Uutiset

Kuljetuskalusto

Alucar kasvattaa tuotantoa ja huoltopalveluita

Jo 35 vuoden ajan Alucar oy on varustanut tiekuljetuskalustoa raakapuun kuljetuksia varten. Kuten yrityksen nimi vihjaa, alumiini on keskeinen, joskaan ei ainut, tuotteiden valmistusmateriaali. Vöyrin Maksamaalta lähtee puuautojen päällirakenteita asennusvalmiina paketteina tai autoon valmiiksi asennettuina ympäri maailman.

Valmiita autoja luovutettavaksi. Valkoinen Volvo lähtee Iso-Britanniaan, ja punainen Scania aloittaa suomalaisen liikennöitsijän palveluksessa. Alucarilla on havaittu, että kolmeakseliset puuautot ovat kasvattaneet suosiotaan myös kotimaan markkinoilla.

Metsäteollisuuden merkittävät investoinnit ovat lisänneet raakapuukuljetusten tarvetta kotimaassa, kulkeehan valtaosa puusta teollisuuteen autokuljetuksina. Lisääntynyt kuljetusten tarve näkyy myös kasvaneena kysyntänä puukuljetuksiin päällirakenteita valmistavalla Alucarilla. Myös vienti on vetänyt hyvin. Alucar onkin panostanut merkittävästi tuotannon tehokkuuden ja kapasiteetin lisäämiseen.

Uutta tilaa

Marcus Peth (vas.), Julius Närvä ja Anssi Alasaari toteavat uuden huoltohallin parantavan huoltopalveluiden palvelutasoa. Lisätilasta hyötyy myös tuotanto, kun loppukokoonpanosta ei tarvitse järjestää tilaa huoltoja varten.

Viime vuonna Alucarin tehdasrakennusta laajennettiin lisäosalla, josta muodostui 54 metriä pitkä ja 10 metriä leveä läpiajettava halli. Hallia käytetään ensisijaisesti päällirakenteiden huoltotilana, mutta se toimii tilanteen mukaan tarvittaessa myös asennustilana. Hallista voidaan erottaa osa pesutilaksi, jossa huoltoon tulevaa autoa voidaan tarvittaessa ensin puhdistaa.

”Aiemmin jouduimme usein ajamaan asennuksessa olevan auton tilapäisesti ulos, jotta saimme tilaa huoltoon tulevalle autolle. Nyt huoltotoimet voidaan tehdä omassa hallissaan, eikä päällirakenteiden asennuksiin tule ikäviä keskeytyksiä”, sanoo Alucarin myyjä, Julius Närvä.

Valoisassa huoltohallissa onnistuvat huoltotyöt nopeasti ja joustavasti. Sähköasentaja Kent Östman korjaa nosturin sähköliittimeen tullutta vikaa.

Huoltohallissa voidaan tehdä myös nosturiasennuksia aiempaa laajemmin. Närvän mukaan yhä useammin nosturi ja auto uusitaan samaan aikaan, mikä on yhteensopivuuden kannalta pelkästään positiivinen asia.

Vientiä laajalle

Alucar on tunnettu tuotemerkki jo hyvin laajalti, sillä vientiä on noin 30:een maahan. Toimitusjohtaja Anssi Alasaaren mukaan tärkeimmät vientikohteet ovat Pohjoismaat, Baltian maat, Venäjä, Saksa, Ranska ja Iso-Britannia.

”Liikevaihdosta viennin osuus on yli 65 prosenttia, ja toimitamme varusteita oikeastaan kaikkialle, missä puuta kuljetetaan katkottuna, aina Japania ja Kanadaa myöden. Hiljattain meillä kävi uusiseelantilaisia vieraita ja he olivat kovasti kiinnostuneita Alucarin tuotteista”, Alasaari sanoo. Hän kertoo, että Pohjoismaiden ulkopuolelta tulevia vieraita kiinnostavat erityisesti suomalaisten raskaat yhdistelmät ja niiden käyttö.

Kotimaan kaupalla tärkeä merkitys

Närvä ja kollegansa Marcus Peth ovat yhtä mieltä siitä, että suomalaiset olosuhteet ovat kaikkein vaativimmat, missä Alucarin pankkoja, apurunkoja, nosturitelineitä ja muita tuotteita käytetään.

”Kotimaan markkinat ovat tärkeitä myös tuotekehityksen kannalta. Jos tuote toimii ja kestää näissä olosuhteissa, ongelmia ei tule muuallakaan”, Peth kertoo.

”Viime vuosina ollaan siirrytty yhä enemmän tuotemyynnistä ratkaisujen myyntiin. Asiakkaamme haluavat hyvin vahvasti räätälöityjä ratkaisuja tehostaakseen omaa liiketoimintaansa. Jokainen toimitus suunnitellaan hyvin huolellisesti erikseen, ja onnistuneen lopputuloksen kannalta Juliuksen ja Marcuksen rooli on hyvin tärkeä”, Anssi Alasaari sanoo. ”Heidän työnsä on paljon enemmän kuin pelkkää myyntiä. Se on suunnittelua ja ratkaisujen löytämistä, jossa tietenkin tuotekehitys on tukena.”

Taistelua liukkautta vastaan

Tienpinnan liukkaus on autonkuljettajan sinnikäs talvipäivien vastus. Vetopyörän pidon menetys väärässä paikassa johtaa usein harmitukseen, ajanhukkaan ja joskus merkittäviinkin aineellisiin vahinkoihin. Alucarin uusi Icefighter-hiekoitinlaite on nimensä mukaisesti tehokas taistelija jäätä ja liukkautta vastaan.

Icefighter on Alucarin uusi hiekoitin. Sitä on saatavana kahta eri kokoa. Ulkopuolelta tapahtuvan akselin voitelun lisäksi muita huoltotoimenpiteitä ei tarvita. Icefighter on helppo täyttää viistetyn yläkannen ansiosta. Asentaja Roger Östman antaa tyylinäytteen.

Täysin uusi hiekoitin on saatavana 55- ja 90-litraisina malleina, joista pienempi sopii asennettavaksi myös teliväliin. Icefighterin käyttömoottori on suojassa hiekoittimen sisällä, ja se saa käyttöjännitteen soft start -ohjauksella, mikä estää virtapiikit sähköjärjestelmässä. Icefighter on lähes huoltovapaa ja aiempaan verrattuna asennusaika on huomattavasti lyhyempi.

Vahvistusta varaosamyyntiin

Johnny Granholm on nimitetty Alucarin varaosamyyjäksi. Hänen kauttaan hoituvat kaikki Alucar-tuotteitten varaosatarpeet. Aiempi työskentely tuotannossa takaa hyvän tuotetuntemuksen.

Alucarilla varaosamyynti on kuulunut tähän saakka myyjien tehtäviin. Myyjät kuitenkin ovat paljon liikkeellä, joten aina heillä ei ole ollut käytettävissä ajantasaista tietoa kysytyn varaosan tai tarvikkeen varastotilanteesta.

Entistä paremman palvelutason takaamiseksi Johnny Granholm on nimetty varaosamyyjäksi hoitamaan varaosien myyntiä ja logistiikkaa. Hän työskentelee Maksamaan tehtaan laajennetussa osavarastossa, ja hänen puoleensa voi kääntyä varaosatarpeen yllättäessä. Granholm siirtyy varaosamyyntiin tuotannon tehtävistä, joten tuotteet ovat hänelle ennestään tuttuja.

Juhlaa ja mestareita

Alucar täyttää tänä vuonna 35 vuotta. Kolmen pohjalaisen liikemiehen, Seppo Ala-Kutsin, Erik Norrasin ja Tarmo Pajuluoman perustama yhtiö on vuodesta 2000 lähtien ollut osa ruotsalaista Extendo-konsernia. Yhtiö työllistää noin 55 henkilöä, mutta tätä kirjoitettaessa Alucarilla on useita työpaikkoja avoinna. Opin polulla oleville lukijoillemme korostettakoon, että haussa on myös kesätyötekijöitä.

Puunkuormaajamestari 2019 -kilpailun finaali järjestetään yhdessä Alucarin 35-vuotisjuhlan kanssa kesäkuun 15. päivä. Marcus Pethin takana oleva piha-alue muuttuu finaalipäivään mennessä asianmukaiseksi kilpailuareenaksi.

35-vuotiasta Alucaria juhlitaan lähes yhtä pitkän historian omaavan Puukuormaajamestari-kilpailun finaalin merkeissä. Puunkuormaajamestari 2019 selviää nimittäin Alucarin piha-alueella kesäkuun 15. päivänä kilpailtavassa finaalissa. Juhlapäivän aikana Alucarilla on yleisölle avoimet ovet. Puukuormaajamestari-kilpailun ohella on muutakin ohjelmaa, kuten kalustonäyttely.

Lue seuraavaksi