Uutiset

Kuljetuskalusto

Flisap Oy nojaa hakkurikäyttöön viilattuun Loglift-nosturiin

Lounais-Suomen alueella haketusurakoinnin parissa toimiva Flisap Oy on päivittänyt kalustoaan uudella Loglift 118S -puutavaranosturilla, jossa on kiinnitetty erityistä huomiota hakkurikäytön mukanaan tuomiin vaatimuksiin.

Loppuvuodesta lämpömittariin laskeutuneet talviset lämpötilat toivat odotetun piristysruiskeen metsähakkeen tuotannon parissa toimivien yrittäjien arkeen. Talvisena joulukuun iltapäivänä paimiolaisen Flisap Oy:n osaajat löytyvät karjaalaisen energiapuuterminaalin rankakasan kupeesta. Viime vuosikymmenen lopulla valmistuneella hakkurilla valmistetaan kotimaista energiaa tammisaarelaisten kotien lämmittämiseksi.

Katso video: Flisap Oy nojaa hakkurikäyttöön viilattuun Loglift-nosturiin

Flisap Oy:n vuonna 2007 valmistunut, neliakselisen ja kuusipyörävetoisen Volvo FM:n ympärille rakennettu hakkuri sai loppuvuodesta ylleen uuden nosturin. Haketuksen tehokkuuden kannalta nosturi on erittäin kriittinen komponentti, minkä vuoksi sen toimintavarmuudelle ja ominaisuudelle ladataan suuret odotukset. Paljolti yrittäjien, Ari Lehtovirran ja Petri Nurmisen toiveiden mukaan toteutetun hakkurin valmistamisesta on vastannut Eurassa toimiva MN-Huoltotekniikka Oy.

Flisap Oy:lle toimitetussa 12 tonnimetrin luokkaan asettuvassa Loglift 118S -nosturissa onkin lukuisa joukko hakkurikäytön mukanaan tuomia ominaisuuksia. Yksi näkyvimmistä piirteistä on tornin oikealle puolen sijoitettu ohjaamo, mistä kuljettajalla on esteetön näkyvyys Heinola-hakkurin syöttöpöydälle.

”Nosturissa on hakkurikäyttöön hyvin soveltuva X-Cab -ohjaamo, joka on mahdollista asentaa myös tornin oikealle puolen. XL-kokoa oleva ohjaamo tarjoaa myös tavanomaista enemmän tilaa kuljettajalle”, kertoo Hiab Suomi Oy:n Tuotemyyntipäällikkö Henri Kitula.

Pöly on tunnetusti yksi haketuksen suurimmista ongelmista varsinkin kuivaan kesäaikaan. Paloturvallisuuden kasvattamiseksi hakkuri on varustettu automaattisella sammutusjärjestelmällä, joka ei kuitenkaan vapauta päivittäisistä puhdistustoimista. Flisap Oy:ssä parin vuoden ajan työskennelleen Tuomo Luodon mukaan pölyn poistaminen ilman avulla kuuluu päivittäisrutiineihin niin kesällä kuin talvellakin.

”Kesällä pöly aiheuttaa palovaaran, talviaikaan se saattaa jäätyä hankaloittaen kylmäkäynnistystä”, tietää Luoto kertoen samalla uuteen ohjaamoon asennetusta Bm Air-suodatusjärjestelmästä.

”Varsinkin risun haketuksen yhteydessä työympäristöön vapautuu huomattava määrä terveydelle haitallista homepölyä. Suodatusjärjestelmällä ja ylipaineella pyritään vähentämään pölyn kulkeutumista ohjaamoon”, kertoo Luoto kiitelleen samalla ohjaamon hyvää äänieristystä ja reilua kokoa.

”Nosturin ohjaamo on kuitenkin pääasiallinen työpisteemme, välillä siellä saattaa kulua parikin tuntia vailla taukoa, joten sen ominaisuudet ovat hyvin merkitykselliset työssäviihtyvyyden kannalta. XL-kokoiseen ohjaamoon saa mahtumaan niin takin kuin hanskatkin työskentelyn ajaksi”, kiittelee Luoto jälleen hakkuria käynnistäessään.

Hakkurikäyttöön räätälöityyn nosturiin valittiin TimberTronics-sähköohjausjärjestelmä, jonka eduiksi Kitula nimeää muun muassa monipuoliset säätömahdollisuudet. Kitulan mukaan nosturiin voidaan tehdasasetusten ohella ajaa henkilökohtaiset asetukset kahdelle kuljettajalle.

”TimberTronics-ohjausjärjestelmä on ollut suosittu vaihtoehto puutavara-autoissa ja uskomme sen kasvattavan osuuttaan nyt myös hakkurikäytössä juuri säädettävyytensä ja luotettavuutensa ansiosta”, jatkaa Kitula, jonka mukaan henkilökohtaisten asetusten tallennusmahdollisuuden merkitys korostuu usean kuljettajan työskennellessä samalla nosturilla.

Hakkurikäytössä nosturilta vaaditaan monesti enemmän nopeutta ja ketteryyttä kuin suurta voimaa. Käsiteltävät massat ovat usein pieniä, joskin työkiertojen määrä nousee suureksi. Kaikki Loglift-puutavaranosturit voidaan varustaa HPL-letkutuksella, jolloin kouran ja kääntäjän letkut viedään riippukkeen läpi suojassa risuilta.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi