Uutiset

Kuljetuskalusto

Iso Effer-nosturi Tauno Salmiselle

Effer 2055-nosturi mahtuu nippuun poikittain kuorma-auton ohjaamon taakse. Viisiakselisen auton päälle asennettuna jää vielä tilaa kuuden metrin lavaa varten. Tavaratila on tärkeä, mutta myös nosturin ulottuvuus ja nostokyky sivuille ja ylös. Effer 2055 pystyy nostamaan vaakatasossa neljänkymmenen metrin etäisyydeltä autosta vielä monisatakiloisen taakan. Suomeen ensimmäisen tämän kokoluokan Effer-nosturin myyneen Maantec Oy:n Tuomas Huurtolan mukaan tässä ei ole vielä kaikki.

Salolainen Kuljetusliike Tauno Salminen ky otti käyttöön uuden FH Volvo varusteltuna Effer 2055 nosturilla huhtikuun loppupuolella 2017.

”Nostamme kaikkea mahdollista, mitä nyt tällaiset auton päälle asennettavat nosturit vaan pystyvät”, Tauno Salminen sanoo alkuun. Hän heittää perään hengästyttävän pitkän listan eri nostokohteita. Kuljetusliike Tauno Salmisen päätoimialue on Uusikaupunki, Tampere, Helsinki -kaaren eteläpuoli. Monipuolisista jo suoritetuista tehtävistä huolimatta halu kehittää toimintaa on Salmiselle selvyys.

Effer 2055 -nosturissa on kahdeksan hydraulijatketta ja ensimmäisessä jibissä kuusi. Toisessa jibissä on kolme hydraulista ja yksi mekaaninen jatke. Nosturin ulottuvuus on ylöspäin lähes 40 metriä.

”Uuden nosturin valinnassa vaikutti Effer 2055:n ominaisuudet. Markkinoilla ei ole tarjolla muita kahdella jibillä varustettua kappaletavaranosturia. Voimme uudella Efferillä nostaa esimerkiksi painavankin taakan talon katon yli sen toiselle puolelle ja vielä talon räystään alle siellä toisella puolella”, havainnollistaa Tauno Salminen uuden Efferinsä ominaisuuksia.

Uusi nosturi tuo uusia mahdollisuuksia

Nosturin järeyden vuoksi Effer 2055:n alustaksi tuli viisiakselinen auto. Auton ja nosturin omamassa asettuu Tauno Salmisen mukaan 35 tonnin paikkeille. Kuormia kuljetetaan myös perävaunussa. Vetoauto on varustettu varsinaisen perävaunun vetolaitteella ja lisäksi puoliperävaunun vetoa varten vetopöydällä. Nosturi asennettiin ja varusteltiin Tyllis Oy Ab:n toimesta Kokkolassa. Uusi nosturi mahdollistaa käyttötehtävien laajentamisen. Itse nosturissa on muutakin merkittävää kuin järeys.

”Effer käyttää nostureissaan Progress 2.0 -ohjausjärjestelmää. Tämä koskee niin pieniä kuin tällaisia järeitä nostureita”, Tuomas Huurtola Maantecin myynnistä kertoo.

Effer on varustettu Progress 2.0 ohjausjärjestelmällä. Danfossin lohkotekniikkaan perustuvilla Effereillä on aina varaosia saatavilla osien laajan käyttömahdollisuuksien vuoksi. Progress 2.0-järjestelmä mahdollistaa MRAS-etähallinnan kytkemisen.

Hänen mukaansa Effer-merkkisten nostureiden ohjausjärjestelmien osat ovat ristiin sopivia nosturikoosta riippumatta. Tämä koskee vuonna 2014 markkinoille tulleita Progress 2.0 -malleja.

”Samaa Danfossin ohjausjärjestelmiin perustuvaa tekniikkaa käytetään hyvin laajalti muuallakin ajoneuvotekniikassa tai teollisuuden automaatiojärjestelmissä. Varaosia saa tarvittaessa varmasti”, jatkaa Tuomas. Hänen mukaan Salmisen uuden Effer 2055:n ominaisuudet pärjäävät vertailussa, nosturin nostokyky esimerkiksi 30 metrin etäisyydeltä on 2 100 kilogrammaa. Effer 2055:n peruspuomistossa on kahdeksan jatketta. Lisäksi kahdesta jibistä ensimmäisessä on kuusi hydraulista jatketta, toisessa kolme hydraulista ja yksi mekaaninen jatke. Tuomas pyytää kirjoittamaan lyhyesti, mihin 40 metrin sivu-ulottumalla varustettu nosturi pystyy. Ei pysty kirjoittamaan lyhyesti.

MRAS-etähuoltoliittymä

Maantec Oy:n sivuilta verkosta löytyy kirjainyhdistelmä MRAS eli Maantec Remote Access System eli nostureiden etähallinnan. Effer nostureiden Progress 2.0 -ohjausjärjestelmä mahdollistaa Maantecin etähallinnan kytkennän. Asiakas ei jää nosturin kanssa milloinkaan yksin työmaallaan, kun MRAS on käytössä. Maantec pystyy tarvittaessa ottamaan yhteyden reaaliajassa nosturiin.

”Pyydän etäyhteyttä ottaessani ihan ensimmäiseksi asiakasta jättämään nosturin virrat päälle, mutta olemaan koskematta mihinkään”, toimitusjohtaja Jan Lindqvist Maantec Oy:stä sanoo. Janin mukaan tavalliseen gsm-verkkoon kytkettyyn nosturiin saa etäyhteyden, jos vain puhelinverkko toimii. MRASin avulla näkee esimerkiksi nosturin mahdolliset rajoitteet tai vikakoodit. Järjestelmän kautta pystyy kytkemään irti esimerkiksi vikaantuneen anturin ja jatkamaan töitä, työturvallisuus huomioiden. Etäyhteyden avulla voi tällöin säästää turhan nosturin niputtamisen työmaalta ja ajon korjaamolle.

”Selvitimme etänä asiakkaan ongelman. Hän oli kytkenyt ennen lähtöään jibin kiinni, ajanut työmaalle ja työ tyssäsi alkuunsa, kun nosturi ei toiminut. Näin etäyhteydellä vikakoodista, että jib on luonnottomassa asennossa. Asiakas sanoi puhelimessa, että ei ole. Pyysin irrottamaan jibin kaapelin. Hän irrotti ja tyhjensi käytännössä veden liittimestä ja kytki takaisin. Nosturi toimi heti, koska sähköt toimivat taas”, toteaa Jan yksiselitteisesti. Vianetsintä ja korjaus kesti puoli tuntia. Siihen olisi voinut mennä koko työpäivä nosturin pakkaamisen, hallille ja takaisin työmaalle ajamisen vuoksi. Sähköisen etäjärjestelmän käyttö esti rahallisen menetyksen. Se ratkaisee monelle nosturin omistajalle ja asiakkaalle paljon.

Effer 2055 messuilla nähtävillä osastolla U119

Maantec Oy on mukana Jyväskylän kuljetusmessuilla Kuljetusliike Tauno Salmisen Volvo FH:n ja Effer 2055 kanssa. Myös Tyllis löytyy messualueelta. Tuomas Huurtola toivottaa kaikki asiasta kiinnostuneet tervetulleeksi tutustumaan uuteen Efferiin. Tauno Salminen ehtii messuihin mennessä muutaman käyttökokemuksen nostotöistään hankkia.

Verkossa

www.maantec.fi

www.kuljetusliiketaunosalminen.fi

www.tyllis.fi

www.volvotrucks.fi

Lue seuraavaksi