Uutiset

Autot

VDL Futura Classic väistyy

Bova Futura

Eurooppalaista bussimaailmaa vuonna 1982 kohahduttanut Bova Futuran lanseeraus toi mukanaan ajattoman bussin, jonka muotoilu kantoi yli kolmen vuosikymmenen ajan. Mikään ei kuitenkaan ole ikuista ja nyt VDL kertookin valmistaneensa viimeisen Futura Classic-bussin, joka toimitetaan Anderson Travelille Lontooseen alkuvuodesta 2014. Bova Futura esiteltiin ensi kertaa lehdistölle ja käyttäjille syyskuussa 1982 sekä korkeana että matalana vaihtoehtona.

Futura

Massasta poikkeava muotoilu herätti aluksi tuntoja moneen suuntaan. Lähes yhtä suurena hetkenä valmistajan taholla pidetään ensimmäisen kolmiakselisen, pituudeltaan 15-metrisen Futura FHD 15 Magnumin esittelyä vuonna 1994. Vuosien saatossa autoa uudistettiin niin ulkoa kuin sisältäkin, joskin muotoilun pääpiirteet säilyivät aina näihin päiviin asti. Viimeinen suuri kasvojenkohotus tehtiin vuonna 2006, jolloin esiteltiin myös Euro 4 ja Euro 6-päästötason täyttävät voimanlähteet.

Aikansa ikonille luotiin seuraaja vuonna 2010 esitellyn New Futuran muodossa ja samalla alkuperäinen Futura sai nimeensä Classic-liitteen. Pitkästä elinkaarestaan huolimatta Classic-vaihtoehtoja valmistettiin eurooppalaisille asiakkaille huomattavissa määrin.

VDL Futura Classic

31 vuoden aikana ehti valmistua kaikkiaan 11 218 Futura Classic-bussia, joiden käyttäjiä löytyy tänään niin Euroopasta, Australiasta kuin Kiinastakin. Mikäli kaikki valmistuneet autot ajettaisiin yhteen jonoon, syntyisi 137 kilometriä pitkä jono. VDL:n mukaan Futura Classic on ollut käytettynä erittäin haluttu tuote muun muassa useissa Afrikan ja Keski-Amerikan maissa. Hyvä ja luotettava maine yhdessä vankan rakenteen ja alhaisten käyttökulujen kanssa takaavat Futura Classic –mallille lukemattomia kilometrejä maailman teillä. VDL:n mukaan liikenteessä on edelleen useita alkuvuosina valmistettuja autoja, jotka pysyvät liikenteessä kattavan varaosatarjonnan turvin.

Lue seuraavaksi