihteita. Käytännössä automatiikka heitti aina kakkospykälään, vaikka soveliaampi vaihde olisi ollut numeroa isompi.

Kapeille kujille, täysille toreille

Kaupungissa Eurocargo on elementissään. Näkyvyys kaikkiin suuntiin on vähintään kohtuullinen, joskin sivuikkunoiden pienojen poistolla sitä voisi edelleen parantaa. Etukatvepeili on nostettu tuulilasin yläpuolelle oikeaan kulmaan, missä sen hyöty kurakeleillä on minimaalinen peilin jäädessä tuulilasinpyyhkijöiden toimialueen ulkopuolelle.

Maantiellä 265/75R19.5-renkain varustettu ajokki kulkee keveästi, joskin uraisella taipaleella ohjauksessa on havaittavissa pientä hakemista, mikä saattaa johtua auton ohella myös rengastuksesta. Perimmäinen syy tähän kulkusuunnan heilahteluun jäi tällä kertaa selvittämättä.Talvisissa, kosteissakin olosuhteissa ajetussa koeajossa Eurocargon AdBlue-urealiuosta vaativa Tector 6-kone söi ajotietokoneen näyttämän mukaan polttoainetta 21,2 litraa sadalla kilometrillä. Kaiken kaikkiaan automatisoitu Eurocargo tuntuu käteen sopivalta työkalulta. Ohjaamon uudistusten myötä kuljettajan työtila on aikaisempaa viihtyisämpi, vaikka jakeluautossa ohjaamossa oloaika vähäiseksi jääkin.

Ari Perttilä

Tekniset Tiedot

Iveco Eurocargo ML120E25

Moottori

– turboahdettu, kuusisylinterinen rivimoottori

– tilavuus 5,88 litraa

– teho 251 hv (185kW) / 2700 r/min

– vääntömomentti 850 Nm / 1250-2100 r/min

Vaihteisto

– ZF 6AS800

– kuusiportainen automatisoitu vaihteisto

Alusta

– takailmajousitus kahdella palkeella

– edessä paraabelijousitus

– lukkiutumattomat levyjarrut

– polttonestesäiliö 280 litraa

– lämmitettävä AdBlue-säiliö 25 litraa

Päällirakenne

– NEK kevyesti eristetty kokosivuaukeava kori

– Focolift FL1500-perälautanostin

Mitat ja massat

– akseliväli 4815 mm

– omamassa 7200 kg

– kantavuus 4800 kg

– kokonaismassa koeajossa 10800 kg

Lue seuraavaksi