Uutiset

Autot

Yaran Air1 dieselmoottoreiden parhaaksi

Valkeakoskella sijaitsevan Yaran Air1:n tuotantolaitoksen kapasiteetti riittää koko Suomen AdBlue-tarpeen kattamiseen. Tehokas Moveren ja Kaukokiidon jakeluketju takaa nopeat toimitukset joka puolelle maatamme.

Diesel kuorma-autojen ja työkoneiden määrä jatkaa Euroopassa tasaista kasvuaan. Lisäksi SCR-teknologiaa (AdBlue) käyttävien henkilö- ja pakettiautojen määrän arvioidaan kasvavan vuoteen 2031 mennessä noin 65 miljoonaan. SCR-järjestelmässä typen oksidit muutetaan AdBlue-lisäaineen avulla katalysaattorissa vesihöyryksi sekä vaarattomaksi puhtaaksi typeksi. SCR-järjestelmässä lisäaineen laadukkuus sekä puhtaus ovat ensiarvoisen tärkeitä, ja käyttämällä Yaran kehittämää Air1 AdBlue-liuosta autoilija voi olla täysin varma sekä moottorin hyvinvoinnista että ilman puhtauden optimoinnista.

Yara on lannoitteiden, kemikaalien sekä ympäristönsuojelutuotteiden edelläkävijä, joka työllistää maailmanlaajuisesti yli 16 000 henkilöä. Suomessa Yaralla työskentelee yli tuhat alan ammattilaista viidellä eri paikkakunnalla. Teknisen tuotekehityksen merkitys on Yaralla ollut aina todella merkittävä ja esimerkiksi Air1 AdBlue-liuoksen taustalla on vuonna 2005 aloitettu mittava panostus tutkimukseen ja testaamiseen. Oman laboratorion toiminta on erittäin nykyaikaista ja toiminnan tarkkuudesta kertoo jokaisen tuotantoerän perusteellinen analysointi ennen sen markkinoille toimittamista.

Yaran tuotepäällikkö Sami Ruisma tietää Air1-liuoksen vastaavan moottoriteknologian nopeaan kehitykseen. Ympäristön puhtauden lisäksi asiakas hyötyy liuoksen käytöstä esimerkiksi tiukoissa kilpailutustilanteissa.

AdBlue – puhdasta laatua

AdBlue on VDA:n eli saksalaisen autonvalmistajien kattojärjestön rekisteröimä tuotemerkki ja Yaran valmistama Air1 on alan tiukkojen laatustandardien mukainen tuote. ”AdBlue on puhdas urean vesiliuos ja sitä ei ole luokiteltu vaaralliseksi aineeksi. Näin sen varastointi on helppoa, kunhan muistaa välttää auringonvaloa ja huomioi puolentoista vuoden säilyvyyden. Asiakkaille onkin tarjolla laaja valikoima eri kokoluokan Air1-säiliöitä ja kulutuksen mukaan voi valita jopa 5000 litran bulkkisäiliön, 1000 litran IBC-kontin, 200 litran tynnyrin tai 20 ja 10 litran kanisterien välillä. Henkilö- ja pakettiautopuolella taas useimmiten riittää näppärän 3,5 litran pussin hankkiminen. Myöskään Suomen vaihtelevat olosuhteet eivät aiheuta AdBluelle ongelmia, sillä autojen sekä koneiden lisäainesäiliöt ovat lämmitettyjä ja AdBlue on täysin käyttökelpoista parissa minuutissa ”, kertoo Yaran tuotepäällikkö Sami Ruisma.

”Aina ei lisäystä tarvitse suorittaa kotona tai työkohteessa, sillä AdBlue-tankkauspisteiden määrä on lisääntynyt tasaisesti ja tällä hetkellä maassamme on raskaalle ammattiliikenteelle noin 350 tankkauspistettä. Myös henkilö- ja pakettiautopuolella AdBlue-tankkauspisteiden määrä on lähtenyt kasvuun ja lisäainetankkauksen saa suoritettua noin 15 huoltamolla lähinnä pääkaupunkiseudulla ja isoimmissa kaupungeissa”, Ruisma lisää.

AdBlue kehittyy maailman mukana

AdBlue-aineen käyttö sekä Suomessa että Euroopassa noin 15 prosentin vuotuisessa kasvussa. Yaran Air1-lisäaineen avulla uusimmatkin Euro- ja Stage-luokan päästövaatimukset on helppo täyttää, mikä on nykyään esimerkiksi kilpailutuksissa hyvin oleellista. ”Ympäristönsuojelun merkityksen kasvaessa on varmaa, että alan direktiivit tulevat vain kiristymään entisestään, mutta Yaran teknisen kehitystyön kautta voi olla varma vaatimusten täyttämisestä myös tulevien sääntöjen aikana. Diesel-moottorien kehitys ja puhtaus paranee jatkossa entisestään, ja AdBlue tulee näyttämään entistäkin merkittävämpään roolia alalla. Mielenkiintoista on seurata myös ns. savupiipputeollisuuden ja erityisesti laivaliikenteen päästömääriä, sillä alan toimintaan tullaan varmuudella kiinnittämään jatkossa enemmän huomiota”, korostaa Ruisma.

RMK Liikenne-Trans on teknisen kehityksen kärjessä kulkeva harjavalalainen kuljetusyritys. Yhtiön ajoneuvot ovat Euro 6 -luokkaa ja moitteeton toimintakyky varmistetaan Yaran puhtaan Air1 AdBlue-liuoksen avulla.

RMK Liikenne-Trans vastaa nykyajan vaatimuksiin

Hyvänä esimerkkinä Yaran Air1-liuoksen hyödyntämisestä toimii harjavaltalainen RMK Liikenne-Trans. Yritys on vuonna 1997 perustettu kuljetusyritys ja se on tunnettu laadukkuudesta niin palveluissaan kuin kuljetuskalustossaan. RMK Liikenne-Trans on monien muiden suomalaisten kuljetusyritysten tavoin pärjännyt tiukasti kilpailulla alalla muuttamalla toimintatapoja nopeasti ja uusien tekniikoiden sujuvalla käyttöönotolla. ”Kuljetusala on rajusti verotettua ja taloudellinen pärjääminen vaatii paljon. Ristiriitoja syntyy, kun autokannan pitäisi uudistua, mutta samalla muut taloudellisen kehityksen mahdollisuudet jäävät esimerkiksi byrokratian ja lakimuutosten alle. ADR-uudistus oli aikanaan askel oikeaan suuntaan, mutta senkin tuomat hyödyt ovat nopeasti jääneet muiden muutosten varjoon”, kertoo RMK Liikenne-Transin Riku Ketonen.

Kaavakuva selkeyttää SCR-teknologian käyttöä dieselmoottoreissa. AdBlue ruiskutetaan pakoputkeen moottorin ja SCR-katalysaattorin väliin, missä AdBlue muuttuu lämmön vaikutuksesta ammoniakiksi ja hiilidioksidiksi. Pakokaasun haitalliset typen oksidit reagoivat katalysaattorissa ammoniakin kanssa ja muuttuvat puhtaaksi typeksi ja vedeksi, mitkä poistuvat ilmaan höyrynä.

Yrityksen kalustoon kuuluu kuusi säiliöautoa sekä neljä puoliperävaunuyhdistelmää, ja kaikki autot vastaavat Euro 6-luokan vaatimuksiin AdBluen avulla. ”AdBluen käyttö toimii osoituksena sitoutumisestamme luontoa säästäviin teknologioihin ja vahvasta panostuksesta tulevaisuuden puhtauteen. Meillä on toimipisteessämme 5000 litran AdBlue-bulkkisäiliö, josta täytöt pääasiassa suoritetaan. Säiliö riittää noin kuukauden ajoihin ja koska toimimme myös itse Yaran AdBlue-kuljetuksissa kahdella autolla, on täyttö aina helppo ajoittaa. Yaran Air1 on laadultaan huippuluokkaa ja liuoksen käytössä ei ole ilmennyt mitään ongelmia. Air1 on myös hankintahinnaltaan kohtuullista ja kilpailutuksissa saatu hyöty maksaa hankinnat nopeasti”, korostaa Ketonen.

Lue seuraavaksi