Uutiset

Autot

Volkswagen-konserni täytti 80 vuotta

Yksi maailman menestyneimmistä autovalmistajista sai alkunsa 80 vuotta sitten. Berliinissä perustettiin 28.5.1937 nykyisen Volkswagen-konsernin edeltäjä ”Gesellschaft zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagens mbH” (Yhtiö, joka valmistaa saksalaisia kansanautoja). Kuplan tuotannosta alkunsa saanut autonvalmistaja on kehittynyt viimeisten 80 vuoden aikana maailmanlaajuiseksi toimijaksi, jolla on 12 tuotemerkkiä, 120 tuotantolaitosta neljällä mantereella, yli 620 000 työntekijää, ja joka myy 10 miljoonaa ajoneuvoa vuodessa.

Unelma kaikkien sosiaalisten luokkien edullisesta autoilusta on kiehtonut ihmisiä ja erityisesti insinöörejä 1900-luvun alkupuolelta lähtien. Kansallissosialistinen hallinto hyödynsi suosittua ajatusta ja vuonna 1934 valtakunnallinen autoteollisuusyhdistys ”Reichsverband der Automobilindustrie” antoi Ferdinand Porschen tehtäväksi saksalaisen kansanauton suunnittelemisen. Ferdinand Porschen työryhmän suunnitteleman ajoneuvon tuotanto alkoi 1938 ja se demokratisoi liikkuvuutta vuosikymmenten ajan toisen maailmansodan päättymisen jälkeen. Kupla loi perustan Volkswagen-konsernille ja se oli aikansa menestyksekkäin auto, jota valmistettiin yli 21,5 miljoonaa kappaletta. 

Toukokuussa 1938 nykyiseen Wolfsburgiin, Mittelland-kanavan tuntumaan alettiin rakentamaan tehdasta tuolloin KdF-Wagen -nimellä tunnetun Volkswagen Type 1:n valmistamiseksi. KdF-Wagenin tuotanto oli tosin pitkälti propagandaa, sillä siviiliautoa valmistettiin sodan loppuun mennessä vain 630 kappaletta. Sen sijaan toisen maailmansodan aikana tuotettiin sotilasajoneuvoja (Kübelwagen) sekä maihinnousuautoja. Sodan päätyttyä britit ottivat vastuun Wolfsburgin tehtaasta ja kaupungista sekä osoittivat suunnan Volkswagenin menestykseen. He sitoutuivat jälleenrakennukseen ja jo joulukuussa 1945 tehtaan tuotantolinja käynnistyi 55:llä Type 1 -ajoneuvon valmistuksella. Auto sai nimekseen Käfer, englanninkielisessä maailmassa nimi oli Beetle ja Suomessa Kupla. Britit loivat myös perustan Volkswagenin kansainvälisille markkinoille: vienti alkoi jo vuonna 1947, jolloin myytiin viisi autoa Alankomaihin. 

Brittihallinto muutti Volkswagenin siviiliyhtiöksi, joka pystyi aloittamaan matkansa paalupaikalta nousten yhdeksi Saksan talousihmeistä. Lokakuussa 1949 britit luovuttivat yhtiön johdon Saksan liittohallitukselle ja Ala-Saksin osavaltiolle. Kupla ja Transporter olivat ratkaisevia malleja Volkswagenin laajentumisessa. Kummankin mallin suuri kysyntä johti uusien tehtaiden rakentamiseen: vuonna 1956 Transporteria alettiin valmistaa Hannoverissa, vaihteistoja Kasselissa ja akseleita Braunschweigissa. Emdenin tehtaassa puolestaan valmistettiin autoja vientimarkkinoille. 

Volkswagenin saavutukset symboloivat Saksan talousihmettä toisen maailmansodan jälkeen – eikä vain Saksassa vaan myös ulkomailla: vuonna 1952 perustettiin ensimmäinen maahantuontiyhtiö Kanadaan ja vuonna 1953 tytäryhtiö Volkswagen do Brasil Ltda. Brasiliaan. Vuonna 1960 suurin osa valtionyhtiöistä yksityistettiin ja myös Volkswagen muutettiin osakeyhtiöksi. Jo tuohon aikaan yhtiöllä oli 64 100 työntekijää ja se valmisti 888 500 ajoneuvoa vuodessa. 

Kasvuvauhti kiihtyi, kun yhtiö muuttui monimerkkikonserniksi. 1965 Volkswagen hankki Auto Union GmbH:n, joka fuusioitiin NSU Motorenwerke Aktiengesellschaftin kanssa vuonna 1969. Näistä muodostui tämän päivän Audi AG. Automerkkien määrä kasvoi 1980-luvun puolivälistä alkaen, kun mukaan tulivat SEAT (1986), Skoda (1991), Bentley (1998), Bugatti (1998), Lamborghini (1998), Porsche (2009), MAN (2011), Ducati (2012) ja Scania (2015). Volkswagen Financial Services AG yhdistää kaikkien yhtiöiden rahoituspalvelut ja uuden MOIA-yrityksen kautta konserni laajenee myös liikkuvuuspalveluiden tuottajaksi. 

Volkswagenin historian uraauurtavia teknologisia virstanpylväitä olivat siirtymät ilmajäähdytteisistä vesijäähdytteisiin moottoreihin ja takavetoisista etuvetoisiin autoihin vuosina 1973–1975. Passat, Scirocco, Golf ja Polo viitoittivat tien ulos myynnin laskusta ja vuoden 1973 öljykriisistä. Golf – jonka mukaan nimettiin koko autoluokka, ja joita on myyty tähän päivään mennessä jo yli 33 miljoonaa kappaletta – otti nopeasti paikan Kuplan seuraajana.

Volkswagenista on tullut maailmanlaajuinen toimija myös siksi, että se lähti jo varhain Kiinan markkinoille: ensimmäinen Volkswagen valmistettiin Kiinassa paikallisen yhteistyökumppanin kanssa jo vuonna 1985. Tänä päivänä Volkswagen-konserni toimii kahdessa yhteisyrityksessä kiinalaisten kumppaneiden kanssa ja kolmas aloittaa pian. Vuonna 2016 konserni myi Kiinassa noin neljä miljoonaa ajoneuvoa. 

Vuosien jatkuvan kasvun jälkeen dieselkriisi ja markkinoiden uudet haasteet edellyttävät Volkswagen-konsernissa uudelleenjärjestelyjä. ”Yhdessä – strategia 2025” merkitsee yhden maailman suurimman autonvalmistajan muuntautumista maailman johtavaksi kestävien liikkumispalveluiden tarjoajaksi. Digitalisaatio, sähköinen liikkuminen, autonominen ajaminen ja uudet liikkumispalvelut ovat tärkeässä asemassa tavoitteen saavuttamisessa. Huomioiden yli 80 vuoden takainen historia, Volkswagen-konserni lähestyy tulevaisuutta optimistisesti. Sen on jälleen kerran osoitettava innovatiivisuutta ja halua muuttua, jonka jälkeen historiankirjaan voidaan kirjoittaa uusi, menestyksekäs kappale. 

Lisätietoa yhtiön historiasta löydät Volkswagen-kronikasta: http://www.volkswagenag.com/en/group/history.html

Lue seuraavaksi