Uutiset

Autot

Ympäristöystävällistä henkilökuljetusta edulliseen hintaan – Volkswagen Multivan BlueMotion

Volkswagen Multivan Blue­Motionia suunniteltaessa päähuomion sai taloudellisuus ja puhdas teknologia. Tavoitteessa on onnistuttu loistavasti, mistä kertoo poltto­aineen yhdistetty kulutus 6,4 litraa satasella ja hiilidioksidipäästölukema 169 grammaa kilometrillä. Näihin luokkansa parhaimpiin arvoihin on päästy Volkswagenin edistyksellisen teknologian avulla.

Volkswagenin keulassa ja takana komeileva BlueMotion-logo on merkki hyvin taloudellisesta kulkupelistä. Taloudellisuus on saavutettu hyödyntämällä useita eri menetelmiä, kuten jarruenergian talteenottoa, alhaista renkaiden vierintävastusta sekä start/stop-järjestelmää. Jarruenergian talteenottomenetelmässä jarrutuksessa syntynyt liike-energia otetaan talteen ja varastoidaan auton akkuun. Järjestelmä on täysin huomaamaton eikä vaikuta itse jarrutukseen. BlueMotionin renkaisiin on tuotekehityksen avulla saavutettu erittäin matala vierintävastus, minkä ansiosta kulutus laskee vähentäen myös päästöjä.

Taloudellisuutta täydentää start/stop-järjestelmä, joka sammuttaa auton esimerkiksi punaisissa valoissa vaihteen ollessa vapaalla ja kytkinpolkimen yläasennossa. Kun kytkinpoljin painetaan alas, auto käynnistyy uudelleen automaattisesti.  Ympäristöystävällisyyttä lisääviä tekijöitä ovat myös vakionopeudensäädin sekä renkaiden valvontajärjestelmä, joka ilmoittaa liian alhaisista renkaiden ilmanpaineista. Kaikkien järjestelmien valvontaa helpottaa monitoiminäyttö, josta kulutus ja muut tärkeät arvot ovat tarkasti seurattavissa. Näiden kaikkien menetelmien ansiosta esimerkiksi kaksilitraisen TDi-moottorin kulutus on laskenut 0,9 litraa sadalla kilometrillä.

Matkustusmukavuutta ja monipuolisuutta

Multivan on hinnaltaan luokkansa edullisimpia ja kaksilitraisen BlueMotionin saa mukaansa vajaalla
50 000 eurolla. Hintaansa nähden Multivanin varustetaso on korkea ja tavalliseen käyttöön varsin kattava. Multivaneissa on vakiona mukana esimerkiksi ESP-ajovakautusjärjestelmä, hill hold -mäkilähtöavustin, kauko-ohjattu keskuslukitus, sähköpeilit ja -ikkunat sekä korinväriset puskurit, peilikotelot ja ovenkahvat. BlueMotion-malleissa on lisäksi Climatic-ohjaamoilmastointi, sumuvalot, monitoiminäyttö sekä 16 tuuman teräsvanteet. Lisävarusteilla auton saa hiottua juuri omiin tarkoituksiin sopivaksi ja Volkswagenin kattavasta tarjonnasta löytyy varmasti jokaiselle jotain.

Multivanissa on vakiona istuimet neljälle matkustajalle, joten lisävarustelistalta kannattaa ehdottomasti valita kaksi lisäistuinta 1 570 euron lisähintaan. Siten Multivan tarjoaa matkustuspaikan kuudelle henkilölle, joista kolme matkustaa leveällä takapenkillä, kaksi matkustamon etuosassa sijaitsevilla käännettävillä istuimilla ja yksi kuljettajan vieressä.

Matkustamon istuimet on kiinnitetty kiskoihin, joita on lattiassa neljä kappaletta. Kiskojen avulla istuinten siirtäminen tilanteen mukaan on todella nopeaa ja vaivatonta.  Kaksi etummaista matkustamon istuinta ovat käännettäviä yhdellä vivulla ja ne on tarvittaessa helppo irrottaa kokonaan. Tavara­tilan kokoa voidaan kasvattaa helposti siirtämällä takaistuinta eteenpäin. Takaistuinten alaosat ovat avattavia, mikä antaa runsaasti tilaa pitkälle tavaralle istuimia irrottamatta. Lisävarusteena on saatavana taittuva matkustamon pöytä paperitöitä varten. Istuinten Dessin Milan-verhoilussa on vaihtoehtoja ja itse auton väri on valittavissa 12 eri vaihtoehdosta.

Järkivaihtoehto käytännön töihin

Ulkonäöltään volkkarimaisen edustava Multivan BlueMotion 1+6-paikkainen versio koeajettiin Suomen syksyisillä teillä. Metalliväri, korinväriset peilit, puskurit ja ovenkahvat luovat tyylikkyyttä ja isot ikkunat osoittavat käyttötarkoituksen. Pienet BlueMotion-logot edessä ja takana kertovat taloudellisuudesta ja kokonaisuutena auton ulkonäkö on silmää miellyttävä.

Ohjaamossa on kaikki hallintalaitteet paikoillaan eikä ikäviä yllätyksiä tule. Kuljettajan istuimen säädöt ovat riittävät ja isompikin kuljettaja löytää mieleisensä ajoasennon. Kolmipuolainen ohjauspyörä on tyylikäs ja siitä saa mukavan tuntuman. Hallintalaitteet ovat odotetuissa paikoissa eikä mitään tarvitse hakea tai kurotella. Mittaristo on selkeä ja sen keskellä sijaitseva monitoiminäyttö antaa monipuolisesti tietoa ajoneuvon toiminnoista. Tärkein informaatio tulee näytöllä varmasti huomatuksi. Multivan on suunniteltu ammattimaiseen käyttöön, mikä näkyy esimerkiksi riittävinä säilytyslokeroina sekä muki­telineinä ja myös paperidokumenteille löytyy omat paikkansa.

Multivanin konehuoneesta löytyy kaksilitrainen 84-kilowattinen TDi-moottori, joka osoittautui riittävän tehokkaaksi sekä väännöltään että nopeudeltaan niin moottoriteillä kuin metsäautoteilläkin. Vaihteistona on viisiportainen manuaali, joka toimii moitteetta vaihdevälien ollessa sopivia monipuoliseen käyttöön. Moottorin lämmettyä käyttöön tuleva start/stop-järjestelmä osoittautui virkeäksi eikä se lisää jalkoihin jäämisen vaaraa liikennevaloista lähdettäessä. Kaiken kaikkiaan Multivan tarjoaa kuljettajalle moitteettomasti toimivan ja yllätyksettömän ajokokonaisuuden.

Matkustamo ei koreile ulko­näöllään, sillä asiallisuus ja toimivuus ovat menneet luksuksen edelle, mikä auton hinnan huomioon ottaen on ymmärrettävää. Hieman kovilta näyttävät istuimet osoittautuvat ajossa erittäin miellyttäviksi ja pitkälläkään matkalla matkustajan paikat eivät niissä pääse puutumaan. Myös lapsimatkustajat saavat istuimissa mukavan asennon ja etummaisten istuinten kääntömahdollisuus näyttää tärkeytensä haluttaessa maisemiin vaihtelua. Matkustamon valaistus saa sekin kiitosta ja isot matalalle laskeutuvat ikkunat tarjoavat hyvät näköalat myös pienimmille matkustajille.

Volkswagen Multivan BlueMotion on todella älykäs vaihtoehto monipuolista autoa tarvitsevalle. Sen edullinen hinta, ympäristöystävällisyys ja taloudellisuus lyövät sopuisasti kättä riittävän tehokkuuden kanssa. Multivan BlueMotion täyttää henkilökuljetustarpeet loistavasti, kun ei tarvita ylellisyyttä. Matkustamon istuinten poistamisen jälkeen ajokki tarjoaa myös hyvän mahdollisuuden tavarankuljetuksiin, sillä tilaa löytyy komeat 4 300 litraa.

Lue seuraavaksi