Uutiset

Kuljetuskalusto

Ajokone Oy – 30 vuotta autoalan parissa

Nelostien välittömässä läheisyydessä Pihtiputaalla sijaitseva Pihtiputaan Ajokonekorjaamo Oy on palvellut kuljetusalaa jo kolmen vuosikymmenen ajan. Huolloista ja korjauksista alkanut toiminta on sittemmin laajentunut niin päällirakenteiden valmistukseen kuin perävaunuihin tehtäviin muutostöihinkin. Merkkipäivää vietettiin työn merkeissä, soppaa nauttien.

Pihtiputaan Ajokonekorjaamo Oy:n perustamisen aikaan vuonna 1984 oli maailma tyystin erilainen kuin tänään erityisesti autojen huollon ja korjaamisen saralla. Keijo Mikkosen, Seppo Tapperin ja Tenho Partasen perustama yritys jatkaa kuitenkin toiminnan alkumetreillä valitulla kaistalla, kuljetusalaa palvellen.

”Aluksi toiminnan kulmakivinä olivat raskaan kaluston huollot ja korjaustyöt. Niistä toiminta laajeni päällirakenteiden valmistukseen ja akselimuutostöihin jo 1980-luvulla, jolloin kokonaismassoja korotettiin edellisen kerran”, summaa toimintaa tänään luotsaava Markku Pihlajamäki merkkipäivänä vietettyjen avointen ovien aikaan Pihtiputaalla.

Kolmen vuosikymmenen ikään yltänyt yritys tunnetaan tänään varsinkin valmistamistaan metsäkonelaveteista. Pihlajamäen mukaan konelavetteja on rakennettu kaiken aikaa, joskin markkinoista otettiin tukevampi ote kymmenkunta vuotta sitten, jolloin päällirakennetyöt siirrettiin omaan konepajarakennukseen.

Kaikki palvelut samasta pihasta

Pihlajamäen mukaan konelavetteja rakennetaan nykyisin 15-20 kappaleen vuosivauhdilla, muita päällirakenne- ja muutostöitä tehdään samalla tahdilla, joten konepajan puolella kalustoa valmistuu likimain yhden kappaleen viikkotahdilla.

”Todellisuus on kuitenkin tyystin toisenlainen, sillä välillä tehdään kestoltaan parin päivän juttuja, välillä työn alla on pidempikestoisia projekteja”, summaa Pihlajamäki työtehtävien monipuolisuutta. Tällä hetkellä suosituimmat työt liittyvät paljolti alustaan ja akseleihin tehtäviin muutostöihin.

”Kokonaismassauudistuksen vanavedessä varsinkin perävaunujen telittämisiä tehdään tasaiseen tahtiin”, kertoo Pihlajamäki.

Autojen ja perävaunujen parissa koko historiansa ajan toimineessa yrityksessä astuttiin uudelle aikakaudelle parisen vuotta sitten. Korjaamotilojen laajennuksen myötä samasta kiinteistöstä on tarjottu myös katsastuspalveluita.

”Me hoidamme katsastukseen liittyvät jarrusovitukset, varsinaisen katsastuksen hoitaa tiloissamme toimiva Savarin Katsastus, jolla on toimintaa myös Ylivieskassa ja Haapavedellä”, kertoo Pihlajamäki palveluvalikoiman laajentumisesta.

Helppo poiketa

Pihtiputaan Ajokonekorjaamon toimialue on vuosikymmenten saatossa laajentunut lähialueilta maanlaajuiseksi. Huolloissa ja korjauksissa sekä varaosamyynnissä korostuu lähialueiden merkitys, mutta päällirakennetöissä ja konelaveteissa markkina-alue ulottuu läpi Suomen aina pohjoisinta kolkkaa myöden.

Pihlajamäen mukaan tonttia sivuavan nelostien merkitys korostuu lähinnä hyvissä liikenneyhteyksissä.

”Meille on erittäin helppo tulla kaikkialta Suomesta, mutta ohikulkuliikenteen merkitys kassavirralle on varsin olematon. Ohikulkuliikenne poikkeaa meillä lähinnä äkillistä apua vaativien töiden yhteydessä”, valottaa Pihlajamäki korjaamon tiloja esitellessään.

Merkkiriippumattomaan huoltamiseen ja korjaamiseen liittyvä toiminta on viime vuosien aikana saanut ylleen harmaita pilviä, sillä iso osa autoihin tehtävistä töistä vaatisi merkkikohtaisia testilaitteita. Pihlajamäen mukaan riippumattoman korjaamotoiminnan tulevaisuus näyttääkin verrattain haasteelliselta ajoneuvojen runsaasta elektroniikasta johtuen.

”Katsastustoimintaan liittyvillä palveluilla ja päällirakenteilla sen sijaan on erittäin valoisa tulevaisuus”, summaa Pihtiputaan Ajokonekorjaamo Oy:n toimitusjohtaja Markku Pihlajamäki merkkipäivän kääntyessä iltaan.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi