Uutiset

Kuljetuskalusto

DAF LF45

DAF:n historiasta voisi muistuttaa mieleen pätkä lähihistoriaa. Vuola-Yhtiöt Kaarinasta harjoittivat DAF-maahantuontia vuonna 1992 tukeutuen aikaisempaan DAF-jälkimarkkinointi-kokemukseensa ja perustivat myöhemmin maahantuontia, myyntiä ja huoltoa varten DAF Finland Oy:n.

Vuonna 1993 oli DAF vuorostaan talouskriisissä ja joutui luopumaan Leyland-omistuksestaan. Leyland Trucks Ltd jatkoi kevyiden mallien tuottamista Leyland-DAF tuotenimellä määrätyille markkina-alueille. Muilla markkina-alueilla kevyet Leylandit markkinoitiin DAF-merkkisinä. Vuonna 1997 DAF siirtyi kokonaan amerikkalaisomistukseen, kun PACCAR-yhtymä osti Hollannin ja Belgian valtioiden omistamat DAF-osakkeet. Vuotta aiemmin PACCAR oli ostanut brittiläisen Foden-merkin ja vuonna 1998 se osti myös Leyland-kuorma-autojen tuotanto-oikeudet ja tehtaat.

Vuonna 2000 Leyland-merkki katosi lopullisesti kuorma-autoalalta, kun se sulautettiin Fodeniin. PACCAR taas on maailmanlaajuisesti toimiva monialayritys, jonka juuret ovat 1800-luvun lopulla perustetussa rautatiekalustoa valmistaneessa yrityksessä nimeltään Pacific Car & Foundry Corporation = ”Tyynenmerenalueen Junavaunutehdas ja Valimo Oy”.
Tätä nykyä Paccar tunnetaan hollantilaisisista DAF-hyötyajoneuvoista, tästä hyvänä esimerkkinä XF105, joka oli Vuoden Kuorma-auto maailmassa 2007. Lisäksi brittiläinen Foden, amerikkalaiset Kenworth- sekä Peterbilt-kuorma-autot kuuluvat nykyään PACCAR-konsernin mallivalikoimaan.

Uutta DAF-kalustoa on vuosien varrella tasaisesti virrannut Suomeen. Saamansa asiakaspalautteen pohjalta, DAF päätti viimein ottaa Suomen markkinat tosissaan ja kääntyi Hollannin suurimman DAF-jälleenmyyjän puoleen esittäen, että tämä perustaisi sivuliikkeen Suomeen.

Kesällä 2007 Cosmo Trucks BV perusti CT Finland NV:n. Yrityksen päätarkoituksena on DAF-hyötyajoneuvojen maahantuonti, myynti ja jälkimarkkinointi. Potti räjäytettiin Alahärmän Power Truck Show’ssa elokuussa 2007 jolloin uusi maahantuoja esitteli itseään suurelle yleisölle.

Ja asiaan

LF45 on ulkomuodoltaan varsin nykyaikaisen näköinen menopeli. Keulan pyöreät muodot korostavat auton linjakkuutta ja tekevät siitä siron oloisen. Toisaalta onhan auton käyttötarkoituskin toimia linjakkaana rullakkokiiturina, kaupunkien ahtaissa kadunkulmissa. Maski autossa on kaksiosainen, ylemmän osion tuodessa mieleen suu auki eteenpäin ryntäävän peltihirviön, positiivisessa mielessä totta kai. Ajovalot, sumuvalot kuten koko puskuri on taas kokoon puristettu keulan osa joka istuu varsin kauniisti kokonaisuuteen. Koeajoyksilön päällirakenteena oli Ylimarkussa sijaitsevan NEK Oy / Närpiön Erikoisvaunut tekemä kevytkori josta tarkemmin myöhemmin.

LF45 on saatavilla ainoastaan niin sanotulla päiväohjaamolla ja mikäli tarkoitus on yöpyä autossa silloin tällöin, tulee alustaksi valita joko 12-18 tonnin LF55 tai CF. Tilaa ohjaamoissa on todella paljon. Kuljettaja löytää varsin helposti mukavan ajoasennon, istuimessa olevat korkeuden ja kaltevuuden säädöt ovat riittävät erikokoisille kuljettajille. Tyylikäs ja hyvin käteen istuva ohjauspyörä on säädettävissä pystysuunnassa mutta syvyys-säätö siitä puuttuu. Mittaristo autossa on riittävä ja varsin selkeä, samoin kuin kytkimet kojetaulussa ovat kookkaat ja selkeälukuiset. DAF:n mittareissaan käyttämä taustavalo on rauhallinen ja selkeä. Sivupeilit ovat suuret ja niistä näkee todella hyvin. Samoin laajakulmaosiot ovat todella hyvät ja ainoana ongelmana on sähkösäädön puuttuminen.

Näkyväisyys eteen oli todella hyvä ja katvepeili tuulilasin yläreunassa, parantaa keulan näkyväisyyttä entisestään. Kuljettajan vieressä on ainoastaan yhdelle matkustajalle tarkoitettu istuin, joka on isokokoinen ja mukava. Myös kartturin istuimen säädöt ovat hyvät ja verhoilussa käytetyt materiaalit siistejä. Säilytystilat LF45:n ohjaamossa ovat hyvät ja asiakirjoille löytyy riittävän kokoiset lokerot. Kojetaulussa ei säilytyslokeroita ole, mutta keskikonsolissa olevat lokerot ja pidikkeet ovat riittäviä ja hyvin sijoitettuja. Kyseisen auton käyttötarkoituksen huomioiden suuret ja helppokäyttöiset avolokerot kojetaulun päällä ja alla saattaisivat palvella kaikista parhaiten. Toisaalta nämä ovat maku- ja oppimiskysymyksiä.. Kuljettajan nestetarpeen tyydyttämiseksi juoma-astiat ovat saaneet tilavat ja tukevat säilytyspaikat. Valaistus ohjaamossa on riittävä. Sähköikkunat ja kauko-ohjattu keskuslukitus olivat koeajoyksilön varusteina, mukavuutta lisääviä yksityiskohtia.

Tekniikka

Moottorivaihtoehtoja on neljä joista kaksi on 4,5 ja kaksi 6,7-litraisia. Kaikki moottorit täyttävät vähintään EURO 5 päästotasot. Koeajoyksilö täytti peräti EEV päästötason. Yhteispaine-ruiskutusjärjestelmän ja SCR-jälkikäsittelytekniikan ansiosta niissä ei tarvita hiukkassuodattimia.

Ajoneuvo Moottori Tyyppi Suorituskyky Vääntö

DAF LF45 Cummins FR LF45.160 118kW/160hv, 1900 rpm 600Nm, 1200-1800 rpm

4,5 litraa LF45.180 136kW/185hv, 2000 rpm 700Nm, 1200-1800 rpm

Cummins GR LF45.220 165kW/224hv, 1900 rpm 850Nm, 1200-1700 rpm

6,7 litraa LF45.250 184 kW/250hv,1900 rpm 950Nm, 1200-1700 rpm

LF-sarjaan sisältyy useita vaihteisto- ja taka-akselin välityssuhdevaihtoehtoja. Valittavissa on edistyksellinen, pehmeästi vaihtava H-mallin viisi-, kuusi- tai yhdeksänvaihteinen manuaalinen vaihteisto. Mikäli ajomukavuutta ja tehokkuutta halutaan parantaa entisestään, voidaan kaikkiin LF-malleihin valita lisävarusteena kuusivaihteinen AS-Tronic automatisoitu vaihteisto. Tällöin automatiikka valitsee sähköisesti sopivan vaihteen jokaiseen tilanteeseen, mikä vähentää polttoaineen kulutusta ja parantaa ajomukavuutta. AS-Tronic-vaihteisto parantaa myös turvallisuutta, sillä sen ansiosta kuljettaja voi keskittyä täysin liikenteeseen. Kuljettaja voi myös niin halutessaan vaihtaa vaihteita AS-Tronic-järjestelmän avulla manuaalisesti keinukatkaisimilla ilman kytkintä. Erityisratkaisuihin, kuten paloautoihin ja roska-autoihin, on saatavana myös viisi-vaihteinen Allison-vaihteisto.

LF-sarja tarjoaa useisiin käyttötarkoituksiin sopivan valikoiman DAF:n taka-akseleita, joissa on puikkoperä. Nämä akselit tunnetaan kestävyydestään, erinomaisesta luotettavuudestaan ja erityisesti alhaisesta sisäisestä kitkastaan. Ominaisuuksien ansiosta voimansiirron energiahävikki on entistä pienempi, jolloin myös polttoainetta kuluu vähemmän. Koska saatavana on laaja valikoima välityssuhdevaihtoehtoja, jokaiseen käyttötarkoitukseen voidaan todennäköisesti valita juuri oikea voimansiirtojärjestelmä. Lisävarusteena on tarjolla ASR-luistonesto, joka estää vetopyörien luistamisen.

Koeajoauton tiedot

Moottori FR118 Euro 5, EEV

Teho 118 kW/ 160 hv 1900-2500 rpm

Vääntö 600 Nm, 1200-1800 rpm

Vaihteisto ZF 6-vaihteinen manuaali

Perävälitys 3,73

Renkaat BS F1 215/75R17.5 R227 , R1 215/75R17.5 R729

Kierrokset 89 km/h 1870 rpm

Omamassa 5400 kg nykyisellä päällirakenteella

Kokonaismassa 8300 kg ” ”

Akseliväli 3900 mm

Etuakseli Parabeli 3,4 t

Taka-akseli Ilmajousitus 5,25 t

Ohjaamo Päiväohjaamo

Polttoainesäiliö 168 L

Alustan hinta 52 200 euroa alv 0%

Koeajo

Koeajettavana oli, nimensä mukaan kevyin DAF-kuorma-auto. LF-mallimerkintä tulee sanoista ”Light Forte”, kevyt ja voimakas. Päällirakenteena oli NEK OY Ylimarkussa sijaitsevan päällirakentajan valmistama luokittelematon, kevyesti eristetty kori. Kaappi itsessään oli tilava, viimeistellyn oloinen ja toimiva paketti. Focoliftin FL 1500 takalaitanostin toimi erinomaisena takaovena jonka avulla materiaalin siirto sisälle kaappiin on helppoa ja nopeaa.

Nostotason mitat 1700×2520 mm tekevät lifteristä riittävän suuren jotta sillä pystyy vaivatta käsittelemään kuormalavoilla olevaa materiaalia. Tavaratila ei sisällä ylimääräisiä tilaa vieviä lokeroita tai pokkauksia. Kiinnityspisteitä seinissä rullakoita silmälläpitäen oli riittävästi, mutta lattiassa olevat kiinnityspisteet, lattiakiinnitystä silmälläpitäen oli unohdettu kokonaan.

Lattiakiinnityspisteet on kuitenkin, maahantuojan mukaan halutessa mahdollista saada. Valaistus oli riittävä ja se kattoi riittävällä valomäärällä koko kuormatilan. Sivuovi oli 1300 mm:n levyisenä hyvä ja oikeassa paikassa oikealla edessä, mutta entäs se toinen sivuovi vasemmalla sivulla.

NEK kuormatilan mitat

Ulkopituus 5450 mm

Ulkoleveys 2550 mm

Sisäkorkeus 2200 mm

Sivuovi 1300 mm-oikealla edessä

Katto ja seinät Finnfoam 25 mm paksu

Lattia 25 mm+Viiravaneri 18 mm

Takakarmi ruostumatonta terästä

Sidontakiskot pinta-asennus 2 tasoon 800 ja 1500 mm lattiasta

Potkupelti sileä alumiini, korkeus 250 mm

Valot pyöreä kattovalo 3 kpl, kytkin ohjaamossa

Takalaitanostin Focolift FL 1500/24 V

Takuu 12 kk

Hinta 17 100 euroa alv 0%

Ajettavuudeltaan LF45 on todellakin kevyt ja koeajokuormalla (1,2 t hiekkaa) riittävän voimakas. Auton 4,5-litrainen 118 kW:n moottori kuljetti tätä reilun kuuden ja puolen tonnin (nykyinen omapaino 5,4 t + kuorma 1,2 t) rautamöhkälettä mukavasti. Vaikkakin täyttä kuormaa ei autoon koeajotilanteessa saatu, voisi kuvitella tehon riittävän auttavasti myös 8,3 tonnin kokonaispainoisen työkalun kuljettamiseen. Vaihteisto oli hieman konstikas, vaikkakin lyhyt vaihdekeppi oli mukavasti käsillä. Varsinkin 1-vaihteen kytkentä vaatii tarkkuutta. Autolla pystyy hyvin suoriutumaan työpäivän mittaisista ajorupeamista. Jarrupolkimen käyttäytymiseen toivoisi selkeyttä. Nyt poljinta sai aluksi painaa pitkän matkaa, ennen kuin jarrut heräsivät ja tällöin jarrutustapahtumasta pyrki tulemaan kulmikas. Kun viimein polkimelta yhteys pyöräjarruihin syntyi, jarrut pyrkivät hidastamaan autoa turhankin voimakkaasti. Voi olla säätö juttu.

Kuljettajan istuin oli koeajoversiossa tavallista parempi, eli Air Luxury-mallinen. Istuin osoittautui kuitenkin jonkinlaiseksi pettymykseksi. Se oli todella kova ja lyhyen istuinosan takia reisiä tukeva alue oli aivan liian lyhyt. Sivuttaistuki jäi myös istuimessa vajaaksi. Säädöt istuimessa olivat monipuoliset, mutta mitenkähän mahtaa olla säätökytkimien kestävyyden laita. Mittaristo oli todella selkeä ja sen valaistus tarkkaan harkittu ja miellyttävä silmälle. Kojetaulun ja ohjauspyörän kytkimet olivat selkeitä, mutta tietyille kytkimille toivoisi merkkivalot kertomaan, onko kytkin niin sanotusti päällä tai pois päältä. Mallissa on säilytyslokerot sijoitettu keskikonsoliin eikä kojetaulusta löydy käytännössä yhtään lokeroa.

Voi olla että ajan myötä kaksiosainen lokero täyttyy kaikesta ”tärkeästä” materiaalista eikä rahtikirjoille enää löydy paikkaa. Olisin toivonut yhtä erillistä säilytystilaa, eli niin sanottua hanskalokeroa, kojetauluun näitä tärkeitä tavaroita varten. Tällöin todella toimiva ja helppokäyttöinen keskikonsolin lokerikko, olisi pyhitetty pelkästään kaikenlaisille työssä tarvittaville asiapapereille.

LF:n kevyt alusta takaa erittäin kilpailukykyisen hyötykuorman. Moottorivaihtoehdoilla löytyy varmasti joka käyttöön sopiva konekoko. Vaihteistoista manuaalit alkaa olla hieman vanhanaikaisia mutta toisaalta aivan toimivia. Kaupunkiliikenteeseen paremmin istuva automatisoitu AsTronic tai automaattinen Allison on täysin mahdollista sitä haluavalle. Koeajoyksilön varustetaso oli hyvää keskiluokkaa kattaen muun muassa ilmajouset takana, keskuslukituksen kaukosäädöllä, sähkösäätöiset peilit, lisävalot puskurissa, ilmastoinnin sekä monipuolisen keskusnäytön. Vakionopeudensäädin sekä pakokaasujarru ovat myös ajomukavuutta edistäviä varusteita.

Luonnollisesti autossa on vakiona ABS-jarrut ja lisäksi niin halutessa ASR:n ja kuljettajan AirBag:n saa lisävarusteena. Myöskin autoon on saatavilla handsfree-toiminto lisävarusteena. Autolle myönnetään 1 vuoden täystakuu sekä voimansiirrolle 2 vuotta ilman kilometrirajaa.

Kaiken kaikkiaan tämä kaupunki- ja aluejakeluun tehty työkalu on varsin toimiva paketti. Kompaktien mittojen, pienen kääntösäteen ja ketterän ohjauksen ansiosta LF:n luulisi löytävän markkinaraon suomalaisessa jakeluliikenteessä.

Lue seuraavaksi