Uutiset

Autot

Volkswagen Amarokin paluu

Volkswagen Amarokin valmistus loppui vajaat pari vuotta sitten. Tuolloin ei mallin jatkosta juurikaan herunut tietoa, kuopataanko malli kokonaan vai jatkuuko merkin ison pickupin elämä joskus. Ihmettelyn aika on nyt ohi, kun Volkswagen tuo markkinoille täysin uuden Amarokin. Vaikka auto on täysin uusi, niin päällisin puolin kuin ohjaamon sekä moottorin osalta, on jatkumo edelliseen malliversioon havaittavissa. Pituutta on tullut lisää kymmenen senttimetriä muiden mittojen pysyessä kutakuinkin ennallaan. Se ja etupään uusi muotoilu tekevät uudesta Amarokista edeltäjäänsä siromman näköisen.

Volkswagen Amarokin ensimmäistä sukupolvea valmistettiin Saksassa vuosina 2010–2021 yli 830 000 kappaletta. Vuonna 2016 nokalle esiteltiin V6-dieselmoottori. Neljäsylinterinen malli jäi tuolloin pois valmistusohjelmasta, mutta nyt sellainen tekee paluun V6:n rinnalle. Uutta Amarokia tullaan jatkossa valmistamaan Etelä-Afrikassa, Johannesburgin läheisyydessä. Samalta tuotantolinjalta syntyvät myös Ford Rangerit. Ero Amarokin ja Rangerin välillä on kuitenkin selkeä, niin ulkomuodossa kuin sisustuksessa, vaikka samasta synnytyssairaalasta tulevatkin. Uuden Amarokin tuotekehitys on saksalais-australialaista yhteistyötä. Volkswagen Amarok on kokonsa puolesta B-segmentin pickup, ja se on valmistajansa mukaan premium-luokan avolava-auto, mistä kielivät hyvin henkilöautomaiset ja hiljaiset sisätilat.

Pienen tauon jälkeen Volkswagen Amarok palaa tuotantoon uusien muotojen ja uudistuneen tekniikan myötä. Uudesta muotoilusta huolimatta mallin perimä on tunnistettavissa. Pituutta on tullut kymmenen senttimetriä lisää, ja auton yleisilme on muuttunut sirommaksi. Osansa siihen tuo keulan kaksivärinen maalaus ja ohentuneet ajovalot.

Pientä kasvua

Siro ei välttämättä ole se oikea sana kuvaamaan lähes 2,5 tonnin painoista autoa, mutta aikaisempaan Amarokiin verrattuna se tulee vääjäämättömästi mieleen. Auto on siis saanut 10 senttimetriä lisämittaa kokonaismitan ollessa nyt 5 350 millimetriä. Akseliväli on kasvanut 173 millimetriä, mikä näkyy lisätilana ohjaamossa.

Automuotoilussa osataan aina uuden malliversion myötä saada aikaisempi malli näyttämään todella vanhalta, ja Amarokin kohdallakin se pätee. Ero on hienoinen, mutta kuitenkin selvästi havaittavissa. Amarokiksi uutuuden tunnistaa lievästi kulmikkaista pyöräkoteloista edeltäjänsä tavoin. Pyöräkaaria kiertää nyt musta, muovinen reunalista, joka poimii suurimmat kivisuihkut.

Keulan muotoilu keventää osaltaan olemusta. Ajovalot ovat ohuemmat ja kaksivärinen maski tehostaa vaikutelmaa. Keulaan on loihdittu väreillä X-kuvio, joka sekin ”kaventaa lantiota” muotimaailmasta tutulla tavalla. Ajovalot ovat aina led-tyyppiset.

Takapäähän keveyttä on saatu aikaan kapeammilla takavaloilla ja ison Amarok-logon upotuksella perälautaan. Suomen oloja ajatellen Amarokissa takavalot eivät harmillisesti pala päivävaloja käytettäessä.

Suomeen tuotavissa malleissa on aina kiinteä vetokoukku, vaikka sellaista ei koeajoautoissa nähty. Lavan somistukseksi on tarjolla tuhdista putkesta tehty putkikehikko kromattuna tai mattamustana varustelutasosta riippuen. Lavalla on reilusti tukevia sidontalenkkejä kuorman kiinnitystä varten.

Työkalukin

Hienostuneesta ulkomuodostaan ja tyylikkäästä sisustuksestaan huolimatta uusi Amarok on varsin vanttera työjuhta. Lavalle mahtuu eurolava poikittain. Kantavuus on maksimissaan 1,2 tonnia ja suurin sallittu perävaunumassa on 3,5 tonnia. Staattista kattokuormaa sallitaan 350 kilogrammaa. Ajettaessa kattokuormaa saa olla maksimissaan 85 kilogrammaa. Näillä eväillä esimerkiksi koneurakoitsija saa paljon tavaraa kerralla vähän hankalammassakin maastossa sijaitsevalle työmaalleen. Vetotapa on jatkuva neliveto.

Kiperiä paikkoja varten on käytössä niin sanottu hidas neliveto ja takapään tasauspyörästön lukko. Vaihdot ja kytkennät vetotapojen välillä tapahtuvat kevyesti sähköisen kiertokytkimen avulla. Maavara on kasvanut hieman ollen nyt 237 millimetriä. Kahluusyvyyttä on sen sijaan tullut reilusti lisää, nyt 800 millimetriä, ennen 500.

Katoavaa kansanperinnettä. Kauaa ei enää etupellin alle kurkita moottoria ihailemaan. Uudessa Amarokissa on vielä aivan oikea polttomoottori. Tässä 240-hevosvoimainen V6-turbodiesel. Toisena vaihtoehtona on pykälää pienempi nelisylinterinen diesel. Siitä irtoaa tehoa 205 hevosvoimaa. Moottorit täyttävät Euro 6 -päästönormit. Suomeen tuotavissa malleissa on aina 10-vaihteinen automaattivaihteisto.

Vain dieseleitä

Suomeen tuotavissa malleissa on aina turbodieselmoottori. Vaihtoehdot ovat kaksilitrainen ja neljäsylinterinen Euro 6 -malli 205 hevosvoiman teholla (151 kW) ja 500 newtonmetrin vääntömomentilla tai kolmen litran V6, josta tehoa saadaan 240 hevosvoimaa (177 kW) 600 newtonmetrin vääntömomentilla. Molemmat moottorit täyttävät Euro 6 -päästövaatimukset. Moottorit ovat nekin täysin uutta tuotekehitystä. Tuotanto-ohjelmaan kuuluu myös muutama pienempitehoinen diesel sekä malliston kärkipäähän sijoittuva, neljäsylinterinen ja 2,3-litrainen bensiinimoottori 302 hevosvoiman teholla. Ne eivät kuitenkaan kuulu Suomen tuontiohjelmaan, ainakaan toistaiseksi.

Suomeen tulevissa autoissa on aina 10-portainen automaattivaihteisto. Näinkin runsas vaihteiden määrä takaa tasaisen ja rauhallisen vedon maastossa, jota vielä parantaa hidas neliveto -asetus. Maantieajossa vaihteiden vaihtumista tuskin huomaa. Äänimaailmakaan ei sitä kerro. Vaihteet vaihtuvat nöyrän hiljaisesti kovissakin kiihdytyksissä. Suorituskyky on linjassa auton painoon ja tehoon nähden. Raketti ei Amarok ole, mutta ei sillä jalkoihinkaan jää. Perävaunun vetoa ei koeajon yhteydessä päästy kokeilemaan, mutta tuntuma antaa osviittaa hyvin helposta ja vakaasta vaunun vedosta. Ajamisen mukavuutta ja turvallisuutta parantaa osaltaan runsas avustavien järjestelmien määrä, yhteensä yli 20 kappaletta erilaisia toimintoja.

Kuljettajan penkiltä Amarok vaikuttaa henkilöautolta. Materiaalit ovat laadukkaita. Myös melutaso on henkilöautojen luokkaa. Mittaristo on aina digitaalinen ja keskikonsolissa on joko 10- tai 12-tuumainen kosketusnäyttö. Yleisimmät toiminnot ovat perinteisten kytkimien takana. Volkswagenin sähköautoissa nähdyt hipaisukytkimet eivät onneksi löytäneet tietään uuden Amarokin ohjauspyörään.

Henkilöautomainen

Ohjaamon puolella vallitsee hyvin tyylikäs ja laadukkaasti viimeistelty ilmapiiri. Korkeus- ja etäisyyssuunnassa säädettävä ohjauspyörä on sopivan paksu ja ”tahmea”. Mittaristo on digitaalinen ja siihen voi valita erilaisia näkymiä. Malliversiosta riippuen mittariston koko on 8 tai 12 tuumaa. Keskikonsolin näkymiä hallitsee 10- tai 12-tuumainen, pystyasentoon sijoitettu kosketusnäyttö nykytrendin mukaisesti. Se toimii auton moninaisen infotainment-järjestelmän käyttöliittymänä. Paljon toimintoja ja asetuksia on pakattu vain kosketusnäytön kautta hoidettavaksi, mutta ei kaikkea. Yleisimmille toiminnoille on jäljellä vielä ”oikeita” kytkimiä, myös ohjauspyörässä. Ne ovat onneksi perinteisiä tunnokkaita painonappeja, eivätkä niitä Volkswagenin sähköisissä ID-malleissa käytettyjä hipaisukytkimiä. Järjen voitto, voisi sanoa.

Ylemmän varustelutason malleissa on Harman Kardonin audiojärjestelmä, joka antaa varsin tuhdit soundit. Samoin sähkösäätöiset istuimet kuuluvat tuolloin varustepakettiin ja istuinmateriaalit ovat paksua nahkaa. Säilytystilaa ei pikkusälälle liiemmin ole, eipähän sitä sitten kerry kaukaloihin. Toki isot ovitaskut löytyvät joka ovesta ja hansikaslokero, jonka yläpuolella on toinenkin kannellinen lokero. Sähkövirtaa on hyvin tarjolla erilaiselle elektroniikalle. Edessä on 12 voltin tupakansytytinpistorasia sekä usb-a- ja usb-c-liittimet. Älypuhelin yhdistyy tietysti Bluetoothilla auton järjestelmään. Takajalkatilassa on lisäksi toinen 12 voltin tupakansytytinpistorasia sekä 230 voltin vaihtovirtapistorasia. Siitä saadaan virtaa maksimissaan 150 watin teholla, joka riittää hyvin esimerkiksi kannettavan tietokoneen tai erilaisten akkukäyttöisten mittalaitteiden ruokintaan.

Suomeen tuotavat mallit ovat aina kuvan kaltaisia neliovisia (DoubleCab), vaikkakin ne tullaan verotussyistä rekisteröimään meillä valtaosin kaksipaikkaisiksi. Ratkaisu tuo kuitenkin henkilöautomaiset, reilut tilat etupenkkiläisille ja runsaan lämpimän säilytystilan ohjaamon taakse, jota on helppo täyttää takaovista.

Kaksipaikkainen DoubleCab

Väliotsikon malli tulee varmasti olemaan se Suomen myydyin versio. Maahantuoja K-Auto Oy on jo vahvistanut, että Suomeen tuodaan vain neliovisia DoubleCab-malleja. Tehtaan linjalta ne syntyvät viisipaikkaisina, mutta kiitos väliaikaisen autoverotuksemme, kertyy takapenkeille sen verran hintaa, että ne tulevat jäämään pois useimpien varustelistalta. Voi myös todeta, että onneksi tämä takapenkkien poisjättö on mahdollista. Muutoin hyvin varusteltu Amarok olisi harvinainen näky teillämme. Toisaalta penkkien poisjäämisen myötä taakse saadaan runsaasti lukollista ja lämmintä säilytystilaa. Lavalla on reilusti tukevia lenkkejä kuorman sidontaa varten. Kiinteä vetokoukku on aina vakiona Suomeen tuotavissa malleissa.

Suomen tuontiohjelma

Kuten jo aikaisemmin todettua, Suomeen tullaan tuomaan kahta eritehoista moottoriversiota. Varustelutasoja on alun perin tarjolla viisi, joista kolmea ylintä saadaan Suomeen. Ne ovat Life, PanAmericana ja Aventura. Koeajot tehtiin PanAmericana- ja Aventura-malleilla, joten kokemukset perustuvat niihin. Suomeen tuotavissa malleissa on, Life-versiota lukuun ottamatta, aina myös astinlaudat, jotka antavat hillittyä jykevyyttä ulkonäköön.

Uusi Amarok esiteltiin joulukuun alussa ja hinnasto julkaistiin jouluviikolla. Hinnasto on luettavissa tästä. Ennakkomyynti on jo alkanut. Uusia Amarokeja on luvassa Suomen teille ennen kesää.   


Kaikissa Suomeen tuotavissa malleissa on 10-pykäläinen automaattilaatikko.
Takajalkatilassa on 12 ja 230 voltin pistorasiat.
Lavalla on reilusti tukevia sidontalenkkejä.
Koeajot suoritettiin vasemmanpuoleisen liikenteen seassa. Hengissä selvittiin.


Lue seuraavaksi