Uutiset

Kuljetuskalusto

Herrasmiehen pakettiauto – Land Rover Discovery 4 3,0 TDV6 LCV

Land Roverin suositun Discovery-malliston yleisilmettä uudistettiin tälle vuodelle ja polttoainetaloudellisuuden kehittymisen sekä CO2-päästöjen leikkaamisen lisäksi mukaan on tullut esimerkiksi stop/start-järjestelmä. Suomen olossa monia tulee varmasti kiinnostamaan Discoveryn Commercial-pakettiautoversio, joka yhdistää toimivasti ylellisyyden sekä etenemis- ja kuljetuskyvyn.

Discovery Commercial on tehtaan virallinen erikoismalli, mikä tarkoittaa, että kaikessa näkyy korkea viimeistelyn taso ja pitkälle viety toiminnallisuuden korostaminen.  Monikäyttöisyyttä tarjoavat esimerkiksi melkein kahden metrin mittainen tavaratila, jonka tilavuus on yli 2,5 kuutiota sekä korkea vetokyky, jonka ansiosta Discoveryllä voi kuljettaa 3 500 kilon perävaunua. Eräs Discovery Commercialin parhaista puolista on tietysti henkilöautoja huomattavasti alhaisempi hinta. Matalan verotuksen ansiosta eroa henkilöautoversioon tulee lähes 19 000 euroa ja lisäksi vuotuinen ajoneuvovero on yli 500 euroa halvempi henkilöautomalliin verrattuna. Näistä ominaisuuksista seuraa luonnollisesti tiettyjä rajoituksia, sillä Discovery Commercial on rekisteröity kaksipaikkaiseksi ja myös ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus laskee sataan kilometriin tunnissa.

Tämän vuoden Discovery 4:ssa uudistuminen ei ole vain pinnallista, sillä ajoneuvossa on käytetty runsaasti viimeisimmän ajoneuvoteknologian mukanaan tuomia innovaatioita. Ehkä merkittävin muutos on ZF:n valmistama täysin uusi kahdeksanpykäläinen automaattivaihteisto, jossa vaihteiden välityksissä on aikaisempaa huomattavasti pienemmät erot ja ne on jaettu laajemmalle alueelle. Vaihtotapahtumaan kuluu aikaa vain 200 millisekuntia, mikä takaa tasaisen kulun. Vaihteiston hydrauliikka on myös aikaisempaa tehokkaampi ja se tarvitsee vähemmän voimaa moottorilta. Lisäksi vaihteet lukkiutuvat kiinteäksi aiempaa alhaisemmilla nopeuksilla. Näiden ominaisuuksien ansiosta uusi Discovery on edeltäjiään polttoainetaloudellisempi sekä hiilidioksidipäästöjen kannalta ympäristöystävällisempi.

Myös vaihteiston käyttötavassa on muutos, sillä uudessa Discoveryssä valinta hoituu keskikonsolissa sijaitsevalla, virran kytkemisen jälkeen esiin nousevalla valintapyörällä. Pysäköinnin, peruutuksen, vapaan ja ajon lisäksi valintapyörän kautta voi ottaa käyttöön myös S-merkillä varustetun urheilullisen ajo-ohjelman. Sen avulla vaihteisto toimii terävämmin ja näin kiihtyvyydestä saadaan kaikki irti. Järjestelmä pystyy vaihtamaan jopa kuuden vaihteen yli, mikä antaa runsaasti tehoa vaikkapa ohitustilanteisiin.

Vaihteisto ottaa huomioon myös ulkoilman lämpötilan ja kuumalla ilmalla käytetään pienempiä vaihteita, minkä ansiosta ilmastointilaite pystyy jäähdyttämään matkustamon nopeammin. Kylmissä olosuhteissa käytetään myös aluksi pienempiä vaihteita, mikä antaa moottorille paremmin aikaa lämpenemiseen ja näin myös päästöt jäävät pienemmiksi. Huippukehittynyt vaihteisto osaa myös tunnistaa kuljettajan ajotavan ja säätäen toimintaansa sen mukaan. Turvallisuutta tuovat kaarretunnistus, joka estää suuremmalla vaihtamisen jyrkissä kaarteissa sekä jarrujen seuranta, joka huolehtii sopivan vaihteen jokaiseen tilanteeseen.

Land Rover Discovery 4 -mallistossa käytetään modernia 3-litraista V6-turbodieselmoottoria ja pakettiautoversiossa voimapesänä toimii 211 hevosvoiman ja 520 Nm:n väännön tuottava yksikkö. Tarkasti tasapainotetussa moottorissa käytetään hyväksi Land Roverin ympäristöä huomioivaa e_Terrain-teknologiaa ja esimerkiksi rullauksissa ja jarrutuksissa syntyvä energia otetaan talteen ja syötetään akulle. Uuden vaihteiston ja muiden uudistusten, kuten ilmanohjaimien, ansiosta kulutus ja päästöt on saatu uudelle, paremmalle tasolle. Pakettiautoversion yhdistetty kulutus on ainoastaan 7,8 l/100 km ja päästöjä syntyy auton kokoon nähden niukasti eli 207 g/km.

Discoveryn maastokelpoisuutta on kehitetty ja jo ennestään mainioon Terrain Response -järjestelmään on lisätty mäkilähtöavustin sekä Gradient Acceleration Control, joka muokkaa ajoneuvon nopeuden jyrkissä ylä- ja alamäissä samaksi kuin se olisi vastaavalla kaasun käytöllä tasaisessa maastossa. Gradient Acceleration Control tulee käyttöön ainoastaan, mikäli alamäkihidastinta ei ole kytketty.

Viihtyvyyteen ja käyttömukavuuteen on myös kiinnitetty huomiota ja Suomen oloissa tyytyväisyyttä synnyttää varmasti polttoainetoimisen lämmittimen kaukokäynnistin sekä lämmittimen ajastinominaisuus.

Discoveryn pakettiautoversiota suunniteltaessa on kiinnitetty huomiota erityisesti vaihtelevaa tavara- tai työvälinemäärää mukanaan usein kuljettaviin henkilöihin, kuten esimerkiksi pienyrittäjiin. Tavaratilan nostokorkeus on miellyttävän korkuinen ja verkkoväliseinä sekä lattian kumimatto turvaavat sekä matkustajien että kuljetettavan tavaran kunnossa pysymistä. Kun ajoneuvon vetokyky on Discoveryn luokkaa, kannattaa sitä tietenkin käyttää hyväksi. Jarrullisen perävaunun massa saa olla täydet 3 500 kiloa ja Discoveryn voima ja loistava etenemiskyky takaa perillepääsyn vaununkin kanssa haastavimmissakin olosuhteissa.

Land Rover Discoveryyn ulkoisesti tutustuttaessa sen ulkonäkö kertoo tyylikkyydestä ja eleganssista, mutta korkea maavara sekä ilmanottoaukot vihjaavat piilevästä etenemiskyvystä ja voimasta. Ensi vilkaisulla mikään ei kerro kyseessä olevan pakettiauton, sillä tummennetut sivu- ja takaikkunat peittävät sisätilojen näkyvyyden kauempaa katsottuna. Ohjaamon muutokset aikaisempiin malleihin verrattuna ovat pieniä ja kaikki tarvittavat hallintalaitteet löytyvät loogisesti omilta paikoiltaan. Auto käynnistyy start/stop-painikkeella avaimen ollessa ajoneuvon sisätiloissa ja samalla vaihteenvalitsimen rengas nousee automaattisesti ylös. Mittaristosta saa tarvittavat tiedot selkeästi ja keskiosan viestikeskus toimii tärkeänä informaatiokanavana. Navigaattoria ja audiojärjestelmää hallitaan keskikonsolin yläosassa sijaitsevan helppokäyttöisen hipaisunäytön kautta.

Kaupunkiajossa Discovery on kokoonsa nähden ketteränä hyvin miellyttävä ajettava. Näkyvyys on hyvä kaikkiin suuntiin eivätkä parkkihallit tai kauppakeskusten pysäköintipaikat tuota ongelmia. Mainio kiihtyvyys on myös plussaa ja antaa sujuvuutta liikenteeseen. Moottoritiellä päästellessä Discovery vakuuttaa hiljaisuudellaan eikä moottorista tai renkaista juuri melua sisätiloihin pääse. Tavaratila ei kumise tyhjänäkään, mitä edesauttavat varmasti pyöreät linjat sekä kumimatto. Discovery Commercialissa on tietenkin aina isommilla teillä ajettaessa muistettava pakettiautoja koskeva sadan kilometrin nopeusrajoitus, vaikka pikkupiru olkapäällä kuiskaileekin, ettei se päällepäin näy.

Maastoon vietäessä voi nauttia Discoveryn monipuolisista säätömahdollisuuksista. Terrain Response -järjestelmästä voi valita ajo-olosuhteisiin parhaiten sopivan vaihtoehdon. Tarjolla on yleisen lisäksi ruoho/sora/lumi-, muta/ura-, hiekka- sekä kivikkoryömintävaihtoehdot. Järjestelmä säätää jokaiseen olosuhteeseen parhaiten sopivat ajo- sekä jousitusasetukset, jotka parantavat ajettavuutta ja lisäävät pitoa. Metsäautotiellä ja maastossa Discoveryn etenemiskyky riitti ainakin tälle kuljettajalle mainiosti ja varmisti uskoa, että Land Roverilla pärjää varmasti myös talvisissa olosuhteissa.

Kaiken kaikkiaan Land Rover Discovery Commercial on ajoneuvo, jossa maasturin etenemiskyky yhdistyy pakettiauton kuljetuskapasiteettiin. Pakettiautoksi rekisteröitynä Discoveryn lähtöhinta jää alle 62 000 euron ja ajoneuvoveron alhaisuuden ansiosta tarjolla on edullisia kilometrejä myös jatkossa. Yrittäjälle tai urakoitsijalle, joka tarvitsee työssään isoa perävaunua ja jonka pitää päästä perille usein vaativienkin tiestöjen taakse, on Discovery Commercial ehdottomasti ihanteellinen vaihtoehto.

Lue seuraavaksi