Uutiset

Autot

Vähennä onnettomuusriskiä liikenteessä: sido peräkärryn kuorma oikein

Kymmenen vinkkiä peräkärryn turvalliseen lastaamiseen

Kesällä liikenteessä näkee tavallista enemmän peräkärryjä. Lomalla moni intoutuu rakennus- ja pihahommiin, joihin muuten ei ole aikaa. Kun lautoja ja muita tarvikkeita kuljetetaan peräkärryssä, kuorma pitää aina kiinnittää huolella. Kaikilla kuskeilla ei ole tästä vankkaa osaamista. Tielle tippuvat esineet, pölisevä multa tai kärryn sisällä liukuva lasti aiheuttavat vaaratilanteita liikenteessä. Siksi kuormaliinoja maahantuova Pisla Oy keräsi kymmenen neuvoa, kuinka kuorma lastataan oikeaoppisesti.

  1. Muista, että kuljettaja on aina vastuussa kuormasta ja kuljetuksesta – myös silloin, jos joku muu on lastannut kuorman. Jos poliisi pysäyttää, tuomiona voi olla jopa törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen.
  2. Peräkärryn lasti on sidottava vankasti paikoilleen, vaikka käytössä olisi kuomullinen peräkärry. Tavarat sidotaan kiinni kärryssä oleviin sidontalenkkeihin, ei toisiin tavaroihin. Onnettomuuden riski on suuri, jos toisiinsa sidotut tavarat putoavat tielle.
  3. Kuorma sidotaan tukevasti kiinni kuormaliinoilla ja -verkoilla. Tarkista niiden kunto ja käytä vain ehjiä välineitä. Liinoja löytyy monenlaisella kiinnityksellä, kuten pikaklipseillä ja räikkäkiristyksellä.
  4. Tarkista käyttämiesi sidontavälineiden merkinnöistä, minkälaista kuormitusta ne kestävät. Liinojen on kestettävä pituussuunnassa lastin painon verran ja sivusuunnassa puolet siitä.
  5. Kiristä liinat kunnolla. Muista kuitenkin, että isojen räikkäliinojen kiristysvoima on niin suuri, että hampaat irvessä kiskomalla saatat vaurioittaa kuljetettavaa tavaraa. Kiristä siis tilanteen vaatimalla voimalla. Saatavana on kulmatukia, jotka suojaavat herkempien esineiden reunoja liinan kohdalta.
  6. Pressu ei ole sidontaväline, vaan pelkkä sääsuojus. Esimerkiksi lehti-, risu- ja multakuorman saa kiinnitettyä peräkärryyn kuormaverkolla. Pressun tehtävä on suojata kuormaa kastumiselta ja estää, ettei kuormasta pölise tai lentele mitään tielle. Sitä voi käyttää myös kuorman alla suojaamassa peräkärryä likaantumiselta.
  7. Lastaa tavarat tasaisesti niin, että painopiste säilyy mahdollisimman alhaalla ja keskellä. Kiinnitä painavimmat tavarat keskelle kärryä, akselin päälle. Varmista, että kärryyn jää hiukan aisapainoa.
  8. Älä ylikuormaa: kevyen, jarruttoman peräkärryn ja kuorman yhteenlaskettu kokonaispaino ei saa ylittää 750 kiloa. Vetoautosta riippuen kuorma voi painaa noin 400 kiloa. Merkintä suurimmasta sallitusta perävaunumassasta löytyy auton rekisteriotteesta. On turvallisempaa tehdä kaksi matkaa vajaalla kärryllä kuin yksi liian täyteen pakatulla kärryllä.
  9. Jos kuljetetaan pidempää tavaraa, esimerkiksi takareunan yli tulevia lautoja, ne tulee merkitä punaisella tai punakeltaisella merkkilipulla. Lippu vaaditaan, jos kuorma tulee metrin yli laidan. Kaksi metriä on maksimipituus laidan ylitykselle. Pimeällä liikkuessa pitkän lastin päähän on kiinnitettävä punainen valo. Lasti ei saa ylittää peräkärryn laitoja sivusuunnassa.
  10. Kun lähdet liikkeelle, pysähdy muutaman kilometrin ajon jälkeen ja tarkista kuorma. Liinat hakevat tärinässä paikkaansa ja löystyvät yleensä hieman. Ne kannattaa kiristää ajon alussa uudelleen. Jos matkan aikana tulee pysähdys, tarkista samalla kuorman tilanne.

LUE MYÖS Suomessa myytävät perävaunut turvallisia

Lue seuraavaksi