Uutiset

Kuljetuskalusto

Ennätyksellisen suuri Kuljetus 2017 -näyttely valtaa Jyväskylän Paviljongin

Jyväskylän Messuilla esittäytyy 18.–20.5.2017 koko suomalainen kuljetusala – kuorma-autonvalmistajat ja -maahantuojat, perävaunu- ja päällirakentajat sekä logistiikka-ala. Esillä on myös pakettiautouutuuksia sekä rengas- ja varaosayrityksiä.

”Näytteilleasettajia on yhteensä lähes 200 ja yhteenlaskettu näyttelyala yli 31 000 neliömetriä. Kuljetus 2017 -näyttely onkin pinta-alaltaan suurin koskaan Jyväskylässä järjestetty messutapahtuma ”, sanoo Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Kuljetus 2017 -näyttelyn avannut kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo korosti avajaispuheessaan, että liikenteen ja logistiikan kilpailukyvystä on huolehdittava muuttuvassa digitaalisessa toimintaympäristössä.

Parhaillaan uudistetaan muun muassa kuljetusalan ammattipätevyyksiä koskevaa lainsäädäntöä. Lisäksi hallitus päätti puoliväliriihessä toteuttaa ulkomaalaisille kuljetusyrittäjille suunnatun vinjetin hallitusohjelman mukaisesti. ”Vinjetti parantaa kotimaisten kuljetusyrittäjien kilpailukykyä ja turvaa alan työpaikkoja Suomessa”, arvioi Wallinheimo.

Kuorma- ja pakettiautokauppa kasvussa

Suomen vienti ja talous kääntyivät kasvuun viime vuonna. Viriävä talouskasvu näkyy myös kuorma- ja pakettiautokaupassa. Kuorma-autokaupan on ennakoitu kasvavan tänä vuonna lähes 10 prosentilla viime vuoteen nähden ja pakettiautojen kysyntä on palaamassa 2000-luvun alkuvuosien tasolle.

”Vuosina 2009–2015 uusia pakettiautoja rekisteröitiin keskimäärin vain noin 10 000 vuodessa. Viime vuonna pakettiautojen ensirekisteröintien määrä kasvoi yli 13 000:een ja tänä vuonna määrän ennustetaan kasvavan jopa 16 500:een. Yhtäjaksoinen kasvu on jatkunut jo 20 kuukautta”, Kallio kertoo.

Liikenteen autonomiset sovellukset yleistyvät ensin raskaassa liikenteessä

Vaikka kuljettajaa opastavat järjestelmät ovat yleistymässä, autonomisten autojen yleistymiseen kuluu vielä aikaa.

”Raskaan kaluston puolella tulevaisuus on kuitenkin lähempänä kuin luulemmekaan. Euroopan kuorma-autovalmistajat ovat arvioineet, että osittain autonominen letkassa-ajo eli ns. platooning olisi mahdollista jo vuonna 2023”, kertoo Kallio.

Letka-ajo edellyttää autojen keskinäistä verkottumista ja mm. automaattista hätäjarrutusta. Letka-ajo vähentää polttoaineenkulutusta ja päästöjä noin 10 prosenttia ja parantaa lisäksi liikenneturvallisuutta.

Kuljetusmessujen kotisivut

Euroopan autonvalmistajien järjestön ACEAn tietopaketti autonomisen letka-ajon yleistymisestä

Jyväskylän Kuljetusmessuilla on paikalla tavaraliikenteen parhaat tekemisen välineet ja tekijät. Kolmipäiväiset Kuljetusmessut ovat avoinna torstaina 18.5. ja perjantaina 19.5. klo 10–18 sekä lauantaina 20.5. klo 10–16. Rekisteröidy messuvieraaksi jo ennakkoon ja vältä ruuhkat. Messuille on vapaa sisäänpääsy.

Jyväskylän Messut sekä autovalmistajia ja -maahantuojia edustava Autotuojat ry:n järjestivät ensimmäisen Kuljetusnäyttelyn vuonna 2011. Tänä vuonna tapahtumaa on

Lue seuraavaksi