Uutiset

Kuljetuskalusto

Haanpaa Oy -nestekuljetuksia täysillä painoilla

Aiempaa raskaammat ajoneuvoyhdistelmät tekevät yleistymistään suomalaistiestöllä. Kemikaali- ja nestekuljetusten parissa toimiva Haanpaa Oy yhdessä kumppaneineen on investoinut vahvasti uusien asetusten mukaiseen kalustoon. 

”Nämä uudet kokonaismassat ovat laittaneet meidät uudistamaan kalustoamme verrattain kiivaaseen tahtiin”, kertoo Haanpaan kalustosta vastaava tekninen päällikkö Erik Kuula talvisessa Jyväskylässä. Kuulan mukaan investoinneilla varmistetaan hintakilpailukyky myös tulevaisuudessa.

Haanpaan reilun 300 ajoneuvon laivastolla palvellaan lähinnä teollisuutta, jonka tarpeisiin toimitetaan niin ADR-luokiteltuja kuin luokittelemattomiakin nesteitä ja kemikaaleja. Suomen ohella yritys on tunnettu ja aktiivinen toimija myös muualla Euroopassa, kuten Skandinaviassa, mikä asettaa omat haasteensa kalustolle ja sen räätälöinnille.

”Aiemmin meillä oli käytössä kaikkiin Pohjoismaihin soveltuvia yhdistelmiä. Jatkossa meillä on näiden Skandinavian yleisautojen ohella Suomeen omia, 68- tai 76-tonnisia yhdistelmiä”, kertoo Kuula katsellessaan päällirakentajalta, Nordic Tank Oy:ltä vastikään valmistunutta yhdistelmää.

Reilun kolmen vuoden ajan Haanpaan sopimusautoilijana toiminut äänekoskelainen Jouni Rautiainen päätyi yhdessä Haanpaan kanssa päivittämään kalustonsa uusien massojen mukaiseksi. Järjestyksessään toinen Haanpaan ajoon rakennettu 9-akselinen yhdistelmä otettiin käyttöön helmikuussa. Tilavuudeltaan 22,5 kuution yksiosastoisella ADR-hyväksytyllä säiliöllä varustetun auton alustana on 750-hevosvoimainen Volvo FH16, jossa nojataan takaohjaavaan rakenteeseen. Perävaununa taasen on viisiakselinen ilmajousitettu vaihtoehto, joka ei ole ADR-luokiteltu. Paripyörin varustettu perävaunu tarjoaa 37,5 kuution tilavuuden yhden osaston turvin ja sen viimeisellä akselilla on automaattinen nostotoiminto.

Omamassaltaan 24 tonnin yhdistelmällä päästään 76 tonnin kokonaismassaan, jota voidaan hyödyntää luokittelemattomia tuotteita kuljetettaessa. 

Perävaunua vaihtamalla autoa voidaan tarvittaessa käyttää VAK-kuljetuksiin 68 tonnin kokonaispainolla.

”Toki aiempaa kapeammalla sektorilla käytettävät ajoneuvot asettavat omat haasteensa ajojärjestelylle ja yhdistelmien tehokkaalle hyödyntämiselle”, muistuttaa Kuula, jonka mukaan myös vastaanottajien säiliöt ja niiden koko asettavat omat rajoitteet suurempien yhdistelmien hyödyntämiselle. Kuulan mukaan kuljetusten hinnoittelu yksikköhintojen muodossa ohjaa kohti suurempia yhdistelmäkokoja.

”Palveluyrityksenä meidän on haasteista huolimatta sopeuduttava muuttuneen tilanteeseen”, pohtii Kuula, joka mukaan olennainen osa ajojärjestelyä on asiakkaiden säiliöiden pinnanvalvonta, joka valtaosin on siirtynyt Haanpaan huomaan.

Kooltaan huomattavia investointeja tehnyttä kuljetusyritystä edustava Kuula toivoisi spekuloinnin ykkös- ja paripyörien kohdalla jo loppuvan.

”Monet suomalaiset kuljetusyritykset ovat jo investoineet uusien määräysten mukaiseen kalustoon, joten tehdyistä päätöksistä on mielestäni pidettävä nyt kiinni. Meidän käytössä perävaunujen käyttöikä venyy helposti yli 15 vuoteen, joten nopeat ja yllättäen esiin tulevat lainsäädännölliset muutokset eivät ole toivottavia”, summaa Kuula toivoen lainsäätäjältä nyt pitkäjänteisyyttä.

Kuulan mukaan polttoainekustannuksen osuus kasvaa huomattavasti suurempien painojen myötä, joten kuljettajan taloudellinen ajotapa on entistä tärkeämmässä roolissa. 

”Tämän vuoksi kuljettajakoulutukseen onkin panostettava entistä enemmän. Ajoneuvojen seurantajärjestelmät antavat kattavat tiedot kuljettajakohtaisista polttoainekulutuksista ja ajotavoista, joten koulutuksen vaikutuksesta saadaan heti tietoa”, summaa Kuula.

”Yksittäisen auton vuosisuorite kipuaa monesti 200 000 kilometrin tuntumaan, jolloin polttoainetalouden merkitys on erittäin kriittinen. Kokemuksemme ja seurannan perusteella Euro 5 –normin mukaisen kaluston polttoainetalous on erittäin hyvä. Toivottavasti Euro 6 -normi ei tuo mukanaan kulutuksen nousua. Korkeampien massojen todellinen vaikutus kuluihin selviää vasta pitkän aikavälin seurannalla, joskin ensiarvioiden mukaan siirtyminen 60 tonnin yhdistelmästä 68 tonnin kasvatti kulutusta litralla per tonni”, maalaa Kuula kokemuksiaan.

Nordic Tank Oy on tehnyt pitkäjänteistä työtä säiliökaluston parissa tuoden markkinoille keveämpiä, mutta ennen kaikkea aiempaa enemmän standardoituja ratkaisuja sisältäviä tuotteita.

”Valmistuksessa pyrimme nojaamaan standardoituihin perusratkaisuihin, jotka tuovat mukanaan kustannustehokkuutta ja helppoutta jälkimarkkinointiin”, kertoo ADR-säiliökaluston myynnin parissa toimiva myyntijohtaja Santtu Keto, jonka mukaan turvallisuus yhdessä helppokäyttöisyyden kanssa on lähtökohtana tuotteille. ”Käytännössä tämä näkyy muun muassa kävelytasoissa ja kaiteissa sekä vakiovarusteluun kuuluvassa Wabco Smart Board –järjestelmässä”, jatkaa Keto esitellessään vastikään valmistunutta yhdistelmää.

”Toteutunut massauudistus on lisännyt kaluston kysyntää, joskin samalla myös yrittäjien epätietoisuus aiheen ympärillä on edelleen vahvaa. Moni yrittäjä tuntuu edelleen odottavan muutoksia, joita ei ainakaan meidän Trafilta saamiemme tietojen mukaan ole tulossa”, summaa Keto, jonka mukaan Suomeen ei ole kohta vuoteen toimitettu uusia, kolmiakselisia säiliöautoja ADR-tuotteiden kuljetukseen.

”Uusilla ja keveillä, kokonaismassaltaan 68 tonnin ADR-yhdistelmillä päästään jopa 48 tonnin kantavuuksiin. Samalla liikenneturvallisuus on parantunut neliakselisten vetoautojen myötä, koska painosuhde auton ja perävaunun välillä on aikaisempaa selvästi parempi”, maalaa Keto päätteeksi.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi