Uutiset

Autot

Työjuhdan paluu – Nissan NP300 Pick Up King Cab

Viime vuonna Suomen markkinoille esitelty Isuzun pick-up D-Max on ottanut selkeän siivun pick-up -markkinoista ja noussut toiseksi myydyimmäksi Toyota Hiluxin jälkeen. Pick-upien volyymimalleista Nissanin Navara on ollut selkeästi hintaluokassa muiden yläpuolella, kun D-Max ylettyi laajan mallistonsa edullisimmalla versiolla huomattavasti muita edullisempaan ”alkaen” -hintaan. Nissanin NP300 tuo nyt markkinoille kilpailua juuri tähän perusversioluokkaan ja yhdessä Navaran kanssa Nissanin pick-up -mallisto tarjoaa myydyimpien mallien edullisimman ja kalleimman version.

Nissan NP300 on lähes sama auto kuin markkinoille vuonna 2002 tullut Nissan Pick-up oli. Moottori on kuitenkin sama kuin Navarassa, joskin teho- ja vääntöarvot on säädetty samoiksi kuin Pick-up -mallissa oli aikaisemmin. Vahva ja vääntävä moottori oli edeltäjän vahva puoli, minkä totesimmekin pick-up -autojen ryhmäkoeajossa lehden tammikuun 2005 numerossa. Tästä ei siis ole haluttu tinkiä ja hyvä niin.

Uutta NP300:a on saatavana kolmena koriversiona tutuin mallinimin: Single Cab, King Cab ja Double Cab, joka verotuksellisista syistä ei tule olemaan paljon myyty versio, vaikka varmaan olisikin railakas peli viiden hengen autona niin työporukalle kuin perheelle. King Cab on perinteisesti suosituin versio. Siinä on kahden hengen ohjaamo ja istuimien takana lämmintä tilaa arvokkaillekin tavaroille, vaikkapa työkaluille. Singe Cab on lyhyellä ohjaamolla, joten lavamittaa on saatu enemmän. Tässä versiossa on kolme istuinpaikkaa ja malliston paran kuljetuskapasiteetti. Koko mallisto on nelivetoisia.

Se karumpi versio

NP300 on selvästi Navaraa enemmän työkalu. Maantiellä matka-ajossa auto ei ole parhaimmillaan korkeahkon äänitason ja ilman kuormaa ajettaessa turhan jäykän takajousituksen aiheuttaman terävyyden takia.

Nelivedon, alennusvaihteiston ja 230 mm maavaran turvin NP300:lla pärjää jo melkoisen pahoilla metsäautoteillä, vaikka metsässä pitkähkö malli ei paras maasturi olekaan. Melkoisen kaltevia paikkoja NP300:lla kuitenkin pääsee, sillä se pysyy kaatumatta sivulle 48 asteen kulmassa ja mäkeä se nousee 39 asteen kulmassa eikä 45 senttimetriä vettä ole matkanteon este. Pahoja paikkoja on ajateltu suojauksin: öljypohjan ja polttoainesäiliön alla ovat suojalevyt.

Alkavaa pimeää vuodenaikaa ajatellen NP300:n valot lupailivat hyvää, sillä niiden luoma valokeila on varsin näyttävä.

Moottorin voima, neliveto ja alennusvaihteisto tekevät NP300:sta varmasti hyvän vetoauton, kuten edeltäjäkin oli. Asiaa emme nyt päässeet kokeilemaan käytännössä, sillä koeajoautoa ei ollut varustettu vetokoukulla. Sellainen löytyy toki varustelistalta sekä kiinteänä että irrotettavana versiona. Suurin jarrullisen perävaunun massa King Cabille on 3000 kg.

Varusteita moneen lähtöön

Perusvarustelu NP300:ssa on normaalit vaatimukset täyttävä. Nissanin tavara-autoihin on tarjolla laaja lisävarustelu, joilla voidaan muokata auton käytettävyyttä ja ulkonäköä tarpeiden mukaiseksi. Nissanin omat lisävarusteet sopivat autoon täydellisesti ja ne täyttävät Nissanin tiukat turvallisuusvaatimukset ja niillä on kolmen vuoden Nissan-takuu.
Esimerkiksi lavamallien lavoihin on monia ratkaisuita: reunasuojat, lavasuojat, lavapressut, lavan alumiinikate, farmikate, lasikuitukate, kuormanjakajat, lavakaiteet. Lisäksi on erilaisia valmiita varustepaketteja, kuten koeajoautoon asennettu Comfort Plus -paketti, johon kuuluu muun muassa perusmallin teräsvanteilla olevia 205R16-renkaita leveämmät 265/70R16-renkaat kevytmetallivantein sekä maalatut levikkeet ja etupuskuri.

Takuuta NP300:lle myönnetään kolme vuotta tai 100 000 kilometriä, kuten kaikille Nissan-hyötyajoneuvoille. Korille annetaan lisäksi kuuden vuoden puhkiruostumattomuustakuu. Huoltoväli on varsin pitkä: 30 000 kilometriä.

Lue seuraavaksi