Uutiset
Elintarvikekuljetuksissa hätä on suuri kylmäkoneen rikkoutuessa – TAKK kouluttaa apua

Artikkelikuva: Kylmäalan kouluttaja Mika Sivenius käyttää liikkuvan kaluston kylmäasentajien opetuksessa Schmitz Cargobullin lahjoittamaa kaksilämpöistä kylmäkonetta. Emilia Aakko
Suomessa on pulaa liikkuvan kaluston kylmäasentajista. Kun puoliperävaunuvalmistaja Schmitz Cargobull toi ongelman esille, Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa oltiin valmiita kehittämään ratkaisu.
Elintarvikkeiden kuljetuksessa kylmäketjun katkeamattomuudesta huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää. Erityisesti kovalla pakkasella ja helteellä autojen kylmälaitteet ovat kuitenkin kovilla, ja riski ongelmille kasvaa.
– Koneen rikkoutuessa puhutaan helposti kymmenien tuhansien eurojen arvoisten kuormien menetyksistä, kertoo Tuomas Koskinen, Euroopan suurimman puoliperävaunuvalmistaja Schmitz Cargobull Oy:n Suomen jälkimarkkinapäällikkö.
Näissä tilanteissa apua tarvitaan siis nopeasti. Liikkuvan kaluston kylmäkonekorjaamoja ja -korjaajia löytyy kuitenkin Suomesta tällä hetkellä suppeasti.
– Tavaraa kuljetetaan maan laajuisesti, mutta korjaamoja on vain parisenkymmentä, kertoo TAKKin kylmäalan kouluttaja Mika Sivenius.
– Ammattilaisia, jotka huoltavat yli kolme kiloa kylmäainetta sisältäviä kylmälaitteita, ei kasva puissa, toteaa puolestaan Koskinen.
Yritykset mukana rakentamassa koulutusta
Tampereen Aikuiskoulutuskeskus aloitti vuosi sitten liikkuvan kaluston kylmäasentajakoulutuksen, jolla pyritään vastaamaan kuljetusliikkeiden ja autokorjaamojen huutavaan pulaan pätevistä kylmäasentajista. Idea koulutuksesta tuli Schmitz Cargobullilta.
– Havahduimme tilanteeseen, että korjaamoverkostostamme ammattilaiset vähenevät. Ongelma on havaittavissa koko Suomessa. Aloimme miettiä, mitä asialle voitaisiin tehdä isommassa mittakaavassa, kertoo Tuomas Koskinen.
Schmitz Cargobullin väki istui TAKKilaisten kanssa pöytään, ja mukaan tuli myös muita osaajapulasta kärsiviä kylmäalan yrityksiä – Mitsubishi, Carrier, Lumikko ja VTA Tekniikka Thermo King. Yhteistuumin päätettiin pistää pystyyn koulutus, joka keskittyy nimenomaan liikkuvan kaluston kylmäkoneiden korjaamiseen ja huoltamiseen. Koulutuksessa osallistujat suorittavat talotekniikan perustutkinnon ja valmistuvat kylmäasentajiksi, mutta koulutuksen sisällöissä korostuvat liikkuvan kaluston kylmäainelaitteet, eivät talotekniikan kylmälaitteet.
Opiskelijoiden käytännön harjoittelua varten Schmitz Cargobull hankki TAKKin työsaliin oman merkkinsä kaksilämpöisen kylmäkoneen.
– Suomeen myytävissä vaunuissamme se on yleisin kylmäkone, lippulaivakone S.CU 2.0 Multitemp. Koneella voi ajaa moniosastoiseen vaunuun kahta eri lämpötilaa, Koskinen kertoo. Vastaavanlaisia kylmäkoneita liikkuu Suomen teillä satoja.
Konetta käytetään TAKKin opetuksissa, mutta vuosittain TAKKiin myös saapuu Saksasta Schmitzin kouluttaja, joka kouluttaa paitsi opiskelijoita myös TAKKin kouluttajia spesifisti Schmitzin kylmäkoneen huoltoon ja korjaukseen.
Koulutus sopii mekaanikoille ja uusille tulokkaille
Vuoden 2025 alussa liikkuvan kaluston kylmäasentajakoulutuksesta käynnistyi TAKKissa jo kolmas aloitus. Kaikki järjestetyt koulutukset ovat täyttyneet nopeasti.
– Toistaiseksi kysyntää tuntuu olevan, koska tällaista koulutusta ei muualla Suomessa ole, kertoo kouluttaja Mika Sivenius.
Koulutus soveltuu ajoneuvoasentajille erikoistumiskoulutukseksi omaa urakehitystä tukemaan.
– Ei ole myöskään poissuljettua, etteikö tälle alalle voisi lähteä kouluttautumaan suoraan. Koulutus ei vaadi pohjapätevyyttä, ei tarvitse olla ajoneuvoasentaja. Oppisopimuspaikka pitää kuitenkin löytyä, huomauttaa ajoneuvo- ja logistiikka-alan koulutuspäällikkö Tomi Hakkarainen.