Uutiset

Autot

Vaasalainen bussilinja palkittiin innostavana kehittämistekona

Vaasalaisia kehittäjiä on palkittu kunta-alan työelämän kehittämisestä tänään Helsingissä. Yhdessä käyttäjien kanssa kehitetty Runsor Express -työmatkalinja valittiin palkittavien kehittämistekojen joukkoon KunTekon Innostavat teot -sarjassa.

Alun perin idea syntyi kaupunkikehityksen järjestämässä Tulevaisuuden Vaasa -ajatushautomossa, missä eri toimialojen ja yhteistyökumppaneiden edustajat ideoivat kokeiluja Vaasan kaupunkistrategiaa koskevan kuntalaiskyselyn pohjalta.

”Vahva kokeilukulttuurin edistäminen sekä käyttäjien, henkilöstön ja kuntalaisten osallistaminen olivat alusta asti mukana, mistä myös saamamme tunnustus kertoo”, sanoo kehittämispäällikkö Sari Tarvonen kaupunkikehityksestä.

Alkuperäisessä Runsor Expressin innovointiryhmässä olivat mukana yleiskaavoittaja Jaakko Löytynoja, kehittämispäällikkö Maija Alasalmi ja silloinen koulutoimenjohtaja Juha-Pekka Lehmus Vaasan kaupungilta sekä logistiikka-asiantuntija Riitta Björkenheim VASEKilta ja koordinaattori Yvonne Backholm-Nyberg Åbo Akademilta.

”Samassa ajatushautomossa syntyivät myös edelleen toimintaansa jatkavat kaupunkilaisten oma pihajuhla GardenFest, ICT-osaajien rekrytointikonsepti ja kolmikielisiin oppimisympäristöihin liittyvä kokeilu. Innovointi yli organisaatiorajojen ja kokeilijoiden vahva kehittämishalu synnyttivät siis kokeiluja, joille oli selkeä tarve”, Tarvonen iloitsee.

Työmatkaajat mukana suunnittelussa

Runsor Express on Vaasan kaupungin talvella 2018 alkanut kokeilu nopeasta bussiyhteydestä kaupungin pohjoisten asuinalueiden ja Runsorin työpaikka-alueen välillä, missä taitetaan 700 yksittäistä työmatkaa vuorokaudessa. Käyttäjälähtöisesti toteutetun kokeilun tavoitteena oli ratkaista liikenneruuhkia reitillä ja luoda varteenotettava vaihtoehto yksityisautoilulle.

”Bussilinjan suunnittelua varten tarkasteltiin työmatkaliikenteeseen liittyvää dataa, selvitettiin Runsorin alueen työnantajien näkemyksiä sekä kysyttiin työmatkalaisilta toiveita aikatauluista ja pysäkeistä. Linjan suunnitteluun osallistui 346 työmatkaajaa”, kertoo ideaa toteuttamassa ollut Jaakko Löytynoja.

Kokeilujakson eli reilun kolmen kuukauden aikana uutta bussilinjaa käytettiin 2467 kertaa. Palvelun käyttöön vaikuttivat erityisesti matkan nopeus, aikataulun sopivuus sekä kävelyetäisyys pysäkille.

”Ilahduttavaa kokeilussa oli, että käyttäjissä oli paljon juuri niitä, jotka eivät ole aiemmin käyttäneet joukkoliikennettä”, joukkoliikennesuunnittelijana toiminut Lotta Rautio sanoo.

Kokeilujaksolta saatujen positiivisten palautteiden jälkeen toimintaa päätettiin jatkaa. Nyt, reilussa vuodessa matkustajamäärät ovat vakiintuneet, ja Runsor Express jatkaa liikenteessä ainakin toukokuun 2020 loppuun saakka.

Kuntatyön kehittämistä juhlistetaan 20. marraskuuta Helsingissä. Yhteensä 41 palkintoa myönnetään kuntatyöpaikoille ja -työntekijöille, jotka ovat parantaneet työelämän laatua ja palveluja vaikuttavasti.

Lue myös: Puhtaiden ajoneuvojen ja kuljetuspalvelujen EU-direktiivi

Lue seuraavaksi