Uutiset

Autot

Vito entistä mukavammalla nelivedolla

Mercedes-Benzin taloudellisuutta ja ympäristöystävällisyyttä parantava BlueEfficiency-paketti on Suomessa vakiovarusteena kaikissa Vitoissa. Se sisältää monia energiankulutusta vähentäviä varusteita, kuten esimerkiksi ohjaustehostimenpumpun, joka on toiminnassa vain tarvittaessa. Manuaalivaihteistoisissa versioissa on myös vaihteenvaihdon opastin ja start/stop-automatiikka, mutta nelivetomallit ovat aina automaattivaihteistolla ja siinä yhteydessä näitä toimintoja ei ole. Tehosäädöllinen polttoainepumppu, latausvirran hallintajärjestelmä, dieselpartikkelisuodatin sekä matalanvierintävastuksen renkaat kuuluvat tähänkin versioon.

Perusmoottoriksi uudistuksessa tuli nelisylinterinen diesel, jolla pystytään alittamaan myös tulevat Euro 6 -päästönormit. Miellyttävän värinättömästi käyvä moottori on saanut useita päästöjen alentamiseksi tehtyjä ratkaisuja. Esimerkiksi käyntilämpötilan säädössä käytetään vain tarvittaessa pumppaavaa vesipumppua ja sähköisesti hienosäädettävää termostaattia. Polttoainejärjestelmä käyttää korkeaa 1800 baarin ruiskutuspainetta ja seitsenreikäisiä suuttimia, joilla polttoaine saadaan palamaan erittäin puhtaasti ja täydellisesti, jolloin moottori myös käy tasaisesti. Tehokkain malli on 122 CDI, jossa on edellisestä mallista tuttu V6-moottori.

Poikkeuksellista tämän ajoneuvoluokan autoissa on uusissa nelisylinterisissä moottoreissa käytettävät tasapainotusakselit. Kahden tuplanopeutta kampiakseliin nähden pyörivän tasapainotusakselin ansiosta käynti on paitsi tasaista, myös hiljaista. Tasapainotusakselit saavat käyttövoimansa jakopäästä, joka on huoltoystävällinen hammaspyörä- ja ketjukäytön yhdistelmä. Jakopää on moottorin takana, millä on saatu etuosan korkeutta pienemmäksi ja siten saatu parannettua jalankulkijaturvallisuutta.

Moottorivaihtoehdot nelivedon kansa ovat 113 CDI ja 116 CDI, eli kaksi tehokkainta versiota uudesta nelisylinterisestä moottorista. Nelivetoiset Vitot ovat aina automaattivaihteistolla varustettuja. Automaattivaihteisto on samaa mallia kuin aikaisemmassakin mallissa, vain manuaalivaihteisto on täysin uusi. Automaattivaihteisto on erittäin mukavasti toimiva ”oikea”, turbiiniin perustuva vaihteisto.

Koeajettu auto oli mallia 116 CDI, eli tehokkain versio uusista nelisylinterisistä. Tehoa tässä on 120 kW (163 hv). Huippuvääntö on 360 Nm, joka on käytössä 1600-2400 k/min käyntinopeusalueella. Tehoa ja vääntöä olikin tarjolla runsaasti ja kiihtyvyyttä on hyvin vielä maantienopeuksissakin. Automaattivaihteiston kanssa tällä liikkuminen on helppoa ja vaivatonta. Tasaisilla alustoilla meno on kohtuullisen hiljaista, mutta karkealla asfaltilla, jota näin keväällä riittää, rengasäänet nousivat selvästi. Siksi tällä ajoi mielellään sivussa eniten ajetulta kohdalta tiestä. Matalan vierintävastuksen renkaiden osuus ääneen jäi mietityttämään.

Viilattuja ominaisuuksia

Uudessa Vitossa on ulkonäkö muuttunut edeltäjäänsä verrattuna niin edestä kuin takaakin. Koeajoautossa on kajottu Viton ulkonäköön useillakin toimilla vielä valmistumisen jälkeenkin. Korinväriset puskurit ovat tulleet jo tehtaalla tähän autoon, mutta Suomessa maski on vaihdettu Vianon malliseksi, kylkiin on asennettu putket ja keulaan lisäkaukovalot telineineen. Takana ulkonäköön vaikuttaa takapuskurin suojalista ja hieman myös vetokoukku. Autoon on otettu tehtaalta tilatessa korotettu vetopaino, jolloin perävaunupaino saa olla 2500 kg. Kovil-koukku on asennettu kuitenkin Suomessa.

Soittimen säätömahdollisuudet ovat itse soittimen paneelissa ja monitoimiohjauspyörässä tärkeimpien säätöjen osalta. Soittimeen saadaan liitettyä Bluetooth-yhteydellä matkapuhelin, jolloin on käytettävissä myös handsfree-toiminto. Puhelimesta voidaan siirtää puhelinnumerot soittimen muistiin ja käyttää pikavalintoja sieltä, mutta suoraan puhelimen osoitekirjan käyttäminen ei ole mahdollista. Soittimen oma numeromuisti on kätevä, jos auton käyttäjien pitää soitella samoihin numeroihin. Jos käyttää soitinta puhelujen ottamiseen eikä halua muiden näkevän soitettuja puhelinnumeroita, pitää muistaa tyhjentää soittimen muisti.

Monitoimiohjauspyörän kanssa mittaristo on hieman erilainen kuin tavallisen ohjauspyörän kanssa. Ohjauspyörän painikkeilla voidaan käyttää ajotietokonetta ja esimerkiksi tarkastaa moottorin öljytaso sen kautta. Myös integroitu lisälämmitin ohjelmoidaan ohjauspyörän näppäinten kautta.

Ajoasennon säätöön on monipuoliset mahdollisuudet sekä istuimen että ohjauspyörän säätöjen ansiosta. Kuljettajanistuimena tässä autossa on mukavuusistuin, jossa on kyynärnoja oikealla puolella.

Tavarat haasteellisiinkin osoitteisiin

Koeajettu auto on normaalikorkuinen keskipitkä korimalli. Vaikka nelivetomalli on takavetoista kuusi senttimetriä korkeampi, sen korkeus on alle kaksi metriä, joten se sopii yleensä joka paikkaan, joihin autoilla on tarkoitettu mennä, kuten pesulinjoille, autotalleihin ja parkkihalleihin. Kuormatilan lattia on nelivedossa viitisen senttiä korkeammalla kuin takavetomallissa. Pituutta tällä keskipitkällä versiolla on muutama milli yli viisi metriä. Tavaratilaa on 5,7 kuutiometriä ja lattian pituus on 2,6 metriä, johon saadaan parikymmentä senttiä lisämittaa etuseinän alaosassa olevan syvennyksen kohdalla.

Voimanjako on takapainotteinen, sillä 65 prosenttia tehosta ohjautuu sinne. Uusimman sukupolven ESP-ajovakaudenhallintajärjestelmä yhdessä jatkuvan nelivedon kanssa auttavat vaikeimmissa yllättävissä tilanteissa. Nelivetoa ohjaa 4ETS-järjestelmä, joka on elektroninen luistonestojärjestelmä. Sen avulla pyritään tasaamaan pyörien välistä nopeuseroa jarruttamalla luistavaa pyörää ja näin lopputulos on saman suuntainen kuin tasauspyörästönlukkoja käyttämällä. Uuden mallin nelivedon rakenteita on muutettu entistä kestävämmillä ja vähemmän melua ohjaamoon tuottavilla rakenteilla.

 

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi