Uutiset

Autot

Välty yllätyksiltä, huolla autosi ilmastointi ajoissa

Kaikilla on varmasti vielä tuoreessa muistissa viime kesän ennätyspitkä helleaalto ja se, kuinka luksukselta auton tehokkaasti toimiva ilmastointi tuntui. Helteillä ilmastointijärjestelmä joutuu kuitenkin koville, joten sen säännöllinen huoltaminen on tärkeää. Mikäli et muista, milloin ilmastointihuolto on viimeksi tehty, varaa aikasi nyt!

Moni autoilija käyttää kyllä autonsa tunnollisesti vuosihuollossa, mutta unohtaa täysin ilmastointihuollon. Vuosittain auton ilmastointijärjestelmän kylmäaineesta haihtuu kuitenkin jopa 10 prosenttia luonnollisesti letkujen ja liittimien kautta ja jäähdytysteho laskee huomattavasti jo kolmen vuoden kuluttua.

Järjestelmässä kiertävä kylmäaine kuljettaa myös öljyä kompressorin voiteluun, joten jos ainetta on liian vähän, kompressori ei saa öljyä ja lakkaa toimimasta. Kompressorin rikkoutuminen voi aiheuttaa jopa tuhannen euron korjauskulut, joten ilmastoinnin kunnosta huolehtiminen todellakin kannattaa.

Mistä huomaa, että autosi ilmastointi ei ole priimakunnossa?

Ilmastointilaitteen huolto on hyvä suorittaa ennakoiden, mutta viimeistään silloin kun huomaat seuraavanlaisia oireita:

  • Ilmastointi ei jäähdytä yhtä tehokkaasti kuin aikaisemmin
  • Ikkunat huurtuvat herkästi
  • Tunkkainen haju

Selkein merkki huoltotarpeesta on tietenkin heikentynyt viilennysteho, johon syynä on yleensä kylmäainevaje järjestelmässä. Jatkuvasti huurtuvat ikkunat ja ummehtunut haju puolestaan viestivät likaantuneesta raitisilmasuodattimesta.

Mitä kattavan ilmastointihuollon kuuluu sisältää?

Kun alat etsiä autollesi ilmastointihuoltopaikkaa, huomaat nopeasti, että palveluntarjoajilla on huomattavia hintaeroja. Tämä selittyy pitkälti sillä, että ilmastointihuoltoa suoritetaan eri laajuisena. Osa paikoista voi jättää kokonaisia työvaiheita pois, jolloin hinta on luonnollisesti edullisempi. Älä siis tuijottele pelkkiä euroja, vaan vertaile keskenään niitä tarjouksia, jotka sisältävät samat osat ja suoritettavat työvaiheet.

Kattava ilmastointihuolto vaiheittain

  • Kylmäaine imetään pois
  • Suodatinkuivain vaihdetaan
  • Kosteus poistetaan järjestelmästä alipainepumpulla
  • Kaikki ilmastointijärjestelmän osat tarkistetaan
  • Järjestelmään täytetään valmistajan ilmoittama määrä kylmäainetta
  • Raitisilmasuodatin vaihdetaan
  • Koko järjestelmän toiminta ja tiiviys tarkistetaan

Ilmastointihuollon yhteydessä voidaan myös suorittaa ilmastointijärjestelmän höyrystimen desinfiointi, joka poistaa laitteeseen kertyneet bakteerit, sienet ja likahiukkaset. Desinfiointi kannattaa teetättää säännöllisesti, sillä höyrystimeen kertynyt lika voi laukaista allergisia reaktioita sekä aiheuttaa ummehtunutta hajua.

LUE MYÖS Kaha ja Kempower yhteistyöhön – Suomalaista pikalataustekniikkaa maailmalle

Lue seuraavaksi