Uutiset

Autot

Yrityksen työkalu ja edustusauto – Dodge Ram 2500 Quad Cab SLT 6,7 turbodiesel 4×4

Ulkoapäin Dodge Ram 2500 Quad Cab on melko massiivisen näköinen. Kookasta keulaa koristaa valtava kromikehyksinen maski ja korkea kromipuskuri. Valot on integroitu sumuvaloja lukuun ottamatta kaikki saman lasin alle. Ovet Dodgessa avautuvat normaalisti, kun joissakin jenkkimalleissa takaovet avautuvat edestä. Takaovet ovat kuitenkin hieman lyhyemmät. Autoon noustessa tai sieltä poistuttaessa jäi hieman kaipaamaan astinlautaa, koska auto on korkea. Isot renkaat ja näyttävät alumiinivanteet isoine keskiöineen lisäsivät osaltaan auton näyttävyyttä. Takalaita on sen verran massiivinen, että sitä pitää melkein käsitellä kaksinkäsin. Takapuskurin alla on irrotettava vetokoukku ja amerikkalainen sähköpistoke.

Tehokkaampi moottori

Uudessa Dodge Ramissa on aikaisempaa isompi ja tehokkaampi Cumminsin 6,7-litrainen, 6-sylinterinen turbodiesel, jossa on tehoa huimat 351 hevosvoimaa (258 kW) ja vääntöä 881 Nm. Edellisessä 5,9-litraisessa versiossa tehoa oli vakiona 250 hevosvoimaa ja vääntöä 620 Nm. Uusi moottori on varustettu Boschin common rail –ruiskutujärjestelmällä ja muuttuvageometrisella turbolla. Päästövaatimukset Dodgessa on hoidettu EGR:llä (pakokaasujen kierrätyksellä) ja partikkelisuodattimella, josta auton takaluukussa kertoo teksti Bluetec Diesel. Ajossa moottori vääntää hyvin jo matalilta kierroksilta eikä missään kohtaa tunnu, että voimaa ei olisi riittävästi. Myös moottorin kuorma-automainen käyntiääni on aikaisempaa hiljaisempi, mistä muutoksesta voidaan olla kahta eri mieltä, koska voimakas käyntiääni tuo ajamiseen tietyn ”fiiliksen”. Tasaisen ja taloudellisen kulun moottoritiellä antaa ohjauspyörästä toimiva vakionopeussäädin.

Uudistunut voimalinja

Myös voimalinja on muuttunut parempaan suuntaan. Aikaisempi 4-portainen automaattivaihteisto on korvattu 6-portaisella 68RFE-automaattivaihteistolla, joka vaihtaa todella pehmeästi. Vaihteistossa on myös käsivalintamahdollisuus, mikä toimii vaihdevivun sivussa olevasta +/- -napista. Kytkettävä neliveto poikkeaa aikaisemmasta siten, että nelivedon vaihdevipu on vaihtunut sähköiseen kytkimeen, jossa on kolme asentoa; takaveto, nopea neliveto ja alennusvaihteistolla toteutettu hidas neliveto. Vedettäessä perävaunua tai hinattaessa vaikkapa toista ajoneuvoa on vaihteistoon aktivoitavissa vaihdevivun päässä olevalla painonapilla (tow/haul) perävaununveto- sekä hinausohjelma. Vaikka Dodgen pienin välityssuhde on 6.29:1, niin maastossa ajettaessa se tuntui vielä aavistuksen isolta. Automaattivaihteisto ja hyvä alavääntö antavat kuitenkin siinä suhteessa melkoisesti anteeksi.

Monipuolisesti varusteltu

Dodge Ramia saa viidellä erilaisella varustetasolla: ST, SXT, SLT, TRX, Sport ja Laramie. Koeajamamme auto oli varustukseltaan SLT, johon kuuluu muun muassa sähkötoimiset ikkunat, sähkösäätöiset peilit, keskuslukitus kauko-ohjauksella, vakionopeussäädin muistilla, manuaali-ilmastointi, ajotietokone, sähkösäätöinen kuljettajanistuin, nahkainen monitoimiohjauspyörä ja Infinity cd –audiojärjestelmä. Dodge Ramin sisätilat ovat todella hyvät, hyvä ajoasento löytyy helposti kuljettajanistuimen monipuolisten sähkötoimisten säätöjen ja ohjauspyörän säätömahdollisuuksien avulla. Takapenkilläkin on tilaa kolmelle normaalikokoiselle aikuiselle ja tarvittaessa Dodge Ramin saa myös vielä isommalla Mega-ohjaamolla. Säilytystilaa Dodgessa on myös riittävästi, sitä on kojelaudassa, mukaan lukien reilut juomapullotelineet, etuovissa sekä keskimmäisen etuistuimen selkänojan ja istuinosan sisällä. Ohjaamon takaosaan saadaan tarvittaessa tilaa kääntämällä 60/40-suhteessa taittuvat istuinosat ylös ja taittelemalla istuinten alla olevat levyt sileäksi pohjaksi.

Dodgen pysähtymisestä vastaa ABS-levyjarrut kaikissa pyörissä sekä pienemmästä hidastuksesta kaasupolkimeen integroitu pakokaasujarru, jonka saa päälle ja pois kojelaudassa olevasta napista. Pysäköintijarru toimii entiseen malliin polkimella ja vapautuu käsikahvalla. Turvallisuutta tuovat etuturvatyynyt ja kolmipisteturvavyöt, jotka edessä ovat varustetut korkeussäädöllä.

Dodge Ram 2500 Quad Cab SLT 6,7 turbodiesel 4×4

Tekniset tiedot:

Moottori Cummins, 6,7-litrainen, suora 6-sylinterinen

common rail –turbodiesel

Teho 351 hv (258 kW)

Vääntö 881 Nm

Voimansiirto 6-portainen automaattivaihteisto, alennusvaihteisto ja

kytkettävä neliveto

Henkilöluku 5

Kokonaismassa 3992 kg

Hyötykuorma 935 kg

Vetokyky 3969 kg

Pituus / leveys 5780 / 2030 mm

Akseliväli 3570 mm

Maavara 188 mm

Lavan mitat p/l/k 1940 /1680 / 510 mm

Tankki 132,5 l

Renkaat 265/70 R17

Hinta 59900 € (Tampereen AutoCenter Oy)

www.autocenter.fi

Tampereen AutoCenter Oy

Vuodesta 2002 alkaen Tampereen Lakalaivassa, Asentajankatu 3:ssa toiminut Tampereen AutoCenter on monipuolinen auto-, moottoripyörä- ja veneliike. Yrityksen voidaan sanoa keskittyneen vähänkäytettyihin sekä uusiin erikoisautoihin, uusiin ja käytettyihin japanilaisiin moottoripyöriin sekä tehokkaisiin veneisiin ja vesiskoottereihin. Yksi tärkeä osa AutoCenterin toimintaa on tietynlaisen auton etsiminen asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan joko Suomesta, Euroopasta tai USA:sta. Tämän mahdollistaa AutoCenterin useat yhteistyökumppanit maailmalla.

Tampereen AutoCenter on siis täyden palvelun autotalo, sieltä asiakas saa haluamansa auton, moottoripyörän tai veneen ja siihen tarvittavat erilaiset rahoitusmuodot ja vakuutukset sekä tarvittaessa viiden vuoden ostoturvan alle kymmenen vuotta vanhoihin autoihin.

Kuuden automyynnin ammattilaisen myötä Tampereen AutoCenterissä vaihtaa vuosittain noin 800 sataa ajoneuvoa omistajaa ja siten tälle vuodelle on budjetoitu noin 17 M€ liikevaihto.

Kevyt Kuljetuskalusto

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi