Uutiset

Autot

Uusi Iveco Daily – tekee raskaista töistä kevyitä

Uusi Daily design

Uuden Dailyn innovatiivinen muotoilu kertoo auton dynaamisuudesta, voimasta ja persoonallisuudesta, jossa on sopiva yhdistelmä näyttävyyttä ja toimivuutta. Taustalla on kuitenkin Dailyn entinen ”dna” eli luotettavuus, tasapainoisuus, tehokkuus ja monipuolisuus unohtamatta kuitenkaan ympäristöarvojen kunnioittamista.

Keulan uudesta muotoilusta huolimatta Daily on helposti tunnistettavissa. Uusi keulamaski on leveä ja kiiltävä. Myös jäähdyttimen ritilä on uusittu ja optimoitu moottorien jäähdytysjärjestelmän mukaiseksi.

Uudet integroidut ajovalot on nyt varustettu päiväajovaloilla (DRL) ja uudet lisävarusteena saatavat sumuvalot toimivat kääntymisvaloina jopa 40 km/h nopeuteen asti parantaen näkyvyyttä ja siten myös turvallisuutta kaarreajossa.

Värivaihtoehtoja uudessa Dailyssa on kaikkiaan kahdeksantoista.

Käyttäjäystävällinen ja viihtyisä ohjaamo

 Myös Dailyn ohjaamo on kokenut joukon uudistuksia ja on siten aikaisempaa mukavampi, hiljaisempi ja viihtyisämpi työpaikka. Reilusti aukeavat ovet ja karhennettu askelma mahdollistavat helpon kulkemisen ohjaamoon samoin kuin kojelautaan sijoitettu vaihteenvalitsin helpottaa ohjaamon läpikulkua. Ovilokerotkin ovat hieman muuttuneet, ja nyt niissä pysyy juomapullo pystyssä uuden välituen ansiosta. Myös ohjaamon ja tavaratilan välinen seinä on muotoiltu uudelleen, minkä ansiosta varsinkin kookkaampi kuljettaja saa mukavamman ajoasennon. Väliseinä on saatavana ikkunalla tai ilman. Myös ohjaamon äänieristystä on parannettu entisestään, mikä tekee ajamisesta vielä nautinnollisempaa. Parhaassa Daily Top -varusteluversiossa automaatti-ilmastointi puolestaan huolehtii ohjaamon tasaisesta lämpötilasta ja 5,2 kW:n Webasto-lisälämmitin ajastimella riittävästä lämmöstä ohjaamossa sekä moottorin esilämmityksestä.

Uudet ergonomiset istuimet auttavat osaltaan kuljettajaa viihtymään ja jaksamaan ohjauspyörän takana. Optiona on saatavana lisäksi ilmajousitettu kuljettajanistuin vaativimmille kuljettajille. Uutta on myös korkeussuunnassa 45 mm säädettävä ohjauspylväs, mikä yhdessä edellä mainitun uuden istuimen kanssa tarjoaa kuljettajalle ergonomisesti oikean ja miellyttävän ajoasennon. Dailyn kojelauta on saanut uuden värin samoin kuin katkaisijat ovat hieman muuttuneet. Isot peilit ovat sähkösäätöiset ja -lämmitteiset ja keskuslukitus toimii kauko-ohjauksella.

Säilytystiloja Dailyssa on runsaasti, tuulilasin yläpuolella on koko leveydellä säilytyshylly, ovissa on kahdet todella isot lokerot, kojelaudassa on hansikaslokeron lisäksi useita pikkulokeroita sekä mukitelineet molemmilla puolilla. Lisäksi Dailyn kojelaudassa on neljä DIN-koteloa esimerkiksi audiolaitteille tai digipiirturille. Lisävarusteena saa Dailyn matkustajanistuimen alle kuuden litran kannellisen säilytyslokeron. Keskimmäisen istuimen selkänojasta avautuu kuljettajan käyttöön tietokonepöytä ja sen päältä irrotettava kirjoitusalusta ohjauspyörän päälle.

Varustetasoja uudesta Iveco Dailysta on saatavana kolme erilaista: Daily, Daily Plus ja Daily Top, joiden lisäksi autoon voidaan räätälöidä lisävarusteita asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan.

Muuta varustusta uudessa Dailyssa on varustetasosta riippuen vakiona tai lisävarusteena muun muassa: RDS radio/cd/mp3 -soitin, peruutuskamera pysäköintitutkalla, uusimman sukupolven TomTom Go Live 1000 Navigaattori, jossa on 4,7 ” led-kosketusnäyttö. HD Traffic ja IQ Routes-tekniikan avulla navigaattori laskee ja ehdottaa jatkuvasti taloudellisempaa ja parempaa reittiä.

Fiatin ja Microsoftin yhdessä suunnittelema Blue & Me ™-järjestelmä helpottaa uuden Dailyn kuljettajan toimintaa, koska kuljettaja voi ohjauspyörästä ohjata esimerkiksi matkapuhelinta, hoitaa viestintää ja audiolaitteita. Varsinaiseen kaluston seurantaan Fiat on kehittänyt yhteistyössä Qualcommin kanssa Blue & Me Fleet ™-telematiikkapaketin.

Uudet tehokkaat ja taloudelliset moottorit sekä vaihteistot

Uudet Ivecon Euro 5 -moottorit tarjoavat entistä enemmän tehoa ja vääntöä sekä vähemmän päästöjä pienemmällä polttoaineen kulutuksella ja alhaisemmilla käyttökustannuksilla. Uuden Dailyn moottorivalikoima on laajentunut kolmella uudella versiolla, jolloin moottorivaihtoehtoja on valittavana kaikkiaan yhdeksän tehoversiota 106 hevosvoimasta 205 hevosvoimaan.

Tehokkain uusista moottoreista on 205-hevosvoimainen (150 kW), 470 Nm vääntävä, 3,0-litrainen tuplaturbolla varustettu Euro 5 common rail -dieselmoottori. Moottori on ensimmäinen nelisylinterinen moottori luokassaan, joka ylittää 200 hevosvoiman rajan. Tämän mahdollistaa kaksivaiheisesti toimiva turboahdin ja uusi välijäähdytystekniikka.

Toinen moottoriuutuus on erittäin taloudellinen ja ekologinen 146-hevosvoimainen, 2,3-litrainen muuttuvageometrisellä turbolla ja viimeisimmän teknologian Multijet II -ruiskutusjärjestelmällä oleva moottori, johon on yhdistetty uusi, erityisesti siihen suunniteltu 6-portainen vaihteisto vaihtoavustimella sekä lisävarusteena saatava stop&start-järjestelmä. Tämän moottorin kulutus ja päästöt ovat pienentyneet edelliseen malliin verrattuna noin 10 prosenttia, kun teho kasvanut vastaavasti 16,5 prosenttia. Edellämainitut taloudellisuusvarusteet saa myös pienempiin, 106 ja 126-hevosvoimaisiin 2,3-litraisiin moottoreihin.

Kolmas moottoriuutuus on 3,0-litrainen, 146-hevosvoimainen ja 370 Nm vääntävä, muuttuvageometrisellä turbolla oleva moottori, joka täyttää EEV-päästönormin. Tämä moottori täydentää olemassa olevien 3,0-litraisten, 170-hevosvoimaisen dieselmoottorin ja 136-hevosvoimaisen Bi-Fuel-moottorin mallisarjaa. Puhdaspäästöisin Iveco Daily on kuitenkin edelleen sähkömoottorilla oleva versio.

Kaikissa Iveco-dieselmoottoreissa on partikkelisuodatin vakiona. Normaalin 70 litran polttoainetankin tilalle Dailyyn saa optiona myös 100 litran tankin ja 6,5 sekä 7,0 tonnin versioihin vielä isomman 120 litran tankin.

Voimansiirron puolelle on tullut kaksi uutta 6-portaista vaihteistoa, joista kevyempi versio on 2,3-litraisiin moottoreihin ja järeämpi versio 205-hevosvoimaisen moottorin yhteyteen. Lisäksi on saatavana 5-portainen vaihteisto sekä kaikkiin malleihin automatisoitu 6-portainen Agile-vaihteisto, jota voi käyttää haluttaessa manuaalisestikin.

Lisäksi Dailyyn on saatavissa useita perävälityksiä optimoimaan polttoaineenkulutusta ja ajamista erityyppisissä ajotehtävissä. Kuorma-automallisella alustalla oleva Daily on edelleen perinteitä noudattaen takavetoinen varustettuna tasauspyörästönlukolla, mutta sitä saa myös tarvittaessa nelivetoisena, joskin ulkoapäin edellisen mallin näköisenä.

Etujousituksen vääntösauvajousituksen geometria on suunniteltu pienentämään kääntöympyrä  minimissään 11,5 metriin, joten Daily on ketterä ahtaissakin paikoissa. Jousitusvaihtoehtoja Dailyn taka-akselille on kolme; paraabeli-, puolielliptinen- tai ilmajousitus, jolla voi säätää kuormatilan korkeutta maasta kuormauksen ja purkauksen ajaksi. Lisäksi Dailyyn on saatavana paripyörät taakse, kun tarvitaan suurempaa kuljetuskapasiteettia.

Monipuolinen yhdistelmä – yli 7000 vaihtoehtoa

Uusi Iveco Daily tarjoaa yli 7 000 erilaista kokoonpanoyhdistelmää, kun huomioidaan kaikki alusta-, moottori-, akseliväli- ja korivaihtoehdot. Tämän monipuolisuuden ansiosta Dailysta löytyy sopiva versio jokaiseen kuljetustehtävään oli kyseessä tavaran tai henkilöiden kuljettaminen tai minkälaisen tahansa päällirakenteen asentaminen.Iveco Daily on siis todella monipuolinen kuljetusväline, sillä kasten-mallissakin tavaratilavaihtoehtoja on kaikkiaan kahdeksan eri kokoa 7,3 kuutiosta aina 17,2 kuutioon. Tämän mahdollistavat kolme eri akseliväliä; 3 000, 3300 ja 3 950 mm, kolme eri kuormatilan korkeutta; 1 545, 1 900 ja 2 100 mm, neljä eri koripituutta; 2 600, 3 000, 3 520 ja 4 540 mm leveyden ollessa 1 800 mm. Lokasuojien välissä leveys on 1 320 mm ykköspyörällisessä ja 1 030 mm paripyörällisessä versiossa. Myös kokonaispainoluokkia on kuusi, 2,9 tonnista aina 7,0 tonniin. Hyötykuorma voi olla maksimissaan kasten-mallissa jopa yli 4 tonnia ja alustaversioissa noin 4,7 tonnia. Takaovien korkeudet vaihtelevat kuormatilan korkeuden mukaan; 1 430, 1 780 ja 1 990 mm leveyden ollessa 1 540 mm. Sivuliukuovien korkeudet ovat 1 415 ja 1 780 mm ja leveydet 1 100 ja 1 250 mm. Optiona tavaratilan takapariovet saa 270° aukeavina samoin kuin sivuliukuoven saa joko vasemmalle tai oikealle puolelle tai molemmille puolille. Myös kuormatilan suojavanerit ja vetokoukut saa haluttaessa tehtaalta suoraan.

Dailyn alusta tasaisella rungolla sopii helposti moniin käyttötarkoituksiin, kuten pullakorin, avolava-nosturivarustuksen, kippiauton, hinausauton, jäteauton, ambulanssin tai matkailuauton alustaksi. Vaihteiston 180 Nm:n PTO-voimanulosotto mahdollistaa erilaisten hydraulisten laitteiden asentamisen. Myös päällirakenteiden sähkölaitteet voidaan liittää suoraan Dailyn omaan standardinmukaiseen CAN-sähköjärjestelmään.

Iveco Dailysta on saatavana myös bussiversioita. Muun muassa Irisbus Iveco valmistaa viittä erilaista bussiversiota, joista suurimman kuljetuskapasiteetti on 28 matkustajaa.

Uudet turvallisuusjärjestelmät

Koko historiansa ajan Iveco on kiinnittänyt huomiota turvallisuuteen. Kuljettajan ja matkustajan etuturvatyynyt ovat tietenkin vakiona ja sivuturvatyynyt saa lisävarusteena. Kaikille matkustajille on myös esikiristimillä ja korkeussäädöillä varustetut kolmipisteturvavyöt.

Uusimman sukupolven ESP 9-ajovakaudenhallintajärjestelmän ansiosta uusi Daily on turvallinen ajaa kaikissa tilanteissa. Tämä uusi ESP 9-ajovakaudenhallintajärjestelmä pitää sisällään kaikki päivän autoissa olevat turvallisuutta lisäävät varusteet, kuten ABS-levyjarrut kaikissa pyörissä, EBD (elektroninen jarruvoimanjako), ASR (luistonesto), MSR (moottorin ylikierrosten rajoitin), HBA (jarruassistentti, jarruvoiman lisäys hätäjarrutuksessa), Hill Holder (mäkilähtöavustin), LAC (aktiivinen kuormantunnistin). Lisäksi Dailyssa on uusia ominaisuuksia, kuten; HFC (jarrujen hiipumisen tunnistin), HRB (hydraulinen takajarrujen jarruvoiman tehostus hätäjarrutuksessa), RMI&ROM (kierähdys- ja pyörimisliikkeen tunnistin) ja TSM (perävaunun ajonvakauttamisjärjestelmä).

Uutta on myös virta-avain ja ajonestojärjestelmä, jonka 10 000 yhdistelmävaihtoehtoa tarjoaa aikaisempaa parempaa suojaa ajoneuvon luvattomalta käytöltä.

www.iveco.com

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi