Uutiset

Autot

Volvo Trucks esittelee toisen sähkökuorma-automallinsa: Volvo FE Electric

Volvo Trucksin mallisto laajenee jälleen uudella sähkökuorma-autolla. Kolme viikkoa sitten yhtiö esitteli ensimmäisen täysin sähkökäyttöisen kuorma-auton, Volvo FL Electricin. Volvon uusi FE Electric on suunniteltu raskaampaan kaupunkijakeluun ja jätekuljetuksiin, ja sen kokonaismassa on 27 tonnia. Mallin myynti alkaa Euroopassa vuonna 2019.

”Volvo FE Electric  kuorma-auton myötä meillä on kattava mallisto kaupunkikäyttöön sopivia sähkökuorma-autoja. Samalla otamme jälleen strategisen askeleen eteenpäin työssämme, jossa tavoitteena on kehittää sähköisten kuljetusten kokonaisratkaisu. Tämä luo uudenlaisia yhteistyömahdollisuuksia kaupungeissa, joissa tavoitteena on parantaa ilmanlaatua sekä vähentää liikenteen melua ja liikenneruuhkia. Hyötyajoneuvoilla voidaan nimittäin nyt ajaa aamuvarhain tai iltamyöhään, sillä melua ja pakokaasupäästöjä ei synny”, kertoo Volvo Trucksin toimitusjohtaja Claes Nilsson.

Ensimmäinen Volvo FE Electric on jäteauto, joka otetaan käyttöön alkuvuodesta 2019 Hampurissa, Saksan toiseksi suurimmassa kaupungissa. Siinä on erikoisvalmisteinen päällirakenne, joka on kehitetty yhteistyössä Faunin, Euroopan suurimman päällirakentajan, kanssa.

”Hampurille myönnettiin EU:n Eurooppalainen vihreä pääkaupunki  tunnustus vuonna 2011, ja kaupunki onkin jo pitkään tehnyt menestyksekästä työtä laajalla rintamalla vihreän ja kestävän kaupunkikehityksen edistämiseksi. Työ on ollut ansiokasta myös kuljetussektorilla, sillä Volvon sähkölinja-autoja on jo käytössä kaupungin julkisessa liikenneverkossa. Hankkeen kunnianhimoisuuden ja siitä kertyvän kokemuksen ansiosta Hampuri on meille erittäin mielenkiintoinen kumppani”, kertoo Jonas Odermalm, joka toimii Volvo FL- ja Volvo FE  tuotemallistojen johtajana Volvo Trucksilla.

Hampurin kaupungin puhtaanapitolaitoksen toimitusjohtaja professori, tri Rüdiger Siechau katsoo, että sähkökuorma-autoilla voidaan saavuttaa huomattavia ympäristöhyötyjä kaupunkiympäristössä.

”Tällä hetkellä kaikki 300 perinteistä jäteautoamme tuottavat noin 31 300 kg hiilidioksidipäästöjä vuodessa. Sähkötoiminen jäteauto, jonka akustossa riittää virtaa koko 8–10 tunnin työpäiväksi, on todellinen tekniikan läpimurto. Toinen hyöty on se, että Hampurin puhtaanapitolaitos tuottaa ilmastoneutraalia sähköä, jolla akkuja voidaan ladata”, Siechau sanoo.

Uusi Volvo FE Electric tulee saataville useana eri versiona erityyppisiä kuljetustehtäviä varten. Esimerkiksi Volvon matalalattiamalli helpottaa kulkua ohjaamoon ja antaa kuljettajalle avaran näkyvyyden muuhun liikenteeseen. Myös työympäristön laatu paranee, sillä melutaso on alhainen eikä tärinää synny. Akkukapasiteetti voidaan optimoida yksilöllisiin tarpeisiin, ja akut ladataan sähköverkosta tai pikalatauspisteistä.

”Sähköisten kuljetusten kokonaisratkaisumme on suunniteltu täyttämään kunkin asiakkaan ja kunkin kaupungin yksilölliset tarpeet. Varsinaisten ajoneuvojen lisäksi tarjontaamme kuuluu kaikkea mahdollista reittien analysoinnista huoltoihin ja rahoitukseen eri puolilla Eurooppaa toimivan jälleenmyyjä- ja korjaamoverkoston välityksellä. Teemme myös tiivistä yhteistyötä latausinfrastruktuurin toimittajien kanssa,” Odermalm kertoo.

Faktoja: Volvo Trucksin sähkökuorma-autot

Volvo FE Electric

 • Täysin sähkökäyttöinen kuorma-auto jakeluajoon, jätehuoltoon ja muihin käyttötehtäviin kaupunkiolosuhteissa, kokonaispaino 27 tonnia.
 • Voimansiirtolinja: Kaksi sähkömoottoria, enimmäisteho 370 kW (jatkuva teho 260 kW), Volvon 2-vaihteinen vaihteisto. Sähkömoottorien vääntömomentti enintään 850 Nm. Taka-akselin vääntömomentti enintään 28 kNm.
 • Energiavarastoinnin järjestelmä: Litiumioniakut, 200–300 kWh.
 • Toimintasäde: Jopa 200 km.
 • Lataus: Saatavana on kaksi erilaista latausjärjestelmää. CCS2: suurin latausteho 150 kW (DC). Pienteholataus: suurin latausteho 22 kW (AC).
 • Latausaika: Tyhjästä akusta täyteen varaukseen (300 kWh): CCS2 150 kW, n. 1,5 tuntia, pienteholatauksella n. 10 tuntia.

Volvo FL Electric

 • Täysin sähkökäyttöinen kuorma-auto jakeluajoon, jätehuoltoon ja muihin käyttötehtäviin kaupunkiolosuhteissa, kokonaispaino 16 tonnia.
 • Voimansiirtolinja: Sähkömoottori, enimmäisteho 185 kW (jatkuva teho 130 kW), Volvon 2-vaihteinen vaihteisto. Sähkömoottorin vääntömomentti enintään 425 Nm. Taka-akselin vääntömomentti enintään 16 kNm.
 • Energiavarastoinnin järjestelmä: Litiumioniakut, yht. 100–300 kWh.
 • Toimintasäde: Jopa 300 km.
 • Lataus: Saatavana on kaksi erilaista latausjärjestelmää. CCS2: suurin latausteho 150 kW (DC). Pienteholataus: suurin latausteho 22 kW (AC).
 • Latausaika: Tyhjästä akusta täyteen varaukseen: pikalataus 1–2 tuntia (DC-lataus), yölataus enint. 10 tuntia (AC-lataus) akun enimmäiskapasiteettiin 300 kWh.

Lue seuraavaksi