Uutiset

Autot

Volkswagen Polo Van 1.2 TDI – pakettiauto, kun tilaa ei tarvita paljoa

Yritysten kuljetustarpeisiin on mahdollista etsiä järkeviä ratkaisuja nykyään varsin laajalta pohjalta. Sopivan kokoinen pakettiauto voi olla hyvinkin pieni ja tähän tähän saumaan toi Volkswagen tarjolle pakettiautoversion Polosta. Pakettiautoksi tehty malli saadaan verotuksellisesti käsiteltyä täysin pakettiautona, mikä näkyy käyttökuluissa.

N1-luokan ajoneuvoksi rekisteröitävä Polo Van on muutettu pakettiautoksi asentamalla takapenkin tilalle lattiavanerointi. Takaosan ikkunat ovat normaalit lasit, joten ulkonäöllisesti pakettiautoversio ei eroa henkilöautoversiosta. Koeajoautossa lasit oli tummennettu hyvin tummiksi ja tavarat ovat katseilta piilossa.

Diesel-Pololta odottaa pientä kulutusta. Tehdas lupaakin yhdistetyksi kulutukseksi 3,8 litraa sadalle kilometrille, mistä tulee myös hiilidioksidipäästö 99 g/100 km. Kaupungissakaan ei pitäisi ainetta kulua kuin 4,6 litraa sadalle kilometrille. Aivan näihin lukemiin ei koeajolla Polo mennyt, vaan keskikulutukseksi jäi talviolosuhteissa   5,3 l/100 km ja sadan kilometrin pääosin moottoritieajo-osuudella 4,2 l/100 km, joissa toki mittaustarkkuus ei ollut kuin suuntaa antava, normaalisti tankkaamalla todettu.

Dieselin vääntömaksimi on 180 Nm kierrosluvulla 2000 r/min. Sinänsä jo lähtökohtaisesti näin pieni dieselmoottori autossa oli mielenkiintoinen koeajon aihe, sillä pitkään aikaan ei ole tullut tämän kokoluokan moottorilla varustetulla autolla ajeltua. Moottorin tuntuma olikin varsin erilainen totuttuun verrattuna ja alkuun sopivan ajorytmin löytäminen vei aikansa. Mittaristossa on vaihtamisopastin, jonka seuraaminen helpotti sopivan vaihtamiskohdan löytämistä.

Polo Vanin  1,2-litrainen dieselmoottori on hieman tehokkaampi 55 kW:n (75 hv) teholla verrattuna vaihtoehtona olevaan bensiinivaihtoehtoon 51 kW:in teholla. Molemmat ovat kolmisylinterisiä moottoreita, joiden yhteydessä on aina viisinopeuksinen manuaalivaihteisto. Isompien nelisylinteristen moottorien yhteyteen Polon henkilöautoversioihin on saatavana myös DSG-automaattivaihteisto, mutta ei siis Vaniin.

Pieni koko ja täysi vastaavuus henkilöautoon helpottavat kenen tahansa hyppäämistä pikkupakun ratin taakse, mikä puoltaa tällaisen ratkaisun hankkimista yrityksen yleiskäyttöön. Esimerkiksi mäkilähtöavustin helpottaa vielä osaltaan liikkumista ja puoltaa paikkaansa tällaisessa autossa.

Pienen auton ominaisuudet ovat parhaimmillaan kaupunkiajossa, missä pienistä ulkomitoistakin on selkeää hyötyä. Todennäköisesti käyttötarkoituksia tällaisille autoille tulee olemaan juuri kaupungeissa paikoissa, mihin esimerkiksi asentaja pääsee pienellä autolla aivan työkohteen viereen.

Ajoasennosta saa hyvän ja istuinkin luontuu selkään, joten useamman tunninkin ajomatka menee tuskitta. Koostaan huolimatta Polo selviytyy maantieajosta jopa yllättävän mukavasti. Meluakaan ohjaamossa ei ole ylen määrin, vaikka takaa hieman maantieäänet kuuluvatkin pehmusteiden määrän vähentymisen myötä. Sähkötoimisen tehostuksen ansiosta pyörittäminen ahtaissa paikoissa on kevyttä, mutta tuntuma maantieajossa säätyy sopivan vakaaksi niihin olosuhteisiin.

Kolmiovisen korimallin ovet ovat reilun kokoiset ja siten liikkuminen kuljettajan paikalle käy väljästi. Istuin taittuu kaksiovisten mallien tapaan, jolloin tavaroita saa sivuovestakin kätevästi tavaratilaan. Myös penkin taakse lattialle jää tilaa esimerkiksi kassille mukavasti.

Painoa Polo Vanilla on noin 1 100 kg ja kantavuutta sillä on 500 kg. Tavaratilan tilavuus on vajaa kuutio. Pituutta tavaratilalla on 1,37 metriä ja korkeutta reilu 80 senttiä. Tietyissä tilanteissa takaovella oleva kynnys haittaa lastattavuutta, mutta toki siitä on toisissa tilanteissa hyötynsäkin.

Pohjavaneroinnin etuosassa on matala seinä, joka estää tavaroita liukumasta eteenpäin. Kuorman sitomisen ja turvallisen kuljettamisen kannalta väliseinäverkko olisi hyvä varuste, mutta toisaalta se hankaloittaisi tavaratilan käyttöä sivuovien kautta. Sopivalla kalustuksella tavaratilan hyödyntämisen voi muokata tarpeita vastaavaksi.

Koeajoauto oli varustettu Xenon-paketilla, jonka myötä autossa on kaksoisksenonajovalot, led-päivävalot ja -rekisterikilvenvalot. Paketti tuo mukanaan myös tummennetut takalasit ja keskikyynärnojan. Ksenonvaloilla saadaan pimeille taipaleille runsaasti hyvää ja hyvin suunnattua valoa – tällä kelpasi ajella vuoden pimeimpänä aikana syrjäseuduillakin.

Toinen varustepaketti, joka autoon oli asennettu, on Comfort-paketti. Sen mukana varustukseen oli tullut vakionopeussäädin, pysäköintitutka, monitoiminäyttö sekä rengaspainevaroitin. Säädin pitää vauhdin hyvin tasaisena ja moottorin vääntö riitti säätimen käyttöön vaihtelevassakin maisemassa.

Kaikkiaan perusvarustelu on hyvällä nykyaikaisella tasolla ja esimerkiksi ilmastointi kuuluu varustukseen.

Matkustajan turvatyynyn saa pois käytöstä ja rengaspainevahdin kuitattua jäähdytysmahdollisuudella olevan hansikaslokeron kannen alta.

Polo on ehtinyt mallihistoriassa, joka alkaa vuodesta 1975, jo viidenteen sukupolveen. Pienenä perheautona tunnettu malli on saatavana sekä viisi- että kolmiovisena mallina. Polo Van on tehty kolmioviseen malliin.

Volkswagen Polo Van 1.2 TDI

Moottori 1,2-litrainen, kolmisylinterinen diesel, yhteispaineruiskutus

Teho 55 kW ( 75 hv) / 4 200 k/min

Vääntö 180 Nm / 2 000 k/min

Voimansiirto viisivaihteinen manuaalivaihteisto, etuveto

Kokonaismassa 1620 kg, omamassa 1118 kg,        kantavuus 502 kg

Pituus  4,01 m, leveys 1,68 m

Kuormatilan suurin: pituus 1,37 m, leveys 0,96 m, korkeus 0,82 m, tilavuus 0,95 m3

Kulutus 3,8 litraa / 100 km – vastaava hiilidioksidipäästö     99 g/km

Hinta 17 956,81 euroa + Comfort-paketti 557,12 euroa + Xenon-paketti 770,49 euroa

yhteensä 19 284,42 euroa

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi