Uutiset

Autot

Volkswagen Winter Driving School – hyötyautot talviajokoulussa Jämillä

Talviajokoulu järjestettiin nyt 12. kerran. Volkswagen hyötyautojen johtaja Heikki Leskinen kertoi, että tapahtuma on hyvin suosittu ja paisuu vuosi vuodelta. ”Henkilöautokalustolle on erilaisia talviajokouluja useitakin, mutta tämä on ilmeisesti ainoa hyötyautoille suunnattu talviajokoulu”, totesi Leskinen. Talviajokoulu on herättänyt kiinnostuksen myös Volkswagenin tehtaalla ja tänäkin vuonna oli useita henkilöitä tehtaalta ottamassa tuntumaa suomalaisiin keleihin.

Kaikkineen Volkswagenin hyötyautot ovat pärjänneet markkinoilla loistavasti. Amarokin myyntiä on rajoittanut autojen saatavuus. Tähän on luvassa helpotus, sillä Amarokin tuotanto aloitetaan lähiaikoina myös Saksassa, Hannoverissa.

Talvikeli, nelivetopeli

Talviajokoulussa pääpaino oli nelivetokalustossa. Volkswagenin käyttämä Haldex-kytkin kytkee nelivedon nopeasti päälle, mikä on oleellista pidon ja sitä kautta liikkeen ylläpidon kannalta. Haldex-kytkimelle paine tehdään sähkömoottorilla pyörivän pumpun avulla, jolloin nelivedon kytkentä on mahdollista ilman pyörien liikettä. Tällöin pyörien ei tarvitse luistaa ennen kuin veto kytkeytyy taka-akselille.

Tehdasasetuksia järeämpää etenemiskykyä on jo pitkään saatu Volkswagenin off road -ominaisuuksien paranteluun erikoistuneelta Seikel-koripajalta. Seikel teki viime vuonna myös omia testejään Jämillä. Koutuspäivillä oli mukana myös itse pajan omistaja Peter Seikel ja erikoismekaanikko Tobias Ungermann, joka on ollut muun muassa suunnittelemassa ja rakentamassa Paris–Dakar -rallin huoltoautona toimineiden Amarokien alustoja ja akselistoja.

Paljon nähtävää

Kalustoa Jämillä oli runsaasti, kaikkiaan 57 Volkswagenia. Tänä vuonna uutuuksina olivat mukana muun muassa Multivan BlueMotion, Amarok Seikel, Caddy Family ja Crafter BlueMotion. Autoveron korotus puhutti myös Jämillä. Volkswagen hyötyautot on ottanut myyntiin entistä kattavamman BlueMotion-malliston, jolla autoveron korotuksen vaikutus saadaan puolitettua hiilidioksidipäästöluokan pudotessa.

Jämi-areenalle oli jälleen koottu monipuolinen autonäyttely, jossa Volkswagen hyötyautot olivat räätälöityjä eri toimijoiden tahoilta. Erilaisia henkilökuljetusratkaisuja oli Carsport- ja Pegabus-tuotemerkkien alla ja huoltoautoja esimerkiksi Sortimo-kalustein ja Pajakulman varusteluin. Myös yhteistyökumppanit, kuten Nokian Renkaat, Europcar ja Yamaha, olivat tuotteineen näytillä.

…ja koettavaa

Ajoharjoittelu jakautui liukkaan kelin harjoitteluun ja maastorataharjoitteluun. Liukkaan kelin radalla pujotteluja ja väistöjä päästiin harjoittelemaan maantienopeuksissa ja toteamaan ajonhallintajärjestelmien toiminta käytännön tilanteissa. ”Muistakaa painaa jarrua voimalla, poljin ei katkea”, muistutti Arto Grönroos. ”Jarrutuksen tietää onnistuneeksi, jos hätävilkut kytkeytyvät päälle.”

Erityisen mielenkiintoinen oli maastorata, joka on rakennettu Niinisalon varuskunnan alueelle pienen ajomatkan päähän. Täällä pääsi kokeilemaan Amarokien maasto-ominaisuuksia jyrkissä ylä- ja alamäissä, lumessa ja muissa haastavissa paikoissa. Kankaalle oli kaivettu myös osuus, jossa pääsi kokemaan ristiriipunnan ja näkemään kuinka hyvin Amarokit niistä selvisivät, ja hyvinhän ne niistä selvisivät.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi