Uutiset

Autot

Volvo 9700 HD 6×2 B12B 13,8 m New Generation

Turvavarusteiden mittavuus oli esimerkillistä ja bussien rakenteessa ja tekniikassa keskityttiin yhä enemmän sekä vastapuolen suojeluun, että tapaan jolla oman ajoneuvon ohjattavuus säilyy kaikissa tilanteissa. Kun näiden turvallisuusperusteiden lisäksi, valmistusmateriaaleina sekä alustassa että korissa käytettiin ruostumatonta terästä, olikin erinomainen tuote valmiina arkipäivän koitoksiin.

Entinen Volvo Bus Finland Oy ja loppuvuodesta 2008 Carrus Delta Oy:ksi muuttunut tehdas Suomen Liedossa valmistaa kaikki Volvo 9700 mallit. Volvo 9700:a on saatavilla sekä 2-akselisena, jolloin auton kokonaispituudet ovat takamoottorisina joko 12,3 tai 13 metriä tai keskimoottorisena jolloin pituudet ovat 10,4, 12,3, 13 tai 13,5 metriä. Tavaratila vaihtelee 5,5 ja 13 m3 välillä. Kyseisissä vaihtoehdoissa moottorina on aina 12-litrainen voimanpesä. Tämän lisäksi bussia on saatavana 3-akselisena, jolloin takamoottorisen korin pituudet on joko 13,0 tai 13,8 metriä ja keskimoottorisen vaihtoehdon pituudet ovat 13,0, 13,8 tai 15,0 metriä.

Tavaratilat vaihtelevat 8 ja 18 m3 välillä. Leveys on vakio 2,55 metriä, keula kaventuen Volvomaisen tunnistettavasti. Korkeusvaihtoehtoja on kolme 3,42, 3,61 tai 3,73 metriä. Kori on suunniteltu uuden bussidirektiivin mukaisesti, sisältäen ECE R66 roll over-testin. Carrus ja Drögmöller-perinteitä vaaliva Volvo 9700 valmistetaan huipputuotteista. Alusta, kori ja pakoputkisto valmistetaan 100 % ruostumattomasta teräksestä, jolloin hyvän korroosio-suojan lisäksi on saavutettu suuri runkolujuus.

Ruostumaton alusta ja ruostumaton kori, merkitsevät ylivoimaista taloudellista etua, ilman korroosio-ongelmia ja takaavat todennäköisesti mahdollisimman hyvän jälleenmyyntiarvon. Kansainvälisesti tarjolla on kolme varustevaihtoehtoa Comfort, Optimal tai Prestige erikoismallit. Istuinmateriaalit samoin kuin istuimien lukumäärät ja sijoituspaikat on asiakkaan valittavissa. Enimmillään autoon saa 1+1+65 istuinpaikkaa kun kyseessä on 15-metrinen telibussi. Volvo 9700 on saatavana valitettavasti vain etu- ja keskiovisena, eikä edes rahalla takaovea autoon saa. Vessan paikka sijaitsee aina keskellä ovikuilussa, pienentäen hieman tavaratiloja. Tavaratilan koko vaihtelee kovasti auton pituudesta riippuen 5,5:stä kuutiosta jopa 18 kuutioon.

 

Voimalinja

 

Volvo 9700:n sydän on Volvon polttoainetaloudellisen kuusisylinterisen dieselmoottorin uusin sukupolvi Volvo DH12E. Moottori on elektronisesti ohjattu, vaakatasoon asennettu 12-litrainen moottori, jossa on neljä venttiiliä sylinteriä kohden, nokka-akseli sylinterikannessa ja erilliset yksikköpumppusuuttimet. Volvo DH12E:stä on saatavana neljä eritehoista vaihtoehtoa: 340 hv (1700 Nm), 380 hv (1850 Nm), 420 hv (2000 Nm) tai 460 hv (2200Nm). Kaikissa autoon tarjottavissa moottoreissa hyödynnetään SCR-jälkikäsittelytekniikkaa jolloin AdBluen avulla saavutetaan vähintään Euro 4 pakokaasupäästötaso. 340 ja 420 hevosvoiman moottorit täyttävät jo nyt niin halutessa lokakuussa 2009 voimaan astuvat Euro 5 tason. Vaihteistovaihtoehtoina on joko 12-vaihteinen Volvon I-Shift automatisoitu vaihteisto tai käsivaihteisto.

 

Koeajo Volvo numeroiden avulla

 

Mitat 13,8/2,55/3,70, av 6970+1400 mm
Moottori Volvo DH12E 460 hv vääntömomentti 2200 Nm
Vakiovääntö alueella 1100-1465 r/min
Euro 4 SCR, takamoottori
Vaihteisto Automaattisesti ohjattu Volvo I-Shift, I-roll
Vetopyörästö Volvo, välitys 2,64:1 1400 r/min/100 km/h
Luistonestojärjestelmä
Jarrut Sähköohjatut lukkiutumattomat EBS-HIG levyjarrut
ESP ajonvakautushallinta, VEB-moottorijarru
Hydraulinen hidastin, mäkilähtö- ja hätäjarruassistentti
Jousitus Erillisjousitus edessä, tasonosto ja lasku 80 mm, niiaus
Sähköjärjestelmä Akut 225 Ah, laturi 3×110 A
Polttoainesäiliö 480 l, SCR säiliö 60 l, riittää 1500 litran polttoaine-kulutukseen
Turvallisuus FUPS alleajosuoja vakiona
Korirakenne Ruostumaton teräskehikkorunko ja kori, ovet 1+1+0
TS säätöpenkit 57+1
Tavaratilat 14,3+2 m3
Takuu 1 vuosi, voimansiirto 2 vuotta tai 300 000 km

 

Kuljettajan työympäristö

 

Linja-auton lukitusmekanismi toimi perinteisillä avaimilla joilla avattiin oven lukko, jonka jälkeen oven kahvassa olevalla kytkimellä avataan ovi. Ovi aukesi kääntymällä ovikuiluun ja mahdollisti sisälle kapuamisen. Sisälle bussiin noustessa kaikessa huokuu viimeistely. Ovikuilut ja askelmat, vaikkakin ovat jyrkät, ovat helposti kiivettävissä ja tilavat vaikkakin ovi käännyttyään vie etuovi-kuilusta osan.

Kompaktin kokoinen ohjauspyörä ilman yhtään käyttökytkintä, alkaa olla harvinaisuus, mutta istuu kuljettajan käteen kuin nyrkki silmään. Kojelauta kytkinviidakkoineen on hyvin kaarevoitu, joten jokainen käyttökytkin on kuljettajan käsillä. Ergonomisesti suunnitellussa työympäristössä eri osa-alueita ohjaavat kytkimet on hyvin sijoiteltu omiin ryhmiinsä. Alkuhämmästystä herätti tietokonenäytön monipuolisuus, joka sekin pienen harjoittelun jälkeen osoittautui loogiseksi. I-Shift vaihteiston käyttövipu on asennettu istuimen oikeaan etureunaan varsin miellyttävästi. Istuimen kääntömahdollisuus, sekä I-Shiftin valitsinvivun kääntömahdollisuus alas varmistavat kuljettajan helpon siirtymisen istuimelleen ja siitä pois.

Kuljettajan istuimen säädöillä löytyi miellyttävä ajoasento ja nopean tilannetarkastelun jälkeen oltiin sinut laitteen kanssa. Joten ei muuta kuin liikkeelle.

 

Tien päällä

 

Volvo 9700 on ajettavuudeltaan huippu tuote. Vakaa ja tarkka ohjaus, kevyttoimiset polkimet ja miellyttävät jarrut yhdistettynä hyvään ajotuntumaan tekevät kuljettajan työskentelystä helpon ja mukavan. I-Shift vaihteisto tarjosi liikkeelle lähtö vaihteeksi 4-vaihdetta, joka onkin sopiva vaihde moniin tilanteisiin.

Mikäli haluat jonkun toisen vaihteen, on se milloin tahansa vaihdettavissa manuaalisesti. Niin sanottuja esivalittuja ohjelmia ei I-Shift tarjoa, vaan tietokone laskee jokaiselle tilanteelle sopivan ja taloudellisen vaihto-ohjelman jota se sitten toteuttaa. Mikäli kuljettaja ei ole jostain syystä tyytyväinen automatiikkaan, voi vaihtamistapahtuman muuttaa manuaaliksi milloin tahansa.

Vaihteisto toimi todella hienosti ja yleishuomiona olikin varsin jouheva ja yllätyksetön eteneminen. I-Shift onkin todella hieno vaihteisto, eikä vastaan tule montaa ajotapahtumatilannetta jossa tulisi tarve vaihtaa automaatti manuaalille. Kääntösäde bussilla oli varsin hyvä, olihan teliversio varustettu pakko-ohjatulla teliakselistolla. Täten varustettuna lähes 14-metrinen turistiversio, käyttäytyi varsin mallikkaasti kaupungin ahtaissa kadunkulmissa. Ongelmana kaupunkiajossa tulikin rajoitettu näkyvyys sivuille.

Ohjaamon pystypalkit, sekä ovilasin pienehkö koko rajoittivat yhdessä merkittävästi näkökenttää oikealle puolelle. Molempien luppakorva-peilien kuperat sivupeilit, sekä oikealle sijoitettu etukatvepeili ovat pieniä ja näkökenttä varsin rajallinen. Sähköisesti säädettävinä niiden pienen koon pystyisi hyödyntämään täysin. Mutta valitettavasti sähkösäätöä ei kyseisiin peileihin ole saatavissa. Maantiellä ajettaessa 9700 oli kuin kotonaan.

Ajo-ominaisuudet, ohjauksen käyttäytyminen samoin kuin suuntavakavuus, oli erinomaista ja vaihteisto toimi kaikissa vastaan tulleissa tilanteissa erinomaisesti. Melutaso bussissa oli varsin alhainen eikä se kasvanut mainittavasti moottoritie- nopeuksissakaan. Rengasmelu joka, ajettaessa osittain karheilla jäätikköteillä, pyrki kuulumaan sisälle pysyi sekin varsin kohtuullisissa tuntemuksissa. I-roll oli varsin opettavainen laite ja osoitti kuinka pitkiä matkoja pystyy bussin kokoisella ajoneuvolla, rullailemaan vapaalla kunhan malttaa pitää jalan poissa kaasupolkimelta. Kunhan kuljettaja opettelee laitteen käytön, niin siitä saatava etu näkyy nopeasti pienenevinä polttoainekulutuksina.

Mäkijarru Volvossa oli kerran kytkettynä aina päällä, kunnes virrat autosta katkaistaan. Jarru piti auton noin 2 sekuntia paikallaan, jonka aikana kuljettaja siirsi jalkansa jarrupolkimelta kaasulle. Varsin toimiva apuväline vaikkakin todellinen ”hill-stop” olisi vieläkin miellyttävämpi, koska silloin ei kuljettajan tarvitsisi painaa jarrua laisinkaan mäkilähtötilanteessa.

Lämmitysjärjestelmä toimii todella hyvin, sekä matkustamoon että ohjaamoon. Puhalluksen voimakkuuden sekä lämpötilan valinta on helppoa ja lopputulos miellyttävä. Todennäköisesti järjestelmä toimii yhtä mutkattomasti myös kesällä, jolloin lämmitys- tarve muuttuu matkustamon viilentämistarpeeksi.

 

Turvallisuus

 

Volvo on aina toiminut edelläkävijänä uusien turvalaitteiden kehittelyssä. Uusissa 9700 malleissa on ensimmäisenä Volvo tuonut markkinoille FUPS (Frontal Underrun Protection) etualleajosuojan, joka törmäystilanteissa estää henkilöautoa kiilautumasta bussin keulan alle. Järjestelmä varmistaa että henkilöauton törmäyssuojat toimivat suunnitellusti, eikä linja-auton ohjauslaitteisto vaurioidu. Järjestelmä, joka kuorma-autoissa on ollut jo jonkin aikaa pakollinen, suojaa bussikuskia ja vähentää vakavien loukkaantumisten todennäköisyyttä.

Kuljettajan alaraajoja suojaava etutörmäyssuoja FIP (Front Imapact Protection) absorboi ja suuntaa törmäystilanteessa iskuvoimia uudelleen.

Perinteisiä turva- ja mukavuusvarusteita Volvosta löytyy iso nippu. Löytyy elektronisesti ohjatut levyjarrut (EBS), luistonesto (ASR) jo aikaisemmin mainittu mäkilähtöapu sekä moottorijarru (VEB). Vaihteistoon integroitu hidastin, sekä käyttöjarrujen kuormitusta alentava Brake Blending-toiminto ovat myöskin vakiovarusteita..

Matkustamo sekä tavaratilat

 

Kyseinen auto oli 1+57 paikkainen, sekä tilausajo- että mahdollisesti linjaliikenteeseen tarkoitettu versio. Portaat ovat valaistu ja tartuntakahvat ovat isot ja oikein sijoitetut. Matkustamo on hillityn viimeistelty ja käytetyt materiaalit miellyttäviä. Käytävä on kapea ja aiheuttaa varmasti suurempi-kokoisille ihmisille vaikeuksia liikkumisen kanssa. Istuimet ovat Volvon TS 2000 liukuistuimia, jolloin selkänojaa säädettäessä taaksepäin, istuinosa liukuu eteenpäin samalla nousten hieman etureunastaan muodostaen mukavan lepoasennon. Kyseinen toiminto lisää jalkatilaa noin 60 mm jokaiselle matkustajalle, verrattuna perinteisillä penkeillä ja samalla penkkijaolla olevaan tuotteeseen. Istuimet ovat varustettu käsinojilla, kolmipisteturvavöillä, jalkatuilla sekä kääntyvillä tarjoilutasoilla. Ainoana puutteena voisi mainita käytävänpuoleisten istuimien sivusäädön puuttuminen. Kyseinen ongelma on lisävarusteena poistettavissa.

Volvo 9700 eteenpäin laskeutuva lattia ja teatterimainen istuinten sijoitus takaa esteettömän näkymän tuulilasin kautta, eikä tarpeettomia muotoiluelementtejä ole häiritsemässä maisemasta nauttimisesta.

Sisävalaistus on esimerkillisen hyvä koostuen lukuvaloista, yö- sekä päivävalaistuksesta. Vessa on sijoitettu perinteisesti keskioven ovikuiluun niin, että sitä voi kokonsa puolesta todella käyttää. Hattuhyllyt ovat lentokoneista tutut luukulliset, siistit säilytystilat.

 

Tavaratilat ovat keskikokoiset ja helppokäyttöiset. Malli jossa vessa ja takaovi ovat keskellä, turvallisen puolen matkatavaratilat ovat rajalliset. Takaovisena, jossa vessakin on takana tavaratila kasvaa huomattavasti. Alustan pituudesta johtuen, koeajoversiossa tilaa löytyi kuitenkin varsin mukavasti, mutta lyhyemmillä autoilla ongelma on ilmeinen. Tavaratilojen kannet ovat sivujen suuntaisesti ylöspäin aukeavat ja erittäin tukevat, sekä valaistus tavaratilassa on riittävä. Keskuslukko lukitsee tarvittaessa kaikkien tavaratilojen luukut ja ovat avattavissa ohjaamosta käsin. Kaukosäätöinen keskuslukko olisi hyvä ja toimiva laite tämän hintaisessa laitteessa.

 

Plussat (+) Miinukset (-)

+ Ulkonäkö – Kuljettajan näkökentän katvealueet

+ Voimalinja – Takaoven puute

+ Ajo-ominaisuudet – Peilivarustus

+ Turvallisuus – Hinta

 

Tuotteena tämä vuoden 2008 turistibussiksi valittu menopeli, osoittautui juuri niin hienoksi laitteeksi kuin kultamitalin saajan pitääkin. Työn jälki kautta linjan on viimeisteltyä ja tarkkaan suunniteltua. Materiaalin valinnat povaavat pitkää ikää ja turvallisuudesta ei ole tingitty vaan siihen on suorastaan panostettu. Hinnaltaan Volvo on valitettavasti juuri sen verran kilpailijoitaan kalliimpi kuin odottaa saattoikin.

 

Lue seuraavaksi