Uutiset

Autot

Uudet Dometic DSP -invertterit soveltuvat EUR6-ajoneuvoihin

Useimmissa EUR6-ajoneuvoissa on nykyään älykkäät laturit. Ne auttavat kovan kuormituksen alla olevaa moottoria säätämällä lataustehoa kuormituksen mukaan ja kytkeytyvät tarvittaessa ’tyhjäkäynnille’. Näin käy esimerkiksi kiihdytettäessä tai ajettaessa ylämäkeen. Laturin ollessa poissa päältä säästetään energiaa ja pienennetään CO2-päästöjä. Vastineeksi alamäissä ja muulloinkin moottorin kuormituksen ollessa pienempää laturi lataa akkua mahdollisimman nopeasti korkealla jännitteellä.

Dometicin täysin uudet siniaaltoinvertterit sopivat ihanteellisesti herkille 230 V laitteille ja nykyaikaisille EURO6-ajoneuvoille. Kaukosäädin on vakiona kaikissa yli 600 W DSP-malleissa.

Nämä suuret jännitevaihtelut ja korkeat maksimijännitteet tuovat omat haasteensa monille ajoneuvon lisävarusteille. Esimerkiksi perinteisten inverttereiden ylijännitesuojat napsuvat entistä korkeammilla latausjännitteillä ja saattavat vaurioitua, mikäli ylijännite on jatkuvaa.

Uusi Dometic DSP-invertterimallisto on suunniteltu toimimaan yhdessä EUR6-ajoneuvojen älykkäiden latureiden kanssa. Tämän lisäksi niissä on muitakin, etenkin karavaanareita, kiinnostavia uusia ominaisuuksia.

Ensinnäkin ne ovat kaikki puhdasta siniaaltoa tuottavia inverttereitä. Enää ei tarvitse pohtia soveltuuko jokin 230 V laite käytettäväksi invertterillä vai ei. Invertterit voi konfiguroida asettumaan lepotilaan ja sammumaan vaikka heti kuormituksen loputtua. Toisaalta ne voi konfiguroida heräämään lepotilasta heti kuormituksen havaittuaan tai esimerkiksi vasta havaittuaan yli 45 W kuorman. Näillä uusilla ominaisuuksilla invertteri kytkeytyy pois silloin kun sitä ei tarvita ja taas päälle, kun kuormitus ylittää halutun tason. Myös totaalinen sammutus on mahdollista konfiguroida laitteeseen. Näin invertteri ei vie yhtään virtaa akuista pitkän seisonta-ajan kuluessa.

T-malleissa on lisänä verkkovirran priorisointi. Matkailuauton tai vaunun tullessa leirintäalueelle se kytketään alueen verkkovirtaan. Tällöin invertteri lakkaa ottamasta virtaa ajoneuvon tai vaunun akusta ja laskee verkkovirran suoraan ’läpi’ kulutukseen. Heti kun verkkovirta kytketään irti tai katkeaa muusta syystä, invertteri alkaa hyödyntämään akkuja tuottaakseen keskeytymätöntä, samavaiheista 230 V virtaa. Eli siniaallon vaihekin sovitetaan verkkovirran kanssa yhteen.

Kaikista uusista ominaisuuksista huolimatta uusi Dometic DSP-siniaaltoinvertterisarja on entistä edullisempi. Uudet DSP-mallit ovat saatavissa 150 W tehosta alkaen aina 3500 W tehoon asti. Hinnat alkaen 140,-.

Lue seuraavaksi