Uutiset

Kuljetuskalusto

Hakkapeliitta Test Experience Ivalossa

Nokian Renkaiden Ivalon testiradalla järjestämän Hakkapeliitta Test Experience –tapahtuman tarkoituksena on antaa monipuolista tutkimustietoa siitä, millaiset ominaisuudet tekevät talvirenkaasta turvallisen ja tehokkaan vaativissakin olosuhteissa, jotta talviajan rengastuksia voidaan jatkossa kehittää entistä turvallisempaan suuntaan.

Vaihtelevat ja vaativat talvikelit ovat aina olleet tyypillinen osa pohjoista talvea ja vaativat renkailta paljon. Talviolosuhteet ovat yleistyneet myös muualla Euroopassa ja ovat siten viime vuosina aiheuttaneet yllätyksiä Euroopan liikenteessäkin. Ennusteiden mukaan ilmaston lämpeneminen lisää kelivaihtelua ja liukkaat keliolosuhteet lähellä nollaa lisääntyvät.

Jarrutus-, kiihdytys- ja kaistanvaihtotestit tehtiin kahdella täysin samanlaisella puoliperävaunuyhdistelmällä, ainoastaan rengastukset olivat erilaiset. Vetoautoina oli Scanian R480 LA 4×2 MNA vetoautot Euro 6 -moottoreilla ja 12-portaisilla Scania Opticruise -vaihteistoilla. Perävaunut olivat Kronen valmistamat kolmiakseliset puoliperävaunut. Toisessa autossa oli etuakselilla Nokian Hakkapeliitta Truck F, vetoakselilla Nokian Hakkapeliitta Truck E ja perävaunussa kaikilla akseleilla Nokian Hakka Truck 861 renkaat. Vertailuyhdistelmän vetoautossa oli Michelinin ja perävaunussa Good Yearin CE-tyypitetyt renkaat. Kuvan kiihdytystestissä Nokian Hakkapeliitta Truck -renkaat kuroivat 50 metrin matkalla 12 metrin etumatkan vertailumerkkiin.

Kuvassa Nokian renkaiden Ivalon testiradalla Scania Touringin vierellä Scania Suomen myyntijohtaja Seppo Hallikainen ja toimitusjohtaja Raimo Lehtiö. Touring-bussissa oli rengastuksena etuakselilla Nokian Hakkapeliitta Truck F, vetoakselilla Nokian Hakkapeliitta Truck E ja ohjaavalla teliakselilla Nokian Hakka Truck 861 renkaat. Testissä linja-auto pysähtyi jarrutettaessa 75 km/h nopeudesta 125 metrin matkalla ja 90 km/h nopeudesta 175 metrin matkalla, mikä kertoi nopeuden kasvattamisen vaikutuksesta pysähtymismatkaan.

Nokian Hakkapeliitta Truck -talvirengas on turvallisuuden edelläkävijä ja maailman vaativimpien talvikelien taitaja. Nämä ominaisuudet sopivat saumattomasti myös äärimmäisen talvipidon takaaviin kuorma- ja linja-auton renkaisiin – siksi nekin on nimetty perinteikkäiksi Nokian Hakkapeliitoiksi. Nokian Hakkapeliitta Truck -kuorma-auton renkaissa yhdistyvät moderni teknologia ja ainutlaatuiset innovaatiot tarjoten käyttäjälleen luotettavan, maailmanluokan talvirenkaan.

Kuorma- ja linja-auton renkaan on oltava luotettava ja taloudellinen kaikissa keleissä. Optimoidulla pintamallilla sekä kestävällä rengasrakenteella saavutetaan mukavan ajotuntuman lisäksi selvää säästöä polttoainekuluissa matalan vierintävastuksen ansiosta. Nokian Hakka Truck -kuorma-auton renkaat on kehitetty ympäristöä arvostaen hallitsemaan suvereenisti nopeasti vaihtuvat ja haastelliset sääolot sekä tienpinnat.

Nokian renkaiden vahvalla osaamisella on pitkät perinteet – maailman ensimmäisen talvirenkaan raskaan liikenteen ammattilaisille yritys kehitti jo vuonna 1934.

Lue seuraavaksi