Uutiset

Kuljetuskalusto

Hiab Moffett M4 ProFuture – vaaralliset jätteet talteen turvallisesti

Lassila & Tikanoja Oyj (L&T) hankki viime vuoden lopulla uuden Hiab Moffett M4 ProFuture ajoneuvotrukin vaarallisten jätteiden keräilyyn Joensuun ympäristöön. Moffett kulkee uuden viisiakselisen perävaunun kyydissä ja kerää terminaalin yli 600 asiakkaalta koostuvaa monimuotoista vaarallista jätettä. L&T:n Keski-Suomen Vaarallisten Jätteiden yksikönpäällikkö Lasse Taalikka kertoi ajoneuvotrukin hankinnasta. ”Parikin vuotta asiaa tutkittiin ja suunniteltiin. Kuljettajien kautta asia tuli puheeksi. He olivat seuranneet ajoneuvotrukkien yleistyvän ja toivat asiaa esille”, kertoo Taalikka. ”Työturvallisuus ja maastokelpoisuus edellä hankinnassa mentiin. Nyt kun Moffett on ollut käytössä kaksi kuukautta, niin tyytyväisiä ollaan ja tuskin tämä jää ainoaksi ajoneuvotrukiksi meidän käytössä.”

Moffett on nopea, maastokelpoinen ja työturvallinen, sekä helppo oppia käyttämään. Jos ajoneuvotrukkia verrataan pumppukärryihin, joilla lavoja perinteisesti on siirretty, on Moffett huomattavasti turvallisempi käyttää. Mikäli lavoja on kerättävä samassa noutopisteessä useita, niin käytetyssä työajassakin voitetaan. Mikäli tarvitaan maastokelpoisuutta, on valinta selvä. Aina ei saada apua noutopisteiden omasta trukkikalustosta. ”Toisinaan noutopisteissä on myös hyödynnetty asiakkaiden omia trukkeja, mutta niitä voidaan joutua odottamaan tai niiden käyttö on ulkotiloissa kiellettyä”.

L&T:n Moffett kulkee kuormatilassa, jolloin se on aina puhdas, kuiva ja lämmin. Perävaunun kuormatilaa onkin kasvatettu. Aikaisemman 3-akselisen kärryn tilalla kulkee nyt 5-akselinen versio.
Saksilaite ja teleskooppihaarukat mahdollistavat kuorman purkamisen yhdeltä puolen autoa. Nostokyky on 2,5 tonnia, joka riittää hyvin L&T:n käytössä. L&T:n uusi Moffett on varustettu myös radio-ohjauksella. Patentoidun Moffett Ground Mount -radio-ohjauksen avulla trukki voidaan nostaa lavalle kuljetussarjaan ja laskea siitä turvallisesti radio-ohjausta käyttäen. Se lisää työskentelymukavuutta ja työturvallisuutta, koska se poistaa kiipeilyn tarvetta trukin kiinnityksen ja irrotuksen yhteydessä.

”Irlannissa valmistettavat Hiab Moffett -ajoneuvotrukit räätälöidään tarvittaessa asiakaskohtaisesti hyvin pitkälle,” kertoo tuotepäällikkö Pauliina Kunvik Hiabilta. Lassila & Tikanoja Oyj:n hankkima uusi Moffett on ensimmäinen ns. ProFuture sarjaa Suomessa. Moffett- ajoneuvotrukkien ProFuture-sukupolvi on Hiabin tuorein innovaatio, jolla yritys pyrkii pienentämään tuotteidensa ympäristövaikutuksia. Hiab on yrittänyt tuotteissa keskittyä vastaamaan erityisesti virtalähteitä, energia- ja hiilitehokkuutta sekä päästöjä ja kierrätettävyyttä koskeviin vaatimuksiin. ”ProFuture on koko Cargotecin käyttämä kriteeristö, eli tällainen vihreämpi vaihtoehto löytyy esimerkiksi myös Multilift-koukkulaitemallistosta”, kertoo Pauliina Kunvik.  /JL

Voit lukea artikkelin kokonaisuudessaan uusimmasta Konepörssi-lehdestä.

Lue seuraavaksi