Uutiset

Autot

Viikari kouluttaa kuljettajan

Eteneminen maastossa vaatii kuljettajan ammattitaidon ohella tehtävään soveltuvaa ajoneuvokalustoa, joka Viikarin tapauksessa on kaukana standardiratkaisusta.

– Saimme käyttöömme alkusyksystä kaksi Arctic Trucks-tehtaan Norjassa varustelemaa Toyotaa, kertoo Ville Viikari.

Arctic Trucks on yksi maailman tunnetuimmista maastoajoneuvojen varustajista. 1990-luvun alkupuolella Islannissa alkunsa saanut yritys toimi alkujaan paikallisen Toyota-maahantuojan kainalossa, mistä se on sittemmin itsenäistynyt. Tämän myötä myös merkkivalikoima on laajentunut Toyotasta ensin Nissaniin ja siitä edelleen Hyundaihin. Alkujaan yritys toimi lähinnä islantilaisilla markkinoilla, mistä oli lyhyt matka Norjaan. Sittemmin Arctic Trucksin varustelemaa kalustoa on viety useaan eri maahan, niin jäätiköille, lumihuipuille kuin upottaville hiekkadyyneillekin. Viikarin 4wd Suomi Oy lienee ensimmäinen suomalaisasiakas.

– Mielestäni Arctic Trucks kuuluu huippukastiin puhuttaessa maastoajoneuvojen varusteluista. Siksi päätös ajoneuvojen hankinnasta oli varsin helppo, kertoo Viikari hankinnan taustoista.

 

Varustelu vaatii myös dokumentointia

Käytännössä asiat etenivät siten, että Viikari hankki Suomesta kaksi Toyotaa, Hilux- ja Land Cruiser-maastoajoneuvot, jotka ajettiin Norjaan varusteltaviksi. Parin viikon tehdaskäynnin aikana Toyotat kävivät läpi varsin mittavan muutostyön.

Alle laitettiin etenemiskyvyn parantamiseksi 35 tuuman renkaat, jotka leveytensä vuoksi vaativat korisarjan. Käytännössä korisarja pitää sisällään tehtaan omaa valmistetta olevat lokasuojan levikkeet.

– Korisarjaa ei myydä erikseen, vaan se kuuluu osana Arctic Trucks-varusteluun.

Pelkkä rengaskoon kasvattaminen ei kuitenkaan takaa etenemiskykyä, joten myös ajokin jousitus rakennetaan maastoajon tarpeita mukaillen. Alustan säästämiseksi kriittisten komponenttien, kuten moottorin, vaihteiston ja taka-akselin alle asennetaan suomalaisvalmisteinen pohjapanssarointi.

– Arctic Trucksilla on valikoimassaan alumiinista tai muovista valmistettuja, lumessa hyvin luistavia panssarointeja, mutta testien perusteella he saattavat siirtyä käyttämään suomalaisen Offivaruste Oy:n valmistamaa suurlujuusteräksestä valmistettavaa pohjapanssarointia, kertoo Viikari yhteistyöstä.

Näkyvien muutosten ohella ajokkeihin tehdään myös lukuisia pieniä, ajettavuutta tai maasto-ominaisuuksia parantavia yksityiskohtia, joita ei äkkinäinen autosta huomaa. Viikarin mukaan Arctic Trucksin toimittamien osakokonaisuuksien ja työn laatu on osoittautunut huippuluokkaiseksi.

Muutosten tekeminen vaatii ammattitaidon ohella varsin mojovan annoksen dokumentointia. Viikarin mukana jokainen Arctic Trucksin tekemä muutostyö on testattu ja hyväksytetty hollantilaisessa RDW Holland-testikeskuksessa, jotta autojen turvallisuus- ja muista ominaisuuksista voidaan olla vakuuttuneita.

– Jokainen ajokki vaatii AKE:lta erikseen anottavan poikkeusluvan muutostyötä varten ja rekisteröinti on mahdollista ainoastaan testikeskuksesta saatavien dokumenttien perusteella, painottaa Viikari.

 

Koulutus auttaa etenemään maastossa

Paljolti Porvoon seudulla toimiva 4wd Suomi Oy on erikoistunut ammattimaisen maastoajokoulutuksen järjestämiseen. Reilun vuoden ajan toimineen yrityksen asiakaskunta koostuu niin pelastuslaitoksista, energiayhtiöistä kuin automaahantuojistakin.

– Kuljettajille on turha hankkia maastokelpoisia ajoneuvoja, jos he eivät osaa ulosmitata ajokkien maastokelpoisuutta. Omalla maastoajoradalla voimme näyttää kuljettajille, mitä autojen kanssa voi oikeasti tehdä. Toisaalta myös automyyjän on osattava kertoa asiakkaalle autojen ominaisuudet, jotka selviävät maastoajopäivän aikana, summaa Viikari toimintamalliaan.

Koulutus voidaan järjestää Porvoon ohella myös asiakkaan toimialueella, missä tahansa Suomessa. Arctic Trucks-yhteistyön kautta koulutus on jatkossa mahdollista järjestää myös Islannissa, missä olosuhteet ovat tyystin erilaiset Suomeen verrattuna.

– 4wd Suomi Oy:n rekisteröity aputoiminimi Arctic Trucks Experience keskittyy nimenomaan maastoajokoulutukseen, paljastaa maastoajon parissa myös vapaa-aikanaan viihtyvä Viikari.

Viikarin käytössä olevat yksilöt eivät suinkaan tule jäämään ainoiksi Arctic Trucksin varustelemiksi autoiksi Suomessa.

– Olemme tehneet markkinatutkimusta ja selvittäneet Arctic Trucksin toimeksiannosta mahdollisuudet rekisteröidä AT 35 -muutossarjalla ja normaalia suuremmalla rengaskoolla varustettuja ajoneuvoja Suomessa. Viranomaisten kannan perustella tämä on täysin mahdollista ajoneuvon päätyessä ammattikäyttöön. Positiivisesta palautteesta ja runsaasta kiinnostuksesta johtuen olemmekin päättäneet aloittaa Arctic Trucks -ajoneuvojen muutostyöt Suomessa ensi vuoden alkupuolella.

Valikoimaan tulee tiettävästi kuulumaan Hiluxin ja LandCruiserin ohella myös räätälöity versio Hiace-pakettiautosta.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi