Uutiset

Kuljetuskalusto

Effer-kappaletavaranostureiden maahantuonti

Maantec Oy Tuusulasta on maahantuonut jo muutaman vuoden Effer-kappaletavaranostureita. Nyt keväällä 2016 yritys toimitti ”avaimet käteen” -periaatteella uusinta tekniikkaa edustavan Effer 1255 -kuormausnosturin tuliterän Volvo FMX:n päälle asennettuna tuusulalaiselle Nosto ja Kuljetus APV Oy:lle. Uusi laite on ollut jo huhtikuusta alkaen kovassa käytössä nostelemassa veneitä veteen pääkaupunkiseudulla.

Vuonna 1995 perustettu perheyritys Maantec Oy toimii Effer-kuormausnostureiden maahantuojana, PM-nosturei-
den
jälleenmyyjänä sekä tarjoaa huolto- ja korjauspalveluja kaikkiin kuormausnostureihin. Lisäksi yrityksen ydinosaa-
misaluetta ovat Danfoss-venttiilien ja Scanreco-kaukosäätö-
järjestelmien asennukset, huollot ja korjaukset.

Yhteistyö Efferin kanssa juontaa juurensa jo 1970-luvulle. Tuolloin nykyisen omistajan Jan Lindqvistin isä Stig Lindqvist toimi silloisen maahantuojan Betox Oy:n palveluksessa kyseisen nosturimerkin asennus- ja huoltotehtävissä. Sittemmin Stig ja Jan perustivat yhdessä Maantec Oy:n, jonka toimenkuva aluksi keskittyi Danfoss-hydrauliikkakomponenttien myyntiin ja huoltotoimintaan.

Edellä mainittujen lisäksi toiminta käsittää nyt kuormausnosturien sekä muun muassa Norba– ja NTM-jätepuristimien huollot ja korjaukset sekä raskaan kaluston tarvikemyymälän. Stig jäi eläkkeelle 2009, minkä jälkeen yritys on Janin käsissä jatkanut vahvaa kasvuaan.

Kuva: Nosto ja Kuljetus APV:n Antti Väre (vas.) ja Maantec Oy:n toimitusjohtaja Jan Lindqvist kättelevät tässä
onnistuneen projektin johdosta.

Tänä päivänä 15 henkeä työllistävällä yrityksellä on kaksi toimipistettä Tuusulassa ja Lindqvistillä on suunnitteilla toiminnan laajentaminen kolmanteen huolto- ja myyntipisteeseen, kunhan sopivat tilat Länsi-Uudeltamaalta löytyvät. Lisäksi rakenteilla on huoltoverkosto yhteistyökumppaneiden toimesta koko Suomen alueelle.

Teknisten ongelmien ratkaisu on aina kiehtonut Jania ja se onkin ohjannut toimintaa nykyiseen muotoon. Maantec tarjoaa palveluitaan ammattiasiakkaille, joille kaluston toiminta on oman tuottavan työskentelyn edellytys ja seisonta-ajat tulee minimoida. Kokonaisvaltaisen palvelun tarjoaminen edellyttää nopeita osatoimituksia ja pyrkimys täyden palvelun taloksi onkin synnyttänyt mittavan varaosavaraston Tuusulaan.

”Huolloissa ja korjauksissa tarvitaan varaosia ja pyrimme pitämään runsaan määrän nimikkeitä aina varastossa. Tällöin pystymme palvelemaan ammattilaisia mahdollisimman nopeasti”, sanoo Jan Lindqvist.

”Laadusta on tässä lajissa turha tinkiä, koska kysymys on aina laitteiden tuottavuudesta ja ennen kaikkea turvallisuudesta. Palvelemme asiakkaitamme pääasiassa virka-aikana, mutta joustavuus on yksi avaintekijä ammattiasiakkaiden palvelemisessa”, hän jatkaa.

Pääkaupunkikeskeisestä sijainnista huolimatta Maantec palvelee asiakkaita kautta koko maan. Danfoss-hydrauliikkaan ja Scanrecon kauko-ohjausjärjestelmiin perehtyneenä Jan Lindqvist on kiertänyt maata huoltohommissa Lappia myöden teknisiä ongelmia ratkaisemassa.

Yritys huoltaa ja korjaa nykyisin kaikenmerkkisiä kappale-
tavaranostureita ja jätepuristimia sekä rakentaa ja korjaa erilaisia hydraulisia laitteita liittyen lähinnä nosturitekniik-
kaan. Yksi yrityksen korjaamoa paljon työllistävä osa-alue on kuormausnostureiden perusteelliset määräaikaistarkas-
tukset. Tällainen purettuna suoritettu tarkastus, missä nosturin osat muun muassa särötarkastetaan, tulee suorit-
taa vähintään kymmenen vuoden välein. Näitä on yritys on tehnyt satoja. Näistä kumpuaa osaaminen kaikkien merkkien korjaamiseen sekä ymmärrys merkkisten eroavaisuuksista. Se on osaltaan vaikuttanut laadukkaaksi havaitun Efferin valintaan yrityksen edustukseen.

Huolto- ja korjaustoiminnan lisäksi Maantec on jälleenmyy-
nyt PM-kappaletavaranostureita jo viitisen vuotta ja vuodes-
ta 2014 toiminut Effer-kuormausnostureiden maahantuojana.

”Me emme vain toimita asiakkaille nostureita, vaan tarjoamme kokonaisvaltaisia teknisiä ratkaisuja asiakkaiden ongelmiin. Myymme valmiita kokonaisuuksia asiakkaiden tarpeisiin”, kiteyttää Jan Lindqvist. Yrityksessä nosturimyyntiä hoitavat pääasiassa Tuomas Huurtola, Jan Lindqvist ja Sami Saari. He kartoittavat asiakkaan tarpeet ja räätälöivät tehokkaan ja tarkoituksenmukaisen tuotteen.

Nosturiauto on usean laitteen ja päällirakenteen kokonaisuus, jonka rakentaminen alustasta valmiiksi työkaluksi on vaativa ja aikaa vievä projekti, siksi kustannustehokkaan ja tuottavan kokonaisuuden toteuttaminen vaatii perusteellista suunnittelua sekä lakien että rakenne- ja lisälaitetarjonnan tuntemusta. ”Se on meidän vahvuutemme”, korostaa Lindqvist.

Vuosien kokemuksella Maantecilla tunnetaan hyvin Effer-nostureiden rakenne ja tekniset ratkaisut. Yritys edustaa italialaisen valmistajan koko tuotevalikoimaa Suomessa. Effer on valmistanut kappaletavaranostureita jo yli viisikym-
mentä vuotta ja se tekee vuosittain 2000-3000 nostinta. Valmistaja on tunnettu suurten erikoisvalmisteisten nostureiden tekijä. Suurin malli nostaa ajoneuvosovitteisena jopa 300 tonnia yhden metrin nostoetäisyydellä.

Efferin myynti koostuu pääasiassa isomman luokan nostu-
reista, mutta valikoima alkaa jo pienistä pakettiautoon asennettavista nostimista ja yltää aina 275 tn nosturiin joka on suurimpia kuorma-auton alustalle asennettavia. Effer on edelläkävijä uuden teknologian käyttöönotossa. Tästä esimerkkinä ovat mallit 2055 ja 2655. Niihin on saatavana kahden jibipuomin yhdistelmä, jolloin ulottu-
vuutta on yli 60 metriä.

Nyt suomeen toimitettu 1255 sijoittuu sekin laajan malliston suurempaan päähän. Kyseisellä nosturilla pystyy käsittele-
mään 5000 kilon kuormaa yli 15 metrin etäisyydellä.
Nostureiden hintakilpailu on nykyisin kovaa ja hinnan kanssa on vaikea erottua suuntaan tai toiseen. Merkkiuskollisuus on tässä lajissa yleistä ja monet Efferillä joskus operoineet käyttävät sitä yhä edelleen. ”Efferin laatu löytyy tuotteen sisältä. Päältä sitä on vaikea osoittaa”, sanoo Lindqvist. Monet seikat selviävät vasta käytettäessä tai laitetta huollettaessa.

Muun muassa erittäin jäykkä 10-kulmainen puomistoprofiili, päätyvaimennetut teleskooppipuomin sylinterit ja älykäs virtauksenjakojärjestelmä takaavat pehmeät liikkeet ja mahdollistavat nosturin tarkan hallinnan.

Effer on tunnettu vahvasta rakenteestaan ja esimerkiksi laakeroinnit sekä liukupalat ovat merkittävästi vahvempia kuin muilla merkeillä.  ”Sisäisiä hyviä seikkoja on enemmältikin, ja me kerromme niistä mielellämme lisää”, sanoo Lindqvist. Efferit rakennetaan laadukkaista osista ja varaosapalvelu on taattu. Näillä eväillä Lindqvist uskoo vakaasti myynnin kasvuun.

Tuusulalaisen nostoja ja kuljetuksia tekevän perheyrityksen Nosto ja Kuljetus APV Oy:n vetäjä Antti ”Pietu” Väre on erittäin tyytyväinen uusimpaan hankintaansa. ”Pietuna minut alalla tunnetaan, eivätkä kaikki edes tiedä ristimänimeäni”, sanoo puuhakas nostomies, joka on toiminut alalla jo yli 20 vuotta.

Nyt hankittu uusi kuormausnosturi on pitkän suunnittelun tulos. Yhdessä Maantecin kanssa hioimme tuotteen juuri sellaiseksi, mitä halusin. Toimitusaika kokonaisuudelle oli noin neljä kuukautta siitä, kun hankintapäätös syntyi. Uuden Volvo FMX -alustan runkovahvistukset ja Maantecin toimittaman Effer 1255-nosturin asennuksen suoritti Koillismaan Metallipaja Taivalkoskella.

Sen jälkeen Maantec hoiti sähkö- ja hydrauliikka-asennukset sekä käyttöönottotarkastuksen tarvittavine koekuormituksineen. Rakentamisen yhteydessä autoon asennettiin runsaasti Pietun päälajiin, veneiden nostoon ja kuljetukseen, liittyviä varusteita. Kokonaisuuden laajuudesta kertoo se, että rakentamiseen kului työtunteja yhteensä pitkälle toista tuhatta.

Vuonna 2007 perustettu Nosto ja Kuljetus APV operoi pääasiassa Etelä-Suomen alueella, mutta tarvittaessa nostoja ja kuljetuksia tehdään etäämmällekin. Muun muassa suurten veneiden kuljetuksia tehdään silloin tällöin kauemmas.

Nyt käyttöönotetun uuden nosturiauton ongelmaksi ei ainakaan muodostu nostettavan taakan paino, sen verran papua uudesta nosturista löytyy. Nostovoimaa on yli 14 tonnia 6 metrin etäisyydellä. Isomman haasteen muodostavat kuljetettavan kappaleen ulkomitat. Matalasta lavarakenteesta huolimatta esimerkiksi isot purjeveneet ovat liian suuria kuljetettavaksi maantiellä nupin lavalla. Kyseisiin veneiden kuljetuksiin ja moneen muuhun kuljetustarpeeseen APV:n kalustosta löytyy useita erilaisia perävaunuja.

Kiitosta käyttäjältä saa uuden nosturin jämäkkä puomirakenne, joka ei ”nitku” käytössä sekä nosturin koko huomioiden hyvinkin nopeat ja silti helposti hallittavat liikkeet. Pietulla on nyt uusimman hankinnan myötä yhteensä kolme autoa, joissa kaikissa on kappaletavaranosturi. ”Kaksi henkeä näiden käyttämiseen on vääjäämättä liian vähän, mutta ammattitaitoisia nosturin käyttäjiä ei helpolla löydä”, tuumaa hän.

Veneiden lasku- ja nostokausi kestää nelisen kuukautta vuodessa, joten muutakin askaretta tarvitaan. Yritys tekee paljon nostotöitä rakennustyömailla ja teollisuudessa. Vakioasiakkaista mainittakoon rakennusliike Sierak Oy, Lemminkäinen (Talo & Infra) ja Rudus.

Yhtenä merkittävänä Pietu mainitsee kivenmurskausasemilla tapahtuvat nostot ja siirrot. Murskaimien huoltojen ja korjauksien yhteydessä tarvitaan aina vahvaa nosto- ja siirtokalustoa.

Yritys suorittaa myös nostokoritöitä. Valomainoksien asennukset ja huollot työllistävät Pietua ajoittain. ”Onpahan tässä tullut tehtyä puunkaatohommiakin, kun on avustettu metsureita vaikeissa paikoissa olevien puiden kaadoissa ja karsinnoissa nostokorin avulla. Ja kaiken minkä nostamme, sen myös siirrämme” päättää Pietu alias Antti Väre.

Lue seuraavaksi