Uutiset

Kuljetuskalusto

DAF XF- ja CF-malleihin uusia vaihtoehtoja

DAFin uusi CF ja uusi XF mallisto täydentyvät. DAF on lisännyt 11 eri veturi- ja alustamallia, kahdeksan 2-, 3- ja 4 –akselista alustamallia ja kolme 3- ja 4 –akselista veturimallia. Uudet mallit ovat keskimäärin 7 % aiempia malleja polttoainetaloudellisimpia. Kevyempi rakenne mahdollistaa entistä suuremmat hyötykuormat, päällirakennevalmiuksia on parannettu nopeuttamaan päällirakennusaikaa. DAF tarjoaa nyt laajan mallisarjan kuorma-autoja asiakkailleen.

Tärkeimmät ominaisuudet uusien vetoauto ja alustamallien mallistossa: keskimäärin 7% polttoaineen säästö, kompakti pakokaasujen puhdistusyksikkö,100 – 250 kg aiempaa suurempi hyötykuorma, sähköhydraulisesti ohjautuva teliakseli, kymmenen tonnin paripyöräinen teliakseli, napavälitteinen teliveto, erittäin kevyt 8×4 betoniauton alusta, päällirakentajaystävällisyys, älykäs akkuvahtijärjestelmä (Battery Energy Monitoring, BEM), PACCAR MX-11 ja MX-13 moottorit, TraXon -vaihteisto ja taloudelliset teliakselit.

DAF julkaisi ensimmäisen osan uudesta mallisarjasta aiemmin kesällä ja esittelee nyt moniakseliset vetopöytä- ja alustamallit. Samalla mallistoon julkaistaan uusia ominaisuuksia. Uudet DAF kuorma-autot säästävät polttoainetta aiempiin malleihin verrattuna keskimäärin seitsemän prosenttia, uuden voimansiirtolinjan ansiosta.

Kompakti pakokaasujen kierrätysjärjestelmä eli EAS (Engine Aftertreatment System) -yksikkö vie vähemmän tilaa ja mahtuu nyt kokonaisuudessaan aina samalle puolelle alustaa. Se voidaan sovittaa myös kahden ohjaavan akselin etutelin väliin. Tämä mahdollistaa vapautuvan tilan käytön esimerkiksi nosturin tukijaloille, työkalulaatikoille tai suuremmille polttoainesäiliölle. Parempi alustan komponenttien sijoittelu takaa myös suuremman hyötykuorman, kun alusta on keventynyt 50 kilogrammaa. Uudet akselit ja teliratkaisut tuovat lisäksi jopa 250 kilon painonsäästön.

Uusi sähköhydraulisesti ohjautuva teliakseli

Yksi tärkeimmistä uusista ominaisuuksista on entistä pienemmän kääntösäteen mahdollistava täysin uusi ohjautuva teliakseli. Akseli on saatavilla uusiin CF ja XF malleihin. Uusi akseli tuo mukanaan myös kehitetyn ohjausjärjestelmän (EHS, Electric Hydraulic Steering), joka on 30 kilogrammaa aiempaa kevyempi. Akselin ohjauksen liike on erittäin tarkka järjestelmän jatkuvasti laskiessa optimaalisen ohjauskulman ajoneuvon nopeuden ja mitoituksen mukaisesti. Tästä saa hyötyä liikennöitäessä kaupunkialueilla ja taajamissa. Kitkan minimoimiseksi ohjauksen pumppu aktivoituu ainoastaan ohjattaessa, se tuo säästöä polttoainetalouteen. Ajonopeuden ylittäessä 40 kilometriä tunnissa, akseli lukitsee itsensä suoraan. Silloin ajovakaus säilyy. Teliakselin ohjausjärjestelmä sisältää huomattavasti vähemmän komponentteja, jolloin se on huomattavasti aiempaa kestävämpi ja käyttövarmempi. Uusi ohjaava teliakseli voidaan toimittaa 6×2 veturi- ja alustamalleihin sekä 8×2 alustamalleihin. EHS –järjestelmä on saanut uuden ilmajousitusratkaisun CF ja XF 6×2 FAN malleihin. Aiempaa nopeammat ja suuremmat liikeradat ovat mahdollisia, kun käytetään esimerkiksi vaihtolavaa. Liike alaspäin on nyt 90 millimetriä ja ylöspäin 185 milliä eli yhteensä 275 millimetrin kokonaisliikkeen pystysuunnassa.

Uusi 10-tonnin paripyöräinen teliakseli

DAF esittelee myös uuden 10 tonnin paripyöräisen teliakselin, joka mahdollistaa telin 34 tonnin teknisen kantavuuden. Tämä tuo etua käsiteltäessä erittäin raskaita kuormia. Uusi akseli on 25 kilogrammaa aiempaa kevyempi ja tuo muiden mallin uudistusten kanssa jopa 125 kiloa paremman hyötykuorman. Lisäksi akseli mahdollistaa 28 tonnin ajoneuvon kokonaispainon hyödyntämisen entistä useammassa tehtävässä. Uusi paripyöräinen teliakseli voidaan toimittaa 6×2 veturi- ja alustamalleihin sekä 8×2 alustamalleihin.

Uusi napavälitteinen telivetoinen teliakselisto

Raskaisiin ajotehtäviin DAFille tulee tarjolle uusi napavetoinen teliakselisto (HR1670T). Tässä ratkaisussa on kehitetty uusi valurautainen telinripustus. Se tuo painonsäästöä jopa 60 kilogrammaa aiempaan malliin verrattuna. DAFilta on saatvilla nopeat välitykset vetoakseleihin (3,46; 3,61; 3,76:1). Nämä mahdollistavat entistä alhaisemmat moottorin käyntinopeudet. Öljynvaihtovälit uudelle taka-akselistolle on nostettu kolmeen vuoteen tai 450 000 kilometriin. Uusi telivetoinen akselisto on saatavilla 6×4 ja 8×4 veturi- ja alustamalleihin.

Uusi erittäin kevyt 8×4 betoniauton alusta Euroopan markkinoille

Erittäin kevyt CF FAD 8×4 betoniauton alusta on nyt saatavilla 19 tonnin akseliperäisellä (SR1132T) telivedolla ja kahdella 7,1 tonnin etuakselilla. Aiemmin Englannissa suosittu alustamalli on nyt saatavana koko Euroopan markkina-alueella. Ohjausjärjestelmän, jousituksen, levyjarrujen ja EAS–yksikön optimoinnin ansiosta ajoneuvon omamassa on 9 150 kilogrammaa. Ainutlaatuisessa betonialustassa on saatavilla PACCAR MX-11 moottori, teholuokassa 270 – 330 kilowattia (370 – 450 hv).

Uudelle tasolle nostettu päällirakentajaystävällisyys

DAF esittelee tärkeitä parannuksia alustaan parantaakseen autojen päällirakentamista. Uusi BAM –järjestelmä (Body Attachment Modules) helpottaa päällirakenteen asennusta. Laajennettu rungon reikäkuvio alustan takaosassa helpottaa niin perälaudan kuin vetovarustuksenkin asennusta. Reikäkuvio säästää päällirakennekustannuksia ja lyhentää ajoneuvojen toimitusaikaa.

Uusi ja älykäs akkuvahtijärjestelmä (Battery Energy Monitoring System)

Uusi ominaisuus on myös älykäs akkuvahtijärjestelmä BEM (Battery Energy Monitoring). Tämä valinnainen järjestelmä käyttää  anturia mittaamaan akun varaustilaa ja osaa ottaa huomioon ympäristön varmistaakseen, että ajoneuvot ovat aina työkunnossa ja lähtövalmiita.

Uudet PACCAR MX-11 ja MX-13 moottorit
Uudistuksia voimansiirtolinjaan kehitettäessä yksi pääperiaatteista oli käyntinopeuden alentaminen luokkansa parhaimman polttoainetehokkuuden saavuttamiseksi. Suurin vääntömomentti PACCAR MX-11 ja MX-13-moottoreissa on huomattavasti korkeampi kuin aiemmin. Esimerkiksi MX-11 moottorin suurin momentti saavutetaan kierrosluvulla 900. Malliston huipulla PACCAR MX-13-moottori tuottaa 390 kilowattia (530 hv) ja maksimivääntö on 2 600 newtonmetriä, kun käyntinopeus on 1 000 kierrosta minuutissa.

Tehokas TraXon-vaihdelaatikko standardina

Uusissa CF ja XF malleissa vakiona on uusimman sukupolven automatisoitu TraXon-vaihdelaatikko, 12- tai 16 -vaihteisena. Vähentämällä kitkaa, nopeammilla vaihteiden vaihdoilla ja laajennettulla EcoRoll toiminnon käytöllä saavutetaan mahdollisimman alhainen polttoainekulutus. Kuljettajan mukavuutta lisäävät hiljainen, pehmeä ja tarkka kytkimen toiminto. Kokonaisvälityksien kasvattaminen parantaa ajettavuutta uusilla nopeammilla taka-akseleilla.

Edistykselliset voimansiirtolinjan ohjelmistot

Uusissa CF- ja XF-malleissa on täysin uusi sähkö- ja elektroniikkajärjestelmä. Järjestelmässä on uusi ohjausyksikkö, joka yhdistää voimansiirtolinjan toimintoja. Aiemmasta mallista parannettu EcoRoll ja vakionopeudensäädin, esimerkiksi Dynamic Cruise ovat uuden sähköjärjestelmän etuja. Uusi Dynamic Cruise -toiminto sopeuttaa vakionopeudensäätimen luonnetta eri ajo-olosuhteisiin. Ennakoivan vakionopeudensäätimen (PCC) ja EcoRoll integroinnin ansiosta, PCC pystyy nyt aktivoimaan EcoRollin aikaisemmassa vaiheessa kun ajetaan ylämäkeen, kun massa ja nopeus ovat tarpeeksi suuret harjanteen ylittämiseen.

Erittäin tehokas taka-akselin muotoilu

Taka-akselille on kehitetty jopa 2,05:1 välityksiä, jotka mahdollistavat käyntinopeuden 1 000–1 040 kierrosta minuutissa ajettaessa nopeudella 85 kilometriä tunnissa, voimansiirtolinjan määrittelystä riippuen. Uuden sukupolven tasauspyörästö on uudelleen muotoiltu maksimaalisen kestävyyden ja tehokkuuden sekä äärimmäisen alhaisen äänitason saavuttamiseksi. Matalan viskositeetin öljyn käyttö taka-akselissa takaa mahdollisimman hyvän polttoainetehokkuuden, kuten laakerit joissa on matala kitka.

Konepörssillä on mahdollisuus testata uusia DAF-malleja, raportti koeajoista tulee seuraavaan 13.10.2017 ilmestyvään lehteemme.

Verkossa

www.daftrucks.fi

Lähde:

DAF lehdistömateriaali

Lue seuraavaksi