Uutiset

Kuljetuskalusto

B-juna bulk-kuljetuksissa

Raahelainen Korsu Oy on hankkinut 60 kuution b-junayhdistelmän sementin ajoon. Kolmiakselinen vetoauto kahdella puoliperävaunulla tarjoaa reilun 54 tonnin hyötykuorman. Tärkein ratkaisuun vaikuttanut tekijä oli b-yhdistelmän vetoauton monikäyttöisyys, sillä vetoautoon voidaan tarvittaessa kytkeä vaikka konttiperävaunu tai lavetti.

Ensimmäinen italialaisen bulkkikaluston valmistukseen keskittyneen O.ME.P.S:in valmistama vetoauton säiliö Korsu Oy:lle tuli noin vuosi sitten. Jatkoa seurasi viime elokuussa, kun ajoon saatiin tämä kahden puoliperävaunun säiliöyhdistelmä.

Korsu Oy:n yhdeksän akselin b-juna on näyttävännäköinen. Molempien vaunujen päällä on asianmukaiset kulkutasot sekä paineilmalla toimivat kaiteet lastauksen valvontaa varten.

Korsun kahden puoliperävaunun b-yhdistelmä on ajanut elokuusta lähtien sementtiä Oulusta Kittilään. Kuorman lastaus päältä kahteen perävaunuun kestää noin 35 minuuttia ja se punnitaan samanaikaisesti. Vastaavasti purku vetoauton GHH RAND -ruuvikompressorilla siiloihin vie reilut puolitoista tuntia, ajomatkaa nykyisessä ajotehtävässä yhteen suuntaan on reilut 400 kilometriä.

Korsu Oy:n kuljettaja Atte Rautio on ajanut uudella b-yhdistelmällä elokuun lopulta lähtien ja on tyytyväinen ajokkiinsa. Puoliperävaunu b-juna on vakaampi ajaa kuin täysperävaunuyhdistelmä ja kulkee kuorman kanssa hyvin. ”Peruuttaminenkin yhdistelmällä onnistuu tarvittaessa, mutta tyhjänä liukkaalla kelillä ajettaessa pitää olla tarkkana, koska yhdistelmä on kevyt”, toteaa Atte. Myös uuden FH:n tilavaan ohjaamoon Atte on tyytyväinen.

Etummaisen perävaunun etuakseli on nouseva ja takimmainen ohjaava. Letkut ja johdot kulkevat vaunusta toiseen siististi ilmassa.

Vetoauton GHH RAND -ruuvikompressorilla molemmat perävaunut tyhjenevät noin puolessatoista tunnissa.

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi