Uutiset

Autot

Volkswagen Crafter on mukava tavara-auto

Suurten hyötyajoneuvojen uudistuksia tehdään harvakseltaan ja täysin uusi mallisarja on aina merkkitapaus. Yksi maailman suurimmista hyötyajoneuvojen valmistajista Volkswagen päivitti pakettiautomalli Crafterin toiseen sukupolveen. Volkswagen Crafterin ensiesittely tapahtui kymmenen vuotta sitten. Mallin toinen sukupolvi tuo kuljettajaa ja omistajaa hyödyntäviä uutuuksia. Koeajetun 2,0 TDI moottorilla varustetun auton ominaisuudet riittävät niin pieneen pyörittelyyn nurkissa kuin pitkään maantiesiirtymiseenkin. Moottoritierupeama osoitti uuden Crafterin kehittyneen kuljettajan ergonomian osalta erinomaiseksi. Oikea ajoasento löytyy, istuimen säädöt ja tuet ovat monipuoliset. Kaikki hallintalaitteet ovat hyvin saatavilla.

Volkswagen Crafterin kuusivaihteisen manuaalivaihteiston ja moottorin välissä on erinomaisesti toimiva kytkin. Kytkin irrottaa hienosti, vaihtaminen kojetaulun alareunassa

Takaoven saranat avautuvat 270 astetta, kun ominaisuus on valittu lisävarusteista.

olevalla vaihdevalitsimella on sujuvaa. Moottori ei nikottele alapään kierroksillakaan. Kuljettajan tarkkuutta vaaditaankin isommilla vaihteilla, ettei kierrätä moottoria liian alhaisilla kierroslukemilla. Toisaalta moottori 130 kilowattisen maksimitehonsa mukaisesti vetää tasavahvasti korkeammille kierroslukemille. Ympäristön kannalta VW Uusi Crafter on vähäkulutuksinen ja -päästöinen. Dieselmoottorin Euro 6 luokitusta varten tarvittavaa Ad Blue -lisäainetta kuluu vähän, sen täyttö jäänee huollon tehtäväksi. Päästöpuolella partikkelisuodatin vangitsee pakokaasuista terveydelle haitalliset hiukkaset.

Mukavuutta ja turvallisuutta

Volkswagen Crafterin kuljettajaa avustavat järjestelmät tuovat kuljettajalle mukavuutta ja lisäävät turvallisuutta. Park Assist -pysäköintiavustin toimii mutkattomasti. Kuljettaja noudattaa näytön käskyä eteen- tai taaksepäin ajamisesta. Kuljettajan edessä itsekseen pyörivä ratti tuntuu aluksi oudolta. Avustin toimii, isohko auto sujahtaa taskuparkkiin näppärästi. Trailer Assist -perävaunun peruutusavustinta ei testattu. ACC adaptiivinen vakionopeudensäädin oli käytössä. Ruuhka-Suomen kehäteillä se ei ihan ole omiaan. Moottoritiellä muuta liikennettä seuraava vakionopeus helpottaa kuljettajaa. Ahtaissa paikoissa Side Protection -ympäristönvalvontajärjestelmä näyttää keskikonsolin värinäytöllä mahdollisia esteitä lintuperspektiivistä. Se ehkäisee kuljettajan huolimattomuusvirheet. Peruutuskameran näyttö on selkeä ja mukautuu eri valaistuksiin kiitettävästi.

Varustelu- ja mallivaihtoehtoja riittää

Volkswagen Crafterin saa eri vetotavoilla ja varustuksilla. Koeajossa oli etuvetoversio. Crafterin saa myös taka- ja nelivetoisena. Tehovaihtoehtoja samaan kaksilitraiseen dieselmoottoriin on riittävästi. Koeajetun auton tavaratilan varustuksiin kuului huoltoautovarustus. Paikat työkaluille ja tavaroille olivat tosin tyhjinä. Koeajo kuormattuna jäi vähälle. Tukevat kiinnityspisteet kuormatilan lattiassa tuli testattua. Ne ovat hyvin esillä ja tukevia. Takaovien 270 asteen avautumiskulmasta voi antaa erityiskiitosta. Sen saa Crafteriin lisävarusteena.

Crafterin mittaristo on selkeä. Ajotietokoneen ja varoitusvalojen toimintojen määrä on suuri. Pian ne tulevat käyttäjälle tutuksi.

Uudistetun automallin pitää olla edeltäjäänsä parempi. Sitä Volkswagen Crafter todella on. Erinomainen varustelutaso auttaa kuljettajaa. Polttoainetalouden luvataan parantuneen uusien moottoreiden myötä. Se auttaa omistajaa valintatilanteessa. Testikulutusta ei mitattu. Ajotietokoneen lukemien perusteella korkeahko auto kuluttaa moottoritienopeuksilla reilusti polttoainetta. Ilmanvastuksen voittamiseen kuluu energiaa. Lähiajon kulutuslukemat tuntuivat taas erinomaisen pieniltä. Volkswagen Crafterin massan saa vähällä polttoaineella liikkeelle. Koeajettu Volkswagen Crafter 35 on suuresta koostaan huolimatta ajoltaan lähes henkilöautomaisen helppo ja mukava. Uusi Crafter on todella onnistunut.

Verkossa: www.volkswagen-hyotyautot.fi

www.vv-auto.fi

Lue seuraavaksi