Uutiset

Kuljetuskalusto

Itärajan läpivalaisutekniikkaan merkittävä päivitys EU-tuella

Vaalimaan läpivalaisulaitos

Tulli on kilpailuttanut isojen läpivalaisulaitteiden hankinnan Vaalimaan, Vainikkalan ja Imatran rajanylityspaikoille. Lähes kuuden miljoonan euron hankinta rahoitetaan pääasiassa EU:n ulkorajayhteistyöohjelmasta.

Tulli on tehnyt hankintasopimukset läpivalaisulaitetoimittaja Nuctech Warsaw Company Limited Sp Z.O.O. kanssa Vaalimaan maantieliikenteen ja Vainikkalan junien läpivalaisulaitteiston päivityksestä sekä uudesta junien läpivalaisulaitteesta Imatralle. Laitehankintojen arvo on yhteensä noin 5,8 miljoonaa euroa, josta kansallista rahoitusta on noin 1,7 miljoonaa euroa ja loput rahoitetaan ENI-SEFR-CBC rahoitusohjelmasta.

Hankinta tehtiin laatu edellä kiinteähintaisella kilpailutuksella

Läpivalaisulaitteiden kilpailutus toteutettiin Vaalimaalle ja Imatralle käänteisellä kilpailutuksella (ts. ranskalainen urakka), jossa toimituksen hinta asetettiin kiinteähintaiseksi ja tarjoajat kilpailivat ainoastaan laadullisilla tekijöillä. Kiinteällä hinnalla ja laatupisteytyksellä Tulli halusi varmistaa, että saatu rahoitus tulee maksimaalisesti hyödynnettyä ja teknisesti paras laitteisto voittaa. Vainikkalan kilpailutus tehtiin pienemmän budjetin takia perinteisenä kilpailutuksena.

Vaikka neuvotteluvaiheessa mukana oli useita tarjoajia ja kilpailutuksen pisteytysmalli oli suunniteltu mahdollisimman laajaksi ja tarjoajien erilaisuudet huomioivaksi, sai Tulli lopulta tarjoukset vain Nuctech Warsawlta. Voittaneen tarjoajan tarjoamat laitteet keräsivät erinomaiset laatupisteet ja ovat uusinta läpivalaisutekniikkaa.

Kilpailutuksessa Tulli huomioi myös ympäristöön liittyviä asioita, kuten Vaalimaan läpivalaisulaitoksen katolle laitettavat aurinkopaneelit, jotka tuottavat osan läpivalaisulaitteiston tarvitsemasta sähköstä.

Vainikkalan läpivalaisulaite

Tavoitteena sujuva tavaraliikenne itärajalla

Läpivalaisulaitteet tehostavat ja nopeuttavat tarkastustoimintaa verrattuna perinteiseen fyysiseen tarkastukseen. Esimerkiksi Vainikkalan ja Imatran rajanylityspaikoilla tavoitteena on läpivalaista kaikki maahan saapuva ja lähtevä tavarajunaliikenne.

”Uudet laitteistot eivät ainoastaan mahdollista aiempaa suurempia läpivalaisumääriä, vaan ne tarjoavat myös entistä paremman kuvanlaadun. Tätä voisi verrata siirtymisellä analogisista TV-lähetyksistä teräväpiirtoon”, kertoo valvontajohtaja Mikko Grönberg.

Uudet laitteet käyttöön ensi vuonna

Valmistelut uusia laitteita varten alkavat syksyllä ja niiden käyttöönotto on kaavailtu vuoden 2021 lopulle.

Lue seuraavaksi