Uutiset

Kuljetuskalusto

Cantonilla kivenajoon

Cantonin lavat ovat rantautuneet Suomeen paljolti Ivecon ja sen suomalaisen maahantuojan vanavedessä, onhan Cantoni yksi Ivecon virallisista päällirakentajista.
”Cantonin ja Ivecon tiivis yhteistyö näky varsinkin asennustyön helppoudessa”, summaa Iveco Finlandin Juhani Havia Espoon toimipisteessä. Havian laskelmien mukaan Suomeen on tähän mennessä tuotu alun toistakymmentä Cantoni-lavaa, jotka ovat useimmiten päätyneet kivenajoon eri puolille maata. Cantoni tunnetaan lähinnä raskaista kivilavoista, joskin tuotantoon kuuluu myös keveämpiä vaihtoehtoja aina Daily-kokoluokkaan saakka. Muun muassa halkokauppiaat ovat hankkineet keveän Dailyn päällirakenteeksi kolmikaatolavoja korokelaidoilla.
Suomalaisitalialaisen yhteistyön tuloksena Cantoni on tuonut suomalaisautoilijoiden ulottuville nyt myös suomalaismitoituksen mukaisia, aikaisempaa keveämpiä rakenteita. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa matalampaa, 38 tonnin kokonaismassalle mitoitettua apurunkoa ja tilavuudeltaan pienempiä lavoja. Havian mukaan Cantoni haluaa tuotannossaan noudattaa tarkoin valmistajan määräyksiä ja ohjeita, mikä paikoin johtaa turhan järeisiin rakenteisiin varsinkin yleisellä tieverkolla liikuttaessa.
”Tehdas sallii neliakseliselle Trakkerille 41 tonnin kokonaismassan, mikä ohjaa myös Cantonin tuotantoa ja suunnittelua”, valottaa Havia, jonka mukaan Italiassa kiviautojen lavojen tilavuus kohoaa meidän maltillisesta 14 kuutiosta aina 18, jopa 20 kuutioon saakka.
Suomeen toimitettavien Cantoni -lavojen pohjat ovat 8 tai 10 millin Hardox 450-levyä, seinämissä käytetään 5-8 millin Hardox 400-levyä. Automatisoitu tuotanto taipuu myös moneen varustevaihtoehtoon, kuten lavalämpöön ja useisiin erilaisiin perälautavaihtoehtoihin. Aikaisemmin lavojen asennus tehtiin Cantonin tehtaalla Italiassa, mutta muutama lava on istutettu alustalle myös Suomessa, mikä on Havian mukaan tulevaisuuden tapa.
”Kiinteän tehdasyhteistyön ansiosta lava on varmasti yhteensopiva sille tarkoitettuun alustaan. Etukipin ansiosta kaikki lavan komponentit öljysäiliö mukaan lukien sijaitsevat apurungon yläpuolella, mikä helpottaa myös asennusta”, vakuuttaa Havia, jonka mukaan alkuvuodesta maahan saadaan myös ensimmäinen viisiakseliselle alustalle räätälöity lavapaketti.
”Ei Cantoni, eikä mikään muukaan eurooppalainen lavavalmistaja tule korvaamaan suomalaista korkealaatuista päällirakennevalmistusta. Kilpailukykyisen vaihtoehdon ne voivat kuitenkin tarjota”, summaa Havia, jonka mukaan hankinnan kustannustehokkuus yhdessä toimituksen nopeuden kanssa ovat Cantonin kiistattomia etuja.

 

Laitisen monivetoinen

Maansiirto H. Laitinen Ky hankki viime kesänä lähinnä Pohjois-Suomen kaivostyömaiden ajotehtäviin Cantonin lavalla varustetun jokapyörävetoisen Iveco Trakkerin.
”Tehdään samoja töitä dumppereiden kanssa”, kertoo yrittäjä ajotehtävistä, missä kuormakoko asettuu useimmiten 30-34 tonnin tienoille. Kokonaismassat kohoavat suljetulla alueella helposti 50 tonnin tietämille, koska jämerästi rakennetun ajokin omamassa kohoaa 22 tonniin.
”Tilavuudeltaan 20 kuution lavanpohja on 12-millistä levyä, koska kyytiin otetaan vuoroin kiveä, vuoroin hiekka”, jatkaa Laitinen.
”Kuorma-auton merkittävä etu dumpperiin verrattuna on hankintahinta yhdessä tieliikennekelpoisuuden kanssa”, päättää Laitinen. 

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi