Uutiset

Kuljetuskalusto

63. IAA Nutzfahrzeuge Hannover – Hyötyjä hybridillä, kuria koulutuksella

Maailman hyötyajoneuvoalan toimijat kokoontuivat jälleen Hannoverin messukeskuksessa kahden vuoden välein järjestettävään alan päätapahtumaan. Edelliset messut syksyllä 2008 ajoittuivat hetkeen, jolloin maailma valahti äkkiarvaamattomaan taantumaan. Tällä kertaa messujen avajaisissa nähtiin enemmänkin myönteisiä merkkejä, sillä monen positiivisen tekijän summana hyötyautokauppa on lähtenyt jälleen nousujohteiselle uralle.

Autotehtaat kautta linjan ovat kutsuneet lomautettuja työntekijöitä takaisin työhön – valmistamaan autoja, joiden kysyntä etenkin Länsi-Euroopassa, Etelä-Amerikassa ja Aasiassa on kasvussa. Automyynnin lisäksi kysyntä jälkimarkkinoilla on yllättänyt monen toimijan myönteisellä tavalla. Varaosien, huoltopalveluiden ja renkaiden myyntimäärät ovat lisääntyneet odotettua nopeammin, mikä kertoo kuljetusmäärien kasvusta.

Hannoverin messukeskuksen 12 hallia yhdessä laajahkon ulkoalueen kanssa tarjosivat varsin tukevan kattauksen auto- ja kuljetusalan nykytilaa. Tuotteitaan ja palveluitaan esitteli messuilla 1731 näytteilleasettajaa, mikä on reilut kymmenkunta prosenttia edelliskertaa vähemmän.  Suurin osa näytteilleasettajista oli luonnollisesti Saksasta, mutta Suomikin oli edustettuna reilun kymmenen yrityksen turvin. Messualueen kokonaispinta-alaksi kerrottiin 224 000 neliömetriä, joten pikaisen aikataulun turvin ei messuamaan kannattanut lähteä.

Syksyn messut ovat aikaa, jolloin palkitaan tulevan vuoden merkittäviä ajoneuvouutuuksia. Vuoden kuorma-auto 2011-tittelin nappasi tällä kertaa Mercedes-Benz Atego-mallistollaan jättäen varjoonsa toiseksi tulleen Volvo FMX:n ja kolmannelle sijalle jätetyn Scania V8-malliston.

Vuoden pakettiauto 2011 on nyt jo suomalaismarkkinoillekin laskeutunut Fiat Doblò, joka peittosi kilpailussa kaksikko Renault Masterin ja Opel Movanon sekä uudistuneen Mercedes Viton. Ensimmäistä kertaa palkittiin myös Vuoden pick-up 2011 ja arvonimeä ensimmäisen vuoden ajan saa kunnian kantaa Volkswagen Amarok. Tätä palkintoa ei ole tarkoitus jakaa joka vuosi, vaan se tullaan antamaan vain tarpeen mukaan. Raati kuitenkin katsoi, että tämä uusi palkinto on tarpeellinen, koska pick-up -autot eroavat tavallisista pakettiautoista niin paljon, että pakettiautojen arvostelukriteerit eivät kohtele niitä tasa-arvoisesti.

Bussipuolella vuoden 2011 linja-autoksi valittiin matalalattiainen kaupunkibussi VDL Citea.

Juha Kuusjärvi, Miika Nyrö, Ari Perttilä

Lue koko artikkeli oheisesta pdf-tiedostosta:

Lue seuraavaksi