Uutiset

Autot

Uudistettu raskaan kaluston dna:lla – Isuzu D-Max 4×4

Uuden Isuzu D-Maxin suunnittelun lähtökohtana on ollut rakentaa entistä vahvempi ja taloudellisempi neliveto pick-up ammattilaisille. Tästä todisteena on muun muassa se, että autoa on testattu erilaisissa vaativissa olosuhteissa yli 4 000 000 kilometriä ennen sen markkinoille tuloa.

Uusi D-Max on entistä isompi sekä päältä että sisältä. Myös uusi moottori on aikaisempaa tehokkaampi ja taloudellisempi. Voimakas, lähes ”aggressiivinen” ulkomuoto on saanut optimaaliset mittasuhteet. Yhtenäiset kylkilinjat nousevat keulasta perälautaan asti ja puskurit ovat näyttävät.

Uusitussa keulassa etumaski jatkuu aina konepellin alalaitaan asti. Konepelti on nykytrendin mukaan jalankulkijaystävällinen eli siinä on käytetty törmäysenergiaa sitovia materiaaleja. Suomeen tuotavat mallit ovat: Space Cab ja Double Cab 2- sekä 5-paikkaisena. Varustelutasoja on kolme: LX, LS ja LSX, joista kevein LX-varustelukin on todella monipuolinen.

LS ja LSX-malleissa on korinväriset puskurit kromi-koristeilla, jotka tuovat näyttävyyttä samoin kuin suuri Isuzu-logo keulassa. Ajovalojen muotoilu seuraa keulan linjoja ja LS sekä LSX -malleissa ovat projektorivalot vakiona. Päivävalot ovat kaikissa malleissa ja ne on integroitu upotettujen etusumuvalojen yhteyteen. Valonohjain iskunkestävässä ajovalokotelossa suuntaa osan pysäköintivalaisimien valosta 80° kulmassa, jolloin ajoneuvon näkyvyys paranee ja turvallisuus lisääntyy. LS ja LSX -malleissa on kirkkaat, kestävät ja hyvännäköiset led-takavalot. Perusvärivaihtoehtoja uudessa D-Maxissa on kahdeksan ja suurin osa niistäkin on uusia.

Uusi tehokas twinturbodieselmoottori

Isuzu D-Maxin uusi 2,5-litrainen, nelisylinterinen kaksoisturbolla varustettu 4JK1-TC -moottori on entistä suorituskykyisempi, tehokkaampi, vääntävämpi ja taloudellisempi. Moottorin teho on 120 kW (163 hv) kierrosluvulla 3 600 r/min ja vääntöä löytyy huimat 400 Nm kierrosalueella 1 400-2 000 r/min.

Uuden moottorin nokka-akselit toimivat välipyörällä ja ketjulla. Nokka-akselien vetopyörissä on “jaettu hammaistus”, mikä eliminoi hammasvälyksen, jolloin moottorin käyntiääni on hiljainen ja moottori kuluu vähemmän. Myös moottoritilan äänieristys on uusittu ja uusi aikaisempaa suurempi ja paremmin jäähdyttävä välijäähdytin on nyt sijoitettu moottorin eteen.

Moottorin uusi ominaisuus on kaksoisturbo (korkeapaineturbo ja matalapaineturbo). Sen ansiosta ahdin on mukana jo matalilla kierroksilla, mutta antaa paremmmat ahtopaineet myös korkeilla kierroksilla taaten paremman suorituskyvyn läpi koko kierrosalueen. Lisäksi moottorissa on common rail -yhteispaineruiskutus, jonka ruiskutuspaine on 200 Mpa sekä uudet 8-reikäiset suuttimet ja uusi palotilan muoto, joiden ansiosta palaminen on tehokasta.

Euro 5 -päästöstandardien toteutus on Isuzu D-Maxissa hoidettu älykkäällä EGR-pakokaasunkierrätysjärjestelmällä, joka toimittaa kuumaa tai kylmää pakokaasua

palamislämpötilan säätämiseksi, jolloin syntyy mahdollisimman vähän typpioksideja (Nox). Hiukkasloukun (DPD) keraaminen suodatin puolestaan vangitsee haitalliset hiukkaset ja noen vähentäen mustan savun määrää. Hiukkasloukku puhdistaa itse itsensä automaattisesti tietyin välein.

Kaikkien edellämainittujen uudistusten ansiosta uuden D-Maxin suorituskyky, taloudellisuus ja ajettavuus ovat parantuneet entisestään samalla, kun päästöt ovat pienentyneet. Manuaalivaihteisten D-Maxien yhdistetty kulutus on vain 7,4 l/100 km ja CO2-päästöt 194 g/km. Automaattivaihteisten vastaavat luvut ovat 8,4 l/100 km ja 220 g/km. Sekä manuaali- että automaattivaihteiset D-Maxit ovatkin taloudellisuudessa ja ekologisuudessa aivan markkinoiden kärkeä. Uuden D-Maxin huoltoväli on 20 000 km tai 1 vuosi.

D-Max:iin on valittavana kaksi uutta maailman johtavan vaihteistovalmistajan, Aisinin valmistamaa vaihteistoa; 6-vaihteinen manuaalivaihteisto ja 5-vaihteinen automaattivaihteisto sekventiaalivaihdolla.

Uusi parannettu nelivedon 4WD-säädinkiekko (Terrain Command) korvaa aikaisemman mallin napit. Keskikonsolissa vaihdekepin vieressä sijaitsevaa suurta säädinkiekkoa on helppo käyttää ja mittaristoon syttyy merkkivalo, kun neliveto on kytketty.

Nelivedon säätimellä voidaan valita takaveto (2H) normaaleissa ajo-olosuhteissa, nopea neliveto (4H) huonoissa keliolosuhteissa ja hidas neliveto maastossa ajettaessa. Takavedolta nopealle nelivedolle ja takaisin voidaan vaihtaa 100 km/h vauhdissa, mutta hidas neliveto voidaan kytkeä vain paikallaan ollessa. Tällöin vaihteen tulee olla vapaalla ja valintakiekkoa pitää painaa ennen kiertämistä.

Viihtyisä ja tilava ohjaamo

Uuden D-Maxin ovien koko ja muoto ovat muuttuneet ja ovet aukeavat nyt entistä enemmän. Reilut ovenkahvat ja kahvojen isommat syvennykset mahdollistavat ovien avaamisen ja sulkemisen myös hanskat kädessä. Matalat ovikynnykset ja A-pilarin kahvat helpottavat autoon nousua sekä poistumista ja toimivat erityisen hyvin astinlautojen kanssa.

Innovatiivinen suunnittelu näkyy D-Maxin ohjaamossa, sillä mukavuus, helppokäyttöisyys, muunneltavuus, avaruus, hiljaisuus ja tyylikkyys ovat todettavissa melko nopeasti. Esimerkiksi kojelaudan ja keskikonsolin kaikki katkaisimet ja säätimet on sijoitettu loogisesti ja niihin on helppo ylettää sekä niitä on helppo käyttää. Tasainen lattia ja runsaat tilat kojelaudan alla etenkin matkustajan puolella sekä kuljettajan vasemman jalan tuki tekevät osaltaan ohjaamosta helppokulkuisen ja ergonomisen. Tuulilasin häikäisysuoja aurinkolippojen välissä parantaa näkyväisyyttä auringonpaisteella ja kirkkaalla säällä ajettaessa.

Sähkötoimiset sivuikkunat ovat kaikissa malleissa vakiona ja kuljettajan ikkuna on varustettu automaatti- sekä turvatoiminnolla.

Uusi kolmipuolainen, korkeudensäädöllä varustettu ohjauspyörä lisää ajomukavuutta ja helpottaa löytämään oikean ajoasennon. LS ja LSX -malleissa on nahkainen ohjauspyörä ja siinä on suuret vakionopeussäätimen kytkimet. LSX-mallissa on lisäksi suuret audiojärjestelmän säätimet, joita on helppo käyttää vaikka hanskat kädessä.

Uudessa D-Maxissa on myös ajonopeuden mukaan säätyvä ohjaustehostin – nopeuden kasvaessa ohjaus jäykistyy ja pienemmillä nopeuksilla ohjaus kevenee.

Tilavassa D-Maxissa on reilusti hartiatilaa, 1 460 mm. Space Cab:ssä on myös entistä enemmän tilaa takana, sillä takatilan pituus on kasvanut 425 mm:stä 440 mm:iin.

D-Maxin uudet paremmalla sivuttaistuella ja lämmityksellä olevat etuistuimet ovat LX- ja LS -malleissa kangasverhoillut. Kuljettajan istuimen korkeudensäätö löytyy LS- ja LSX-malleista. LSX-mallissa etuistuimet ovat nahkaverhoillut (viisipaikkaisessa myös takaistuimet) ja niissä on aikaisempaa parempi sivuttaistuki selkänojassa sekä istuinosassa. Lisäksi etuistuimissa on lämmitys sekä sähkötoimiset korkeus-, kallistus- ja pituussäädöt.

Double Cab -ohjaamon takaistuimilla on myös 25 mm entistä enemmän tilaa takamatkustajille ja takaistuimien selkänojan kulma muuttunut 21°:sta 24°:een, jolloin istuma-asento on miellyttävämpi. Takajalkatilakin on kasvanut ja etuistuimien kiskot ovat aikaisempaa leveämmällä, joten takana on enemmän tilaa jaloille. Takaovenkarmi on muotoiltu siten, että taakse on helppo nousta ja poistua. Tavaratilaa saa tarvittaessa lisää, sillä takaistuin taittuu 60/40-suhteessa.

LX ja LS -malleissa on manuaalinen ilmastointilaite, jonka suuret ergonomisesti sijoitetut säätimet ovat käden ulottuvilla ja niitä on helppo käyttää. LSX-mallissa on vakiona automaatti-ilmastointi, joka ylläpitää halutun lämpötilan automaattisesti. Webasto on myös vakiovaruste kaikissa Suomessa myytävissä Isuzu D-Maxeissa, myös LX-malleissa.

LS ja LSX -malleissa on elektroluminenssimittaristo, joka on kirkas, kestävä, näyttävä ja selkeästi luettava. Näissä malleissa on myös MID-ajotietokone (Multi Information Display), joka pitää sisällään: matkamittarin, trip A- ja B-mittarit, avain- ja ajovalomuistutuksen sekä käsijarruvaroittimen, hetkellisen ja keskimääräisen polttoaineen kulutuksen (yksikköinä: km /l, l/100 km ja MPG), toimintasäteen, kuljetun matkan (nollauksesta), keskinopeuden, kuluneen ajan (nollauksesta), digitaalikellon (12 h ja 24 h -formaatilla), huoltovaroituksen ja huoltomuistutuksen (öljy, ilmansuodatin ja huoltotarkastus). Näytön sopeutuva valaistus säätää automaattisesti näytön kirkkauden ympäröivän valaistuksen mukaan – kirkkaus voidaan säätää siis automaattisesti tai manuaalisesti.

Kuljettajan käden ulottuvilla on todella monipuolinen integroitu audiojärjestelmä, johon kuuluu: AM / FM RDS-radio, CD-soitin, kello, bluetooth ja USB-liitin. Lisäksi se on iPod-yhteensopiva ja näyttää kappaleen tiedot näytöllä. LSX-mallissa audion säätimet ovat ohjauspyörässä.

Audiojärjestelmässä on mukana 6 kaiutinta: 6,5 cm diskanttikaiuttimet kojelaudan päissä, suuret kaiuttimet etuovissa (6” x 9”) sekä kattoverhoiluun asennetut kaiuttimet. Double Cab -mallissa on takaovissa valmiit paikat kaiuttimille, mutta kaiuttimet pitää asentaa jälkiasennuksena.

Säilytystilaa D-Maxissa on omiksi tarpeiksi, erilaisia säilytyslokeroita on viisitoista ja mukitelineitäkin useita. Erityisen kätevät ovat kojelaudan päissä olevat liukuvat mukitelineet, jotka toimivat myös säilytyslokeroina.

Maximaalinen turvallisuus

Uuden Isuzu D-Maxin turvallisuuteen, sekä aktiiviseen että passiiviseen, on kiinnitetty erityistä huomiota. Autossa on entistä suuremmat ABS-jarrut, edessä 300 mm jarrulevyt ja takana 295 mm jarrurummut, hätäjarrutehostin (BA), sähköinen jarruvoiman jako (EBD) ja 10½” jarrutehostin. Sähköinen ajonvakautus- ja luistonestojärjestelmä (ESC + TCS) kuuluvat myös Isuzu D-Maxin varusteisiin.

Passiiviseen turvallisuuteen kuuluvat: uusi entistä leveämpi, pidempi ja vahvempi alustarakenne sekä kori ja ohjaamon uudelleen suunnittelu, uudet valmistustavat ja -materiaalit, esimerkiksi suurlujuusteräkset, turvatyynyt 6 kpl, sivuturvatyynyt etuistuimien sisällä, turvavöiden esikiristimet voimanrajoittimilla ja jämäkämmät istuimet, turvaohjauspilari ja -jarrupoljin.

D-Maxin uusi alusta ja kori

Uusi törmäysenergiaa sitova alusta ja kori on entistä pidempi, leveämpi ja vahvempi. Pidemmän akselivälin, 3 095 mm (+45 mm), ansiosta D-Maxin ajotuntuma ja käsiteltävyys ovat parantuneet, keinuminen on vähentynyt, matkustamotilaa on enemmän ja lava on pidempi. Leveämpi raideleveys, 1 570 mm (+50 mm), vaikuttaa myös edellä mainittuihin ominaisuuksiin, mutta vaikuttaa lisäksi positiivisesti kaistanvaihto-, kaarreajo- ja off-road-tilanteissa. D-Maxissa on myös yksi luokkansa pienimmistä kääntösäteistä, vain 6,1 metriä.

Täysin uusi alusta on entistä vahvempi, runkopalkit ovat isommat, 90,0 x 173,6 mm ja poikkipalkkeihin on lisätty erilliset vinotuet.

Uusi etujousitus on toteutettu kierrejousilla sekä kaasuiskunvaimentimilla ja takajousitus uudelleen suunnitelluilla entistä pidemmillä, 1 360 mm pitkillä lehtijousilla, jotka ovat nyt taka-akselin yläpuolella. Nämä takaavat parantuneet offroad-ominaisuudet. D-Maxin maavara on kasvanut 30 mm, ollen nyt 235 mm (LX-versiossa 225 mm). Muista maasto-ominaisuuksista voidaan mainita: kohtauskulma 30°, jättökulma 22,7° puskurilla ja 255/65R16-renkailla sekä kallistuskulma 49° (staattinen).

Isuzun aerodynaaminen ohjaamo on entistä pidempi ja leveämpi. D-Maxissa on pick-up –luokan matalin ilmanvastuskerroin, esimerkiksi Double Cab -mallissa on 5 %:n parannus nykyiseen malliin verrattuna ja katon suunnittelun ansiosta ilmavirta kulkee perälaudan yli vähentäen ilmavirran aiheuttamaa suhinaa.

D-Maxin uudelleen suunnitellut ja muotoillut katto- sekä sivupaneelit ja ovet estävät matalapaineen syntymistä sivuikkunoiden päälle, jolloin ikkunat pysyvät tiiviisti kiinni, mikä vähentää tuulensuhinaa ja lisää matkustusmukavuutta. Myös etu- ja takaovien koko ja muoto on optimoitu siten, että autoon nousu ja poistuminen on helppoa.

Monikäyttöinen Space Cab -malli on varustettu kaappariovilla, jolloin etupenkkien taakse on helppo lastata tavaroita. Space Cabin rakenne on suunniteltu alusta alkaen avoimeksi. Kaapparioven sisällä on yksiosainen tuki ja kaappariovi kiinnitetty kolmipulttisilla kiinnikkeillä, mikä tekee ovirakenteesta vahvan ja turvallisen. Ovet voidaan avata sisä- tai ulkopuolelta.

Ohjaamon A-pilari on 100 mm edempänä ja loivemmassa kulmassa, kuin edellisessä mallissa, jolloin kuljettajan ja matkustajan matkustusmukavuus on entistä parempi. Lisäksi syvemmät A-pilarin vesiuomat suuntaavat veden katon yli ja estävät siten veden virtaamisen sivuikkunoiden yli parantaen näkyväisyyttä ja siten turvallisuutta.

Myös sivupeilit ovat uudelleen suunnitellut, LX-mallissa ne ovat mustat. LS sekä LSX -malleissa kromiset peilit ovat sähkösäätöiset, taittuvat ja lämmitettävät sekä varustettu suuntavilkuilla. Peilien uuden muotoilun ansiosta ilmavirran aiheuttama suhina on vähentynyt ja sivuikkunat pysyvät puhtaina.

Suuret integroidut teräksiset lokasuojien levikkeet ja suuremmat pyörän aukot korostavat D-Maxin rohkeaa ulkoasua. Takapuskuri on LS ja LSX -malleissa uusi ja sen päällä on leveä luistamaton materiaali sekä kromikoristeet. Kevytmetallivanteet ovat vakiona kaikissa malleissa, LX-mallissa on 16” ja LS sekä LSX -malleissa 17”. Double Cab LSX -mallissa astinlaudat helpottavat autoon nousua ja poistumista, estävät kiveniskemiä maalipintaan sekä näyttävät lisäksi tyylikkäiltä.

D-Maxin Space Cab -version lava on aikaisempaa pidempi ja leveämpi ja se on suunniteltu paremmin lastaamista ajatellen. Lavan uusi muotoilu sekä leveä takalaita helpottavat lastausta. Lisäksi seinien ja pohjan liitoskohta on terävä, jolloin tavara saadaan seinään kiinni. Space Cab -mallin lavan mitat ovat: pituus 1 795 mm, leveys 1 530 mm ja korkeus 465 mm. Double Cab -mallissa vastaavat mitat ovat: pituus 1 552 mm pohjalla, pituus 1 485 mm ylhäällä, leveys 1 530 mm ja korkeus 465 mm. D-Maxien kantavuudet ovat 1 050-1 060 kg mallista riippuen ja kaikkien mallien vetopaino on 3 000 kg (jarrullinen perävaunu). Uuden D-Maxin kantavuus ja vetokyky ovat pick-upien ehdotonta parhaimmistoa. Uusi Isuzu D-Max on jo ennakkomyynnissä vaikka virallinen lanseeraus on syyskuun alussa.

Isuzu D-Maxin takuu on 3 vuotta/100 000 km ja puhkiruostumattomuustakuu 6 vuotta.

www.isuzu.fi

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi