Uutiset

Autot

Valkoinen jatkaa voittokulkuaan uusien autojen suosikkivärinä

Jos hankit nyt uuden auton, se on todennäköisesti valkoinen. Sen sijaan liikenteessä useimmiten nähty auto on harmaa. Nämä tiedot selviävät Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ajoneuvotilastoista.

Valkoinen väri on kasvattanut räjähdysmäisesti suosiotaan uusissa autoissa 2000-luvun aikana. Valkoisten autojen osuus ensirekisteröidyistä autoista on jo lähes 30 prosenttia, kun vielä vuonna 2000 vastaava luku oli vain reilu viisi prosenttia. 

Sen sijaan punaisen värin suosio on vastaavasti laskenut lähes 25 prosentista vain vähän yli kymmeneen prosenttiin: alkuvuonna ensirekisteröidyistä autoista vain 11,8 prosenttia oli punaisia. Alkuvuoden suosituimmat värit ovat olleet viimeisen viiden vuoden tapaan valkoinen (27,8 %), harmaa (20,6 %) tai musta (15,4%).

Koko henkilöautokantaa tarkasteltaessa kolmen kärki muuttuu hieman: eniten liikenteessä näkee tällä hetkellä harmaita (21,5 %), punaisia (15,3 %) ja sinisiä (14,1 %) henkilöautoja. Kolmen kärjen osuus on yli puolet kaikista liikenteessä olevista autoista. Viiden kärkeen mahtuvat myös musta (13,8 %) ja uusien autojen trendiväri valkoinen (12,4 %).

Vain vähän alueellisia eroja

Todennäköisyys bongata tietynvärinen auto liikenteessä on melko sama eri puolilla Suomea. Eroavaisuuksia koko maan autokantaan verrattuna löytyy Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalta, missä kolmanneksi suosituin väri on sinisen sijaan musta.

Eroavaisuuksia löytyy myös Uudenmaan ja Varsinais-Suomen maakunnista. Varsinais-Suomessa liikenteessä näkee eniten harmaita (21,6%), punaisia (14,7 %) ja valkoisia (14,5%) autoja. Uudellamaalla kolmen kärjessä ovat harmaa (21,0%), musta (15,1%) ja valkoinen (15,0%).

”Alueelliset erot autojen väreissä ovat melko pieniä. Uusien autojen suosituimmat värit näkyvät Uudellamaalla myös koko autokannan tilastoissa”, sanoo erityisasiantuntija Ari Väisänen.

LUE MYÖS Lähitaksi palkitsi hengenpelastajat

Lue seuraavaksi