Uutiset

Autot

Uusi Opel Movano – käyttäjä- ja kustannusystävällinen

Ulkonäöltään uusi Movano muistuttaa Opelin uutta tuotesukupolvea, johon kuuluvat muun muassa henkilöautomallit; Insignia ja Astra. Movanon keula on entistä massiivisempi samoin kuin jäähdyttäjän säleikkökin. Pystyt ajovaloyksiköt ovat isokokoiset ja antavat autolle modernin ulkonäön. Aikaisempaa isommalla Opel-logolla oleva keulan kromipalkki sekä konepellin keskipokkaus ovat tuttuja henkilöautomalleista.

Monipuolinen valikoima korityyppejä

Uudesta Movano-mallistosta löytyy sopiva vaihtoehto jokaiseen kuljetustehtävään, sillä tarjolla on neljä eri pituutta, kolme eri korkeutta sekä lukuisa joukko erilaisia kori- ja alustavaihtoehtoja. Auton voi myös valita joko etu- tai takavetoisena. Takavetoisista malleista suurimmalla kantavuudella oleva malli on vakiona paripyörillä ja kolmen tonnin kokoluokan Movanoihin ne on saatavana valinnaisvarusteena. Lisäksi Movanoa saa pikkubussina tai pelkkänä alustana.

Koripituuksia on 5,05 metristä 6,85 metriin akselivälien vaihdellessa 3,18 metristä 4,33 metriin. Tällöin kuormatilan pituudet vaihtelevat puolestaan 2,58 metristä 4,38 metriin. Kuormatilan korkeusvaihtoehtoja on kolme ja ne ovat 1,7 metristä 2,14 metriin. Kuormatilan tilavuudet vaihtelevat 8-17 kuution välillä riippuen auton pituudesta ja korkeudesta. Kokonaispainoltaan Movanoa saa nyt 2,8 tonnisesta aina 4,5 tonniseen, jolla on kantavuuttakin 2,5 tonnia. Kuormatilan leveys on 1,77 metriä, pyöräkoteloiden kohdalta 1,38 metriä, jolloin FIN-lavakin mahtuu vaikka poikittain kuormatilaan.

Takaovien kohdalta kuormatilan leveys on 1,58 metriä ja korkeus 1,63–1,82 metriä kuormatilan korkeudesta riippuen. Matalan nostokynnyksen ja isojen ovien ansiosta Movanon lastaus on helppoa. Molemmat takaovet avautuvat vakiona 180 astetta ja valinnaisvarusteena saa myös 270 astetta avautuvat ovet. Kuormauskorkeus on 0,54–0,56 metriä. Sivuliukuoven leveys on 1,05–1,27 metriä ja korkeus 1,58–1,78 metriä korimallista riippuen. Optiona sivuoven saa molemmille puolille. Suurin sallittu perävaunumassa Movanolle on 3,0 tonnia.

 

Uudet CDTI-moottorit

Täysin uudessa moottorivalikoimassa on kolme eri tehoversiota uuden sukupolven 2,3-litraisesta common-rail –dieselmoottorista. Ne ovat teholtaan: 74 kW (100 hv), 92 kW (125 hv) ja 108 kW (147 hv). Vääntöä on tarjolla vastaavasti 285, 310 ja 350 Nm. Kaikki moottorit on saatavissa sekä Euro 4- että Euro 5 –standardit täyttävinä ja kaikissa Euro 5 –malleissa on dieselhiukkassuodatin. Kaikkien moottoreiden yhteydessä on kuusivaihteinen käsivalintainen vaihteisto.

Automatisoitu Easytronic-vaihteisto on saatavana kahden tehokkaamman moottorin kanssa. Movano-asiakkaat hyötyvät uusien moottoreiden ansiosta päästöihin perustuvasta verotuksesta, sillä uutuuden polttoaineenkulutus alkaa 7,8 litrasta sadalla kilometrillä ja CO2-päästöt 203 g/km:sta. Mallista ja moottorista riippuen Movanon toimintasäde on jopa yli 1300 km.

Käyttökustannuksien osalta uusi Movano on edeltäjäänsä taloudellisempi; polttoaineenkulutus on alhaisempi, vero pienempi ja huolto- sekä ylläpitokustannukset ovat lähes neljänneksen edeltäjäänsä pienemmät.

Uusien moottorien nokka-akselit ovat ketjukäyttöiset, mikä osaltaan alentaa huoltokustannuksia. Myös jarrujen ja kytkimen komponentit ovat entistä kestävämmät ja vaativat siten vähemmän huoltoa. Moottorin öljynvaihtoväli on 40 000 km ja jäähdytysnesteen 160 000 km.

 

Yhteistyössä kehitetty alusta

Movanon alusta on edeltäjänsä tapaan kehitetty yhteistyössä Renaultin kanssa. Jousitus on suunniteltu toimimaan sekä tyhjänä että kuorman kanssa ajettaessa. Kaikissa malleissa on lukkiutumattomat ABS-levyjarrut elektronisella jarruvoiman jaolla (EBD) ja lisäksi kaikissa takavetoisissa malleissa on vakiona ESP-ajonvakautusjärjestelmä. Etuvetoisiin sen saa valinnaisvarusteena.

Etuvetoisessa Movanossa moottori on edessä poikittain ja takavetoisissa pitkittäin, mikä on tietenkin luonnollista. Muovinen 80-litrainen polttoainetankki on sijoitettu alustaan vasemmalle puolelle. Lisävarusteena Movanoon on saatavissa myös 105-litrainen polttoainetankki.

 

Käytännöllinen ohjaamo ja monipuolinen varustelu

Movanon ohjaamoa suunniteltaessa on huomioitu erityisesti kuljettajan ergonomia ja työtilat. Ohjaamo on myös kasvanut kuusi senttiä pituussuunnassa, mikä on tervetullut muutos pitkiä kuljettajia ajatellen. Monipuolisesti säädettävä istuin ja korkeussuunnassa liikuteltava ohjauspyörä takaavat osaltaan hyvän ajoasennon, samoin myös näkyvyys ohjaamosta on parantunut. Verhousmateriaalit ovat aikaisempia laadukkaampia ja kestävämpiä.

Passiivisia turvavarusteita Movanossa ovat vakiona kuljettajan turvatyyny sekä kolmipistevyöt esikiristimin ja voimanrajoittimin.

Myös Movanon varustelu on huippuluokkaa. Kattavien vakiovarusteiden lisäksi autoon on saatavana muun muassa kaarreajovalot ja monitoiminen kaksipaikkainen etupenkki, jonka keski-istuimen selkänoja taittuu pöydäksi esimerkiksi kääntyvälle tietokonealustalle virtaliitäntöineen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi