Uutiset

Kuljetuskalusto

Asennus- ja huoltotoiminnan uudet tuulet

Pääkaupunkiseutu lähialueineen on tärkeä markkina-alue kaikille kuljetusalan toimijoille, myös kuormankäsittelyratkaisuja toimittavalle Cargotecille, jonka valmistamat tuotteet ovat omalta osaltaan varmistamassa tavaravirtojen sujuvaa kulkua.

”Pääkaupunkiseudun asennus- ja jälkimarkkinatoiminnot keskitetään lokakuun alussa kahteen toimipisteeseen; Cargotecin Porvoon huoltokeskukseen ja Espoossa sijaitsevaan VAK Huoltopalvelut Oy:n toimipisteeseen”, valottaa Cargotecin huoltopäällikkö Petri Rajamäki tulevia uudistuksia, joiden myötä toiminta Pitäjänmäen Takkatiellä lakkaa syyskuun loppuun mennessä. Rajamäen mukaan nyt tehtäviin uudistuksiin päädyttiin paljolti Pitäjänmäen toimipistettä vaivanneen ahtauden ja liikenteellisesti hankalan sijainnin vuoksi.

Pääkaupunkiseudun asennustoiminta siirtyy suurelta osin Porvooseen, missä mennyt kesä on kulunut paljolti toimipisteen nykyaikaistamisen parissa. Entisellä paikallaan Ölstensin teollisuusalueella sijaitseva, aikaisemmin lähinnä puutavaranostureiden parissa toiminut piste on saanut lisää nykyaikaista korjaamotilaa, jonka myötä kerralla työn alle voidaan ottaa kymmenkunta ajoneuvoa.

Jo aikaisemmin käytössä ollut korjaamotila on saanut seiniinsä lisää ovia ja sisälleen uutta, vaihtolavalaitteiden, nostureiden, takalaitanostinten ja ajoneuvotrukkien huolloissa ja korjauksissa käytettävää kone- ja laitekantaa. Laitteiden asennustoiminta sen sijaan on saanut kokonaan uudet tilat, jotka tarjoavat tilan neljän ajoneuvon yhtaikaiselle varustelulle.

”Porvoon toimipisteellä on vankka asema puutavaranostureiden asennus- ja huoltotoiminnassa laajalla maantieteellisellä alueella eteläisen Suomen alueella”, summaa puutavaranostureiden parissa liki neljän vuosikymmenen ajan työskennellyt, Porvoon toimipistettä luotsaava Risto Hakku. Hänen mukaan kertyneen kokemuksen ja Takkatieltä Porvooseen siirtyvien asentajien turvin toimipisteessä palvellaan täysipainoisesti ja ammattitaitoisesti jatkossa myös kappaletavaranostureilla, takalaitanostimilla, ajoneuvotrukeilla tai vaihtolavalaitteilla työskentelevää asiakaskuntaa. Palvelutarjonnaltaan laajentunut toimipiste työllistää viitisentoista henkilöä, jotka vastaavat niin tuotteiden myynnistä, asennuksista kuin huolloista ja korjauksistakin. Toimipisteen laaja piha-alue mahdollistaa myös nosturiasennusten standardinmukaisen testaustoiminnan. Tilojen suunnittelussa on huomioitu myös vaihtokaluston kunnostustoiminta, sillä korjaamopuolelta löytyy asennuspukki, jossa vaihtonostureita voidaan koeajaa ja testata esimerkiksi peruskunnostuksen jälkeen.

”Porvoo tuleekin jatkossa ottamaan entistä merkittävämmän rooli myös vaihtokaluston suhteen”, valottaa Hakku, jonka mukaan vaihdokkitarjonta tulee laajentumaan puutavaranostureista myös Cargotecin muihin tuotteisiin. Erilaisten varusteiden ja lisälaitteiden, kuten puutavara- ja maakourien, henkilönostokorien varastovalikoimaa on kasvatettu aikaisempaan verrattuna. Eteläisen Suomen myynnistä vastaavat kaksi henkilöä pitävät tukikohtanaan jatkossa Porvoota, minne sijoittuu myös huoltotoimintaa tukeva huoltoneuvoja Jani Hietanen, jolla on mukanaan vuosien kokemus Cargotecin tuotteista ja niiden ominaisuuksista. 

Uutta myös Espoossa

Kehä III:n varrella Espoossa sijaitseva VAK Oy:n huoltopiste ottaa uudistusten myötä aikaisempaa suuremman roolin Cargotecin tuotteiden huolto- ja korjaamotoiminnassa. Espoossa toimintaa vetävän huoltopäällikkö Petri Lehtimäen mukaan tuleviin haasteisiin vastataan muun muassa toimipisteen laajennuksella sekä asentajien määrän kasvattamisella. Nykyisen 13 työntekijän joukkiota vahvistetaan heti lokakuun alussa Cargotecin Takkatien toimipisteestä VAK Oy:n palvelukseen siirtyvällä kolmella ammattitaitoisella ja kokeneella asentajalla.

”Vuoden loppuun mennessä valmistuvan laajennuksen myötä saamme kerralla sisään 15-17 yksikköä niiden koosta ja tyypistä riippuen”, valottaa Lehtimäki rakennustyön laajuutta. Laajennusosaan sijoitetaan myös pikahuoltoruutu nopeasti tehtäviä töitä varten. Uudet ja aikaisempaa suuremmat tilat mahdollistavat myös kooltaan suuremman varaosavaraston, jonka turvin niin Hiab-kappaletavaranosturit, Multilift-vaihtolavalaitteet, Moffett-ajoneuvotrukit kuin Focolift ja Zepro-takalaitanostimetkin saadaan takaisin tien päälle. Lehtimäen mukaan tiloissa olevan laitekannan avulla voidaan tehdä mittavampiakin rakennus- ja korjaustöitä, sillä ammattitaitoisen henkilökunnan turvana on niin levyleikkuri, kanttikone kuin sorvikin. Näyttävää pintaa taasen saadaan aikaan omalla hiekkapuhallushallilla sekä maalaamolla. Hallista löytyy myös dynamometri, joten koko perävaunu vetosilmukasta aina viimeiseen kumipuskimeen saakka voidaan huolta aja korjata yhdessä pisteessä. Lehtimäen mukaan toimipisteellä on jo nyt varsin vakiintunut asema Focoliftin huolloissa ja korjauksissa, mikä helpottaa omalta osaltaan Cargotecin muilla tuotteilla työskentelevien asiakkaiden palvelemista. Ammattitaitoisen ja motivoituneen henkilöstön lisäksi VAK:n toimipisteen etuna on pitkä aukioloaika, jota pyritään syksyn aikana kasvattamaan entisestään.

”Tällä hetkellä palvelemme asiakaskuntaa 7.30-21.00 välisenä aikana, joskin tavoitteemme on pitää ovet avoinna aamukuudesta iltakymmeneen”, valottaa Lehtimäki lähitulevaisuutta. Aukioloajan venyttämistä aamun tunteihin ovat toivoneet varsinkin alueella työskentelevät jakeluautoilijat. Huolto- tai korjaustarve kun ilmenee varsin usein aamun varhaisina tunteina.

 Ari Perttilä

Lue seuraavaksi